Τι σημαίνει κομματικός Τύπος και τι εθελοντική εργασία

της Αγγελικής Κώττη
 
Εχω εργαστεί στον «Ριζοσπάστη» επί 14 συναπτά έτη- έφυγα με την τελευταία διάσπαση του ΚΚΕ. Επομένως, γνωρίζω καλά τι σημαίνει κομματικός Τύπος και τι εθελοντική εργασία – τα «κόκκινα μεροκάματα» των μελών και φίλων του κόμματος που συνήθως γίνονται με προθυμία και διάθεση προσφοράς.  Αναγνωρίζω τη σημασία τους για τη διαμόρφωση και διαπαιδαγώγηση των νεώτερων ιδίως μελών, όπως και το πρακτικό αποτέλεσμα, που ευνοεί την εξοικονόμηση  πόρων, αλλά και το μεγαλύτερο δέσιμο του κόμματος με τα μέλη, τους φίλους, τους οπαδούς του.
Το ΚΚΕ έχει δικαίωμα να δημιουργήσει όσους ιστότοπους θέλει, με την εθελοντική συμμετοχή των μελών του. Παρότι το ίδιο κρατά αρνητική στάση απέναντι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) ή, ίσως, ακριβώς γι’ αυτό, έχει και πρέπει να έχει όλη την ελευθερία να διαθέτει τη δική του «φωνή» στο διαδίκτυο. Με επαγγελματίες, ή εθελοντές. Όπως κρίνει ότι το εξυπηρετεί καλύτερα. Πολλώ μάλλον που η μεταχείρισή του από τα μμε δεν είναι καλή. (Το ίδιο, πάντως, συμβαίνει για όλες τις αντισυστημικές φωνές και δη της Αριστεράς  δυστυχώς…)
Ωστόσο, διαβάζοντας την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στην ιστοσελίδα http://www.902.gr/ διαπιστώνω πως το κόμμα ετοιμάζει ένα «ειδησεογραφικό πόρταλ» κατά δήλωσίν του. Η αρχή της ανακοίνωσης δεν αφήνει, νομίζω, περιθώριο παρερμηνειών:
«Από την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, δίπλα στο “Ριζοσπάστη” και το ραδιόφωνο του “902”, παίρνει τη θέση του στη μάχη της καθημερινής ενημέρωσης από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας, το ειδησεογραφικό πόρταλ του ΚΚΕ: ο “902.gr”.
Η ιστοσελίδα ετοιμάστηκε χάρη στο μεράκι και την εθελοντική δουλειά μελών του Κόμματος και στα ίδια “υλικά” θα στηριχτεί και η λειτουργία της: Στη συμβολή των μελών, αλλά και των οπαδών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Με καθημερινή και συνεχή ειδησεογραφία, με κείμενα, ανταποκρίσεις, σχολιασμό, φωτορεπορτάζ, βίντεο και ζωντανές μεταδόσεις, στόχος του “902.gr” είναι να συμβάλλει στην ενημέρωση των εργαζομένων και της νεολαίας».
Επειδή θεωρώ πως η δημοσιογραφία εκτός από λειτούργημα είναι και επάγγελμα, πιστεύω πως  η ΕΣΗΕΑ έχει υποχρέωση να μην κλείσει τα μάτια σε αυτό το καινοφανές γεγονός. Ειδησεογραφία σημαίνει επαγγελματίες δημοσιογράφοι, σε καμία περίπτωση εθελοντές, δηλαδή μη αμειβόμενοι. Σημαίνει δομές, ιεραρχία, πειθαρχία, σημαίνει ασφάλιση και απόδοση στα ταμεία εισφορών, σημαίνει δικαίωμα στην περίθαλψη και στη σύνταξη μέσω εργασίας. Σαφώς τα μέλη και οι οπαδοί του κόμματος, όπως και κάθε αναγνώστης, πληροφορούν την εφημερίδα ή το ραδιόφωνό τους για γεγονότα και σαφώς θα το κάνουν και τώρα. Αλλά αυτό που λέμε «ύλη» δηλαδή διασταύρωση, επεξεργασία, προέκταση, σχολιασμό, πρέπει να το κάνουν επαγγελματίες που θα έχουν προσληφθεί και θα αμείβονται γι’ αυτή τη δουλειά με βάση τις συλλογικές συμβάσεις. Αλλιώς, καταλήγουμε σε απλήρωτη εργασία.
Αυτή τη στιγμή στον «Ριζοσπάστη» οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και στον 902 δίνονται απλώς κάποια ποσά «έναντι». Η πραγματικότητα είναι πικρή. Τα γενέθλια του ΚΚΕ στις 16 Νοεμβρίου θα έπρεπε να σημαδευτούν με την πληρωμή των οφειλών του στους εργαζόμενους σε αυτό και όχι με ένα αντιδεοντολογικό ως προς την «επαγγελματική» λειτουργία του πόρταλ.