Απεργιακό Δελτίο (10/4/2011): Μετά την παράταση της απεργίας στις εφημερίδες έως το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Στ. Ψυχάρης δεν θα τολμήσει να εκδώσει απεργοσπαστικό φύλλο «ΤΩΝ ΝΕΩΝ»

* Γράφει Ενας Παλιός:

Από την απεργοσπαστική ηλεκτρονική έκδοση των ΝΕΩΝ μάθαμε -και επίσημα- ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) Στ. Ψυχάρης «τα μάζεψε» και δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε μια ακόμα απεργοσπαστική πρόκληση, την οποία είχε οργανώσει (όπως και άλλοι εκδότες) από την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθεί το σχετικό κείμενο από το απεργοσπαστικό site της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»:

«Με μία κίνηση που υπονομεύει ειδικά τις εφημερίδες, το διασωματειακό των συνδικάτων του Τύπου και η ΕΣΗΕΑ αποφάσισαν εκτάκτως το απόγευμα της Παρασκευής να παρατείνουν μόνο για τις εφημερίδες (!) κατά έξι ώρες την τετραήμερη απεργία που θα έληγε κανονικά στις 06:00 της Δευτέρας. Η απόφαση αποσκοπεί στο να εμποδίσει την κυκλοφορία των εφημερίδων το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως είχε προαναγγελθεί. Με τον τρόπο αυτό, τα έντυπα μέσα ενημέρωσης στερούνται τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους αναγνώστες τους, την ίδια ώρα που τα ηλεκτρονικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, κλπ) θα βρίσκονται «στον αέρα» από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η διακριτική αυτή μεταχείριση σε βάρος των εφημερίδων, που θεωρούνται η σπονδυλική στήλη της ελληνικής δημοσιογραφίας, προκαλεί ερωτηματικά και αντιδράσεις μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου.

Μετά από όλα αυτά, ΤΑ ΝΕΑ, όπως και οι άλλες εφημερίδες, δεν θα κυκλοφορήσουν τη Δευτέρα.».

* Σημειώνω ότι στην ηλεκτρονική έκδοση των ΝΕΩΝ, δυστυχώς, υπάρχουν και άλλα …φιλοσοφικά και πολιτικά κείμενα προθύμων συντακτών -μελών της ΕΣΗΕΑ- που επιτίθενται κατά της απεργίας από τη θέση του ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΗ.

* Λόγου χάρη, ένας πρόθυμος απεργοσπάστης, που προφανώς αισθάνεται τρομερή …καταπίεση από τα συνδικάτα, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, γράφει και το εξής:

 «Ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να είναι μια παράλογη επίδειξη δύναμης από διαβλητές ηγεσίες. Κάποια στιγμή, είναι βέβαιο ότι το κόστος του σημερινού αυταρχισμού του θα πληρωθεί».

* Ο φοβερός αυτός τύπος, όχι μόνο σπάει την απεργία, αλλά για να δικαιολογήσει την επιλογή του (κυρίως προς τον ίδιο του τον εαυτό) αυτοπαρουσιάζεται σαν διωκόμενος από τα συνδικάτα, και συνεπώς τι να κάνει  ο άμοιρος; Δουλεύει ηρωϊκά, με πατριωτική ανιδιοτέλεια κατά τις μέρες των απεργιών και μάλιστα σε συνθήκες …κρυφού σχολείου. Τα δε απεργοσπαστικά μεροκάματα και τα λοιπά μπόνους γλειψίματος που προβλέπονται σε τέτοιες ηρωϊκές περιστάσεις εκ μέρους του εργοδότη του, προφανώς θα τα καταθέσει υπέρ των ανέργων συναδέλφων του, απολυμένων ομαδικά και επιλεκτικά -με πολιτικά και συνδικαλιστικά κριτήρια- από τονΔΟΛ.

 

* Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών οργανώνει Εκδήλωση- Ημερίδα με θέμα «Κρίση και Διανόηση», τη Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, α΄ όροφος), ώρα έναρξης 10.30 π.μ.

Στόχος της ημερίδας είναι η ενεργοποίηση και η παρέμβαση των ανθρώπων της επιστήμης, του πολιτισμού και της τέχνης, στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση της σύγχρονης κοινωνίας. Βασική επιδίωξη είναι το ζωντάνεμα της Διανόησης στην χώρα μας και το ξεπέρασμα της παράξενης και παράλογης σιωπής.

Διανοούμενοι, επιστήμονες από διάφορους τομείς, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες κλήθηκαν να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους για την κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, αλλά και την υφήλιο και η οποία πρωτίστως είναι κρίση αξιών. Ταυτοχρόνως, θα παρουσιάσουν προτάσεις ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, η οποία επηρεάζει πολλαπλά τη χώρα, δημιουργώντας πολύ μεγάλες δυσκολίες στους πολίτες και καταρρακώνοντας θεσμούς, με κίνδυνο να εμφανιστούν φαινόμενα διάλυσης της κοινωνίας.

Δηλώσεις μαγνητοσκοπημένες θα παρουσιαστούν από τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, την καθηγήτρια Φωτεινή Τσαλίκογλου και τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τσουκαλά, οι οποίοι θα λείπουν στο εξωτερικό.

   Εισηγητές θα είναι οι:

 Γιάννης Βαρουφάκης

Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κώστας Βεργόπουλος

Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο PARIS VIII

Μαρία Ευθυμίου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιώργος Λαζόγκας

Ζωγράφος, Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών

Παντελής Μπουκάλας

Δημοσιογράφος

Βασίλης Παπαβασιλείου

Σκηνοθέτης, ηθοποιός

Σάββας Ρομπόλης

Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

και επιστημονικός Διευθυντής στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Λίνα Στεργίου

Εντεταλμένη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής,

γενική Επιμελήτρια των δράσεων ΑΟΟ

 Συντονιστές, τα μέλη του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος:

 Ρούλης Κοκελίδης

Πανεπιστημιακός

Γιώργος Μωραϊτίνης

Δημοσιογράφος

 Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο.

 Μετά τις εισηγήσεις θα υπάρξει διάλογος με ερωτήσεις και παρεμβάσεις.

  Το σχέδιο που κοσμεί την πρόσκληση και την αφίσα αποτελεί ευγενική προσφορά του Γιώργου Λαζόγκα.

 Για οποιαδήποτε επικοινωνία υπεύθυνος είναι ο Ρούλης Κοκελίδης, μέλος Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος κιν. 6937 071471.