Ενωμένοι κερδίζουμε την μάχη για τον ΕΔΟΕΑΠ

Η μαζική συμμετοχή των ανθρώπων της ενημέρωσης στην ψηφοφορία για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου υγείας και επικούρησης των λειτουργών του Τύπου, καθώς και το συντριπτικό αποτέλεσμα αποτελούν πλέον ιστορικό γεγονός. Είναι επιλογή ενότητας και προοπτικής για τον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης, που δοκιμάζεται σκληρά απο τις συμπληγάδες της διπλής κρίσης: της οικονομικής και της κρίσης αξιοπιστίας. Ξεπερνώντας παραταξιακές και κομματικές γραμμές, απορρίπτοντας την καταστροφολογία, τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ είπαν το μεγάλο «ναι» στη διεύρυνση και στη διάσωση του ταμείου.

 

 

 

Η υπερψήφιση της σχετικής ρύθμισης με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή ολοκλήρωσε τη δημοκρατική νομιμοποίηση, που της προσέδωσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι της ενημέρωσης με την ψήφο τους. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια θετική θεσμική διάκριση για την ενημέρωση, που καλείται, απαλλαγμένη από επικίνδυνες εξαρτήσεις, να επιτελέσει μια σημαντική λειτουργία της δημοκρατίας. Τη δημοσιότητα και τον έλεγχο της εξουσίας, της κάθε εξουσίας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, στη διεύρυνση της ίδιας της δημοκρατίας.

 

Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και η διεύρυνσή του με όλους τους ανθρώπους της ενημέρωσης, δημοσιογράφους, διοικητικούς, τεχνικούς, δεν επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο ενώ αποτελεί μια σημαντική επιλογή ρύθμισης σε έναν εντελώς απορρυθμισμένο χώρο, όπως είναι η ενημέρωση. Πλέον οι εργαζόμενοι στον κλάδο ενωμένοι και συσπειρωμένοι μπορούμε να δώσουμε με καλύτερους όρους τη μάχη για τα δικαιώματά μας, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, που θα βάλει φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για τα πνευματικά δικαιώματα που θα αποτελέσουν τονωτική ένεση για τις εφημερίδες και τα ενημερωτικά σάιτ. Τώρα μπορούμε να δώσουμε με καλύτερους όρους τον αγώνα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ενημέρωσης, που αποτελεί στρατηγικό στόχο και καθήκον μας.

 

 

 

Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν έχουν συνείδηση των ιστορικών στιγμών την ώρα που «καίνε» οι εξελίξεις. Συνήθως η συνειδητοποίηση αυτή έρχεται εκ των υστέρων, όταν γράφεται η Ιστορία.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος που πίστεψε και πάλεψε από την πρώτη στιγμή για τη διάσωση του ταμείου, με αποφασιστικότητα αλλά και ρεαλισμό, με αγωνιστικότητα αλλά και με προτάσεις, θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο για την αναγέννηση του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και στις νέες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Έχουμε συνείδηση οτι ενωμένοι και συσπειρωμένοι, διατυπώνοντας ρεαλιστικές θέσεις, κερδίσαμε μια σημαντική μάχη για τον ΕΔΟΕΑΠ, που μας αξίζει. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται για να υλοποιηθούν όσα αποφασίσαμε με πρωτοφανή συμμετοχή. Για να ξεπεραστούν ενδεχόμενα λειτουργικά προβλήματα καθώς και πιθανά εμπόδια από την εργοδοτική πλευρά. Το μέλλον ανήκει σε όσους το προετοιμάζουν, όχι σε όσους μένουν θεατές των εξελίξεων δίνοντας μάχες οπισθοφυλακών. Ο στρατηγικός μας στόχος μας είναι η πραγματική ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα. Αυτόν τον στόχο της διεύρυνσης της δημοκρατίας, θα υπηρετούμε διαρκώς.

 

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: