ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ

Δείτε τη διακύρηξη όπως τυπώθηκε σε αρχείο pdf

Όπλο μας η ενότητα και η συσπείρωσή σε ένα διεκδικητικό σχέδιο, που θα υπηρετεί την αυτονομία της ενημέρωσης, τις αρχές δεοντολογίας και θα βάζει φραγμό στην εξάρτηση από την εργοδοσία και τα παιχνίδια εξουσίας.

Ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που θα ενισχύσει τον κοινωνικό ρόλο της ενημέρωσης αποκαθιστώντας την αξιοπιστία και τον πλουραλισμό.

Ένα αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο, για τα δικαιώματά μας στην εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές, την ασφάλιση, την υγεία.

Πετύχαμε αξιοπρεπή σύμβαση στο δημόσιο

Με τους αγώνες μας καταφέραμε να διασώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ, το κοινό μας σπίτι, και να ενοποιήσουμε όλο τον κλάδο της ενημέρωσης. Καταφέραμε να αποτρέψουμε τον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ, πέρυσι τέτοια εποχή από τις επιθέσεις των εργοδοτών. Βάλαμε στο περιθώριο την καιροσκοπική ομάδα Καρούτζου, η οποία λειτουργούσε ως «πέμπτη φάλαγγα» στον ΕΔΟΕΑΠ, που συνεχίζει να προσφέρει «καλές υπηρεσίες» στους εργοδότες.

Καταφέραμε να πετύχουμε μια αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση εργασίας στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποκαθιστώντας όλα τα προ μνημονίων θεσμικά μας δικαιώματα. Αποτρέψαμε την υποχρεωτική κάρτα ωραρίου, καταφέρνοντας ταυτοχρόνως να ενισχύσουμε νέα θεσμικά ζητήματα, όπως τα πνευματικά δικαιώματα.

Καταφέραμε την αύξηση του εισαγωγικού μισθού από τα 874 στα 1061 ευρώ, αύξηση 22%, που είναι διπλάσια της αύξησης του κατώτερου μισθού για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Καταφέραμε να ξεπαγώσουν τα κλιμάκια αναδρομικά, από το 2018.

Οι κατακτήσεις αυτές στο δημόσιο τομέα μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κλάδος μας έδωσε και κέρδισε κρίσιμες μάχες, για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια, παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς δύναμης, γιατί είχε ηγεσία, που παραμέρισε τις κομματικές αγκυλώσεις και τις ιδιοτέλειες, διεκδικώντας το δίκιο μας.

Η «Συσπείρωση» έπαιξε και θα συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενοποίηση του κλάδου μας πάνω σε ένα αγωνιστικό – διεκδικητικό προοδευτικό σχέδιο. Υπηρετούμε την ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.

Η «μάχη των μαχών» για τον ΕΔΟΕΑΠ

Να αποκρούσουμε την εργοδοτική επίθεση

Τις επόμενες ημέρες, στις 24 Ιουνίου παίζεται το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά τις προσφυγές των εργοδοτών.

Ήταν τόσο «φιλοεργοδοτική» η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, όπως ανοήτως και αμετροεπώς ισχυρίζονταν ορισμένοι «υπερεπαναστάτες», τσαλαπατώντας την κοινή λογική, που οι εργοδότες προσέφυγαν μαζικά κατά της εισφοράς 2%, επί του τζίρου.

Παρά τα οικονομικά κίνητρα που πήραν οι εργοδότες, με πρώτους τους νταβατζήδες των καναλιών, προσέφυγαν κατά του 2% για να πλήξουν τον ΕΔΟΕΑΠ, ακολουθώντας τη γραμμή: «δεν πληρώνω δεν πληρώνω», όπως είχαν μάθει χρόνια με τις ευλογίες του παλιού πολιτικού συστήματος, καθώς λειτουργούσαν ως «κράτος εν κράτει».

Συσπειρωμένοι γύρω από την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, δίνουμε την «μάχη των μαχών» για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την υγεία και τις επικουρικές μας συντάξεις.

Η «Συσπείρωση» έπαιξε και θα συνεχίσει να παίζει καταλυτικό ρόλο για τη διάσωση, τη διεύρυνση, τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του ΕΔΟΕΑΠ, που αποτελεί το κοινό μας σπίτι, καθώς και για την ενοποίηση όλου του κλάδου της ενημέρωσης, με στόχο την αποτροπή της εργοδοτικής επίθεσης.

Στηρίζουμε την νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ

Στηρίζουμε την νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, που κατάφερε πολλά μέσα σε έναν χρόνο.

-Προχώρησε με ηλεκτρονικό τρόπο στην διεύρυνση και την κάλυψη χιλιάδων νέων ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα, πράγμα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας.

Υπέγραψε συμβάσεις με τους δυο μεγάλους ιδιώτες παρόχους ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων σε όλη τη χώρα πετυχαίνοντας σημαντική έκπτωση 15-20%!

-Προχώρησε στην ηλεκτρονική απογραφή των ασφαλισμένων, προκειμένου να γίνει η αναλογιστική μελέτη, που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.

Νοικοκύρεψε τον ΕΔΟΕΑΠ, σταματώντας το πάρτυ που γινόταν ενώ τα ταμείο μας κατέρρεε. Μείωσε στο ένα τρίτο, απο 18.000 σε 6.000 ευρώ τα έξοδα για τα κινητά τηλέφωνα της διοίκησης. Κάποιοι έκανε πάρτυ ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ κατέρρεε. ( σς. ο πρόεδρος του ΔΣ δεν χρεώνει ούτε με ένα ευρώ για κινητό ενώ το ίδιο κάνουν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ). Μείωσε κατά 70% τις δαπάνες της διοίκησης, σταματώντας τα τσιμπούσια. Κάποιοι έτρωγαν και έπιναν στο όνομα των κορόιδων…

Σταμάτησε την «βιομηχανία» των απευθείας αναθέσεων κάνοντας προκηρύξεις για όλες τις σημαντικές δαπάνες.

Μείωσε κατά 86% το κόστος των μικροβιολογικών εξετάσεων και κατά 40% τα έξοδα οδοντοτεχνικών υλικών των οδοντιατρείων του ΕΔΟΕΑΠ. Φαντάζεται κανείς πόσα χρήματα χάθηκαν…

-Προχώρησε στον εκσυχρονισμό της οικονομικών καταστάσεων (ΑΚΑ-ΑΚΕ) βάζοντας τέλος στις χειρόγραφες καρτέλες. Το σύστημα είναι πλέον ηλεκτρονικό.

-Ο ΕΔΟΕΑΠ απέκτησε νέο σύγχρονο οργανόγραμμα, έκανε προλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες αυξημένες ανάγκες.

Ο ΕΔΟΕΑΠ έκλεισε το 2018 με αποτέλεσμα χρήσης δηλαδή ταμειακό πλεόνασμα πάνω απο 22 εκατομμύρια ευρώ ενώ για το 2019 υπολογίζεται στα 28 εκατομμύρια!

Ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να γίνει πρότυπο ασφαλιστικού οργανισμού αρκεί να αποτρέψουμε την επίθεση των εργοδοτών και των πλαγιοφυλάκων τους.

Η ΕΣΗΕΑ απέκτησε βιβλιοθήκη!

Επιτέλους, έπειτα από χρόνια αδράνειας, η ΕΣΗΕΑ απέκτησε μια καινούργια βιβλιοθήκη που αποτελεί κόσμημα για την Ένωση και τονίζει τον πνευματικό και τον ιστορικό της ρόλο. Έγινε με δωρεά των παιδιών της οικογένειας του πρώην προέδρου Πουρνάρα, και δεν στοίχισε ούτε ένα ευρώ στην ΕΣΗΕΑ. Τώρα, ο δεύτερος όροφος, που αξίζει να επισκεφτούμε όλοι(ες), δεν είναι ένα ετοιμόρροπο αχούρι αλλά μια σύγχρονη βιβλιοθήκη για την οποία είμαστε υπερήφανοι.

Κι όμως, ακόμη και αυτή η κατάκτηση έγινε αντικείμενο ευτελούς και μικρόψυχης αντιπαράθεσης από την (ακρο)δεξιά ομάδα που αποσχίστηκε από τους Ενωμένους Δημοσιογράφους αλλά και τους «δεινόσαυρους», που δεν καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι άλλοι, αλλά η ψυχή τους.

Η ΕΡΤ δεν είναι λάφυρο των κομμάτων

Η ΕΡΤ πρέπει να πάψει να αποτελεί λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης, των κομμάτων ή του εκάστοτε υπουργού.

Η ΕΡΤ πρέπει να υπηρετεί την ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε και διεκδικούμε:

Αξιόπιστη διοίκηση κοινής αποδοχής με ελευθερία κινήσεων, που να υπηρετεί τον κοινωνικό της ρόλο.

Δημοσιογραφικό επιτελείο κύρους, που θα υπηρετεί την αυτονομία της ενημέρωσης και θα αφεθεί απερίσπαστο στο έργο του, αξιοποιώντας όλο το δημοσιογραφικό δυναμικό, ώστε να κάνει ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές με αξιοπιστία και πλουραλισμό.

– Συγκρότηση Επιτροπής Δεοντολογίας κατά το πρότυπο του BBC.

Σύγχρονο οργανόγραμμα, που θα εξυπηρετεί την ΕΡΤ και όλες τις δομές της και όχι τις πελατειακές σχέσεις ορισμένων παραγόντων.

– Τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και κάλυψη των αναγκών με ανανέωση του προσωπικού.

– Να σταματήσει, επιτέλους, ο αποκλεισμός εκπροσώπου των δημοσιογράφων από  το ΔΣ της ΕΡΤ που μπλοκάρεται επί τρία χρόνια.

– Να περιοριστούν οι μεικτές παραγωγές και σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι σε αυτές να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Δεν μπορεί η διοίκηση να αποδέχεται συνθήκες γαλέρας «ενοικιαζόμενων» δημοσιογράφων.

– Εφαρμογή της νέας ΚΥΑ αποδοχών και της ΚΥΑ για τον συμψηφισμό των αποδοχών, αποκατάσταση των δικαιωμάτων της διετίας του «μαύρου» και καταβολή των οφειλόμενων υπερωριών των περασμένων ετών.

 

Στήριξη του Τύπου

Η «Συσπείρωση» πήρε πρωτοβουλίες καταθέτοντας, κατά το γαλλικό πρότυπο, συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα στήριξης του εντύπου Τύπου, που δοκιμάζεται σκληρά από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Θέσαμε ως βασική προϋπόθεση, οι ενισχύσεις να πηγαίνουν αυστηρά για τις αμοιβές των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι εργοδότες θα πρέπει να αποσύρουν τις προσφυγές τους κατά του ΕΔΟΕΑΠ.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

Advertisement