Επιτελική λογοκρισία στην ΕΡΤ

Την πρωτοφανή απόβαση δυνάμεων καταστολής σε Λέσβο και Χίο ήρθε να συμπληρώσει η επίσης πρωτοφανής επιχείρηση φίμωσης και λογοκρισίας των συναδέλφων δημοσιογράφων της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου, που από το βράδυ της Δευτέρας μετέδιδαν ως όφειλαν τα όσα διαδραματίζονταν στα δύο νησιά.

Ελάχιστες ώρες έμεινε τη νύχτα της Δευτέρας στο σάιτ της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης το ρεπορτάζ από τη Μυτιλήνη με τίτλο «Ανθρώπινη ασπίδα απέναντι στα ΜΑΤ», αφού πρωί πρωί την Τρίτη, με άνωθεν παρέμβαση από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, το ρεπορτάζ εξαφανίστηκε προκειμένου να υποβληθεί «προς έλεγχο» και στην θέση του αναρτήθηκε σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ/ΜΠΕ. Ακολούθως το πέπλο λογοκρισίας επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια. Άνωθεν «οδηγία» ορίζει ότι οι ειδήσεις πλέον από όλη την Ελληνική περιφέρεια και τους 19 Περιφερειακούς σταθμούς θα πρέπει να ελέγχονται και να εγκρίνονται από ειδική επιτροπή του Ραδιομεγάρου πριν αναρτηθούν στο ert.gr. Οι παρεμβάσεις ακόμη και σε live μεταδόσεις από Χίο και Μυτιλήνη είναι συνεχείς, αιρετοί παράγοντες των νησιών αποκλείονται λίγο πρίν «βγούν στον αέρα» με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι που βρίσκονται επιτόπου να κινδυνεύουν από την επιθετική οργή κατοίκων των νησιών, ενώ έτοιμες εκμπομπές με θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό τίθενται «στο ψυγείο» μέχρι νεωτέρας.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος καταγγέλλει ως απαράδεκτες και έξω από κάθε έννοια δεοντολογίας, τις επεμβάσεις λογοκρισίας και καλεί τους συναδέλφους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να αρθούν δίχως φόβο στο ύψος της αποστολής τους.

Advertisement