Κινδύνους για την ενημέρωση βλέπει στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

αρχείο λήψηςΘεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2015

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

 

Χιλιάδες Έλληνες δημοσιογράφοι, μέλη των Ενώσεων-μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), απεργούν σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών, που θα ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αύριο, Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

Η ΕΟΔ υποστηρίζει το αίτημα των Ενώσεων-μελών της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ, ΠΟΕΣΥ) στην Ελλάδα, να αλλάξει η κυβέρνηση διατάξεις του σχεδίου νόμου οι οποίες πλήττουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και τις εργασιακές σχέσεις ή περιορίζουν την πρόσβαση στην ενημέρωση.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα αδειοδοτούνται μέσω δημοπρασιών που θα προκηρύσσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η διάρκεια των αδειών ορίζεται σε δέκα χρόνια και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προκαταβάλουν οκτώ εκατομμύρια ευρώ για άδεια σταθμού εθνικής εμβέλειας με γενικό ενημερωτικό πρόγραμμα, πέντε εκατομμύρια ευρώ για ενημερωτικό πρόγραμμα θεματικού περιεχομένου και δύο εκατομμύρια ευρώ για μη ενημερωτικό πρόγραμμα.

Οι Ενώσεις-μέλη της ΕΟΔ διατυπώνουν ανησυχίες ότι αυτή η πολιτική μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, στη διαφάνεια και την πολυφωνία της Ενημέρωσης. Όπως τονίζουν, ο νόμος παρέχει υπερεξουσία στον υπουργό Επικρατείας να αποφασίζει για την παροχή ή την ανάκληση αδειών ενώ αποδυναμώνει τον ρόλο της ανεξάρτητης αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Μόενς Μπλίχερ Μπγέρεγκαρντ, τόνισε: «Το νέο σύστημα αδειοδότησης θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ανεξαρτησία και την πολυφωνία των Μέσων στην Ελλάδα, καθώς θα επιτρέψει αυξημένη συγκέντρωση ιδιοκτησίας και θα αυξήσει τον κυβερνητικό έλεγχο στα ΜΜΕ».

Οι Ενώσεις διατύπωσαν επίσης την ανησυχία τους για τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων, καθώς το νομοσχέδιο περιέχει προβλέψεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλειες θέσεων εργασίας. Η ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει θα προκαλέσει επίσης το κλείσιμο δημοτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι θα εξαναγκαστούν να λειτουργήσουν ως ανώνυμες εταιρείες και να διεκδικήσουν άδειες σαν να ήταν ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Η ΕΟΔ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τις αλλαγές που προτείνουν οι Ενώσεις Συντακτών. Ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι το νομοσχέδιο είναι ευθυγραμμισμένο με την κοινοτική νομοθεσία.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: