Νέο τοπίο, νέα καθήκοντα….

Το νέο τηλεοπτικό τοπίο βρίσκεται υπό διαρκή διαμόρφωση. Μετά τον διαγωνισμό αδειοδότησης των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, θα ακολουθήσουν – με πάσα επιφύλαξη, πότε θα γίνει αυτό – αντίστοιχες διαδικασίες για τις περιφερειακές και τις θεματικές άδειες. Αυτές είναι οι εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού.

 
Ήδη όμως η πρώτη διαδικασία (ασχέτως αν κάποιοι τη βρήκαν show καλοστημένο ή κακοστημένο, στα όρια ή όχι της συνταγματικότητας) έχει παράξει ένα αποτέλεσμα που δεν αμφισβητείται πλέον ούτε από τους συμμετέχοντες που μέχρι να μπουν στο κτίριο της ΓΓΕΕ κατήγγειλαν τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά το ΣτΕ…
 
Ωστόσο, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού οδηγεί αναπόφευκτα σε μια μεταβατική περίοδο, ενδεχομένως και μεγαλύτερη των 90 ημερών όσον αφορά την επίσημη έναρξη των νέων και το τέλος των παλαιών καναλιών.
Σε αυτό το μεταβατικό διάστημα και χωρίς να χαθεί ούτε μέρα, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει άμεσα να πιέσουν με κάθε τρόπο για την προστασία των επισφαλών – και προσεχώς απολυμένων – συναδέλφων από τα μέσα που θα σταματήσουν να εκπέμπουν.
 
Η κυβέρνηση μέσω κύκλων φέρεται να υποστηρίζει ότι θα ασκηθούν πιέσεις στους νέους καναλάρχες προκειμένου να «απορροφήσουν» όσον το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων από τα μέσα που θα κλείσουν.
 
Ανεξαρτήτως έκβασης τέτοιων πρωτοβουλιών, οι εργαζόμενοι και οι ενώσεις θα πρέπει να πιέσουν για:
 
*Διατήρηση και λειτουργία συγκεκριμένων μέσων (STAR, ΑΛΦΑ. «Ε» ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις θεματικές άδειες. Στα παραπάνω θα μπορούσε να συμπεριληφθεί το MEGA, αν και οι ιδιοκτήτες του φαίνεται να ακολουθούν πορεία χωρίς επιστροφή…
 
Η λειτουργία των μέσων που έμειναν «εκτός» έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι νέοι καναλάρχες από θέση ισχύος πλέον έσπευσαν ήδη να ζητήσουν από τον αρμόδιο υπουργό να μην ξεκινήσει καμιά διαδικασία για τις θεματικές άδειες! Με άλλα λόγια «όλη η πίτα δικιά μας»…
Είναι οι ίδιοι που έβρισκαν την απόφαση για «4 άδειες» αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική, ενώ (για όσους είχαν αυταπάτες) συνεχίζουν καθημερινά τα κροκοδείλια δάκρυα από τα δικά τους ΜΜΕ για τους «εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους».
 
*Πλήρη ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη των συναδέλφων (δημοσιογράφων, τεχνικών, υπαλλήλων) που σήμερα έχουν μόνη – αποκλειστική – απασχόληση στα συγκεκριμένα μέσα. 
Η κάλυψη θα πρέπει να πηγαίνει πολύ πέρα από το εύλογο μεταβατικό διάστημα των επόμενων μηνών συμπεριλαμβανομένων και των αποζημιώσεων που θα πρέπει να εξασφαλιστούν για όλους. 
Ειδικότερα η μισθολογική κάλυψη – για όσους έχουν μια απασχόληση στο κανάλι που θα σταματήσει να εκπέμπει – θα μπορούσε να φθάνει και τον ένα χρόνο.
 
Τα κονδύλια για την κάλυψη όλων αυτών των έκτακτων πρωτοβουλιών – και όχι απλώς ένταξη στον ΟΑΕΔ – θα μπορούσαν να αντληθούν από το συνολικό τίμημα των 246 εκ ευρώ. 
 
Αυτές οι δύο παρεμβάσεις με ταυτόχρονη δέσμευση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας (όχι μόνο του κατώτατου ορίου εργαζομένων) επί ποινή αφαίρεσης της άδειας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πρώτη συγκροτημένη παρέμβαση των εργαζομένων και της ΕΣΗΕΑ, αν θέλουμε να διεκδικήσουμε ένα παρεμβατικό και ουσιαστικό ρόλο στο νέο τοπίο, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων και του κλάδου.
 
Ανδρέας Πετρόπουλος. 
 
*Μέλος συντονιστικού Συσπείρωσης – Δούρειος Τύπος, εκλεγμένος στο Γ.Σ της ΠΟΕΣΥ.
Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: