ΕΡΤ, η πρεμιέρα

Η ΕΡΤ είχε ανοίξει από τις έξι το πρωί, όμως εγώ έφτασα γύρω στις δυόμισι. Ανεβαίνοντας τα γνώριμα σκαλιά της εισόδου, συνειδητοποίησα ότι έχω τουλάχιστον ενάμιση χρόνο να μπω στο κτήριο, από εκείνο το καλοκαίρι του 2013 με τις απανωτές συναυλίες. Η ώρα δεν ήταν καλή, δυόμισι ήξερα ότι αρχίζει η σύσκεψη για το κεντρικό βραδινό δελτίο, πολλοί θα ήταν απασχολημένοι.

1-3--8-thumb-largeΌχι όμως όλοι. Για καλή μου τύχη συνάντησα τον Νίκο Μιχαλίτση, γενικό διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών. Δεν συμμετέχει στη σύσκεψη, όμως έχει να δώσει μια γρήγορη συνέντευξη στο συνεργείο του Vice. Έμαθα ότι υπήρχαν πολλά τηλεοπτικά συνεργεία εκείνη την ώρα στο Ραδιομέγαρο, ξένα συνεργεία. Παρακολούθησα τη συνέντευξη, που έγινε στο στούντιο από το οποίο βγαίνει το δελτίο των τρεις. Ίσα-ίσα που προλαβαίνει, όμως όλοι δείχνουν ανεκτικότητα και είναι πολύ εξυπηρετικοί.

«Το ξεκίνημα της ΕΡΤ το αγκαλιάζει η κοινωνία», λέει. «Όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής». «Θέλουμε να φτιάξουμε μια ΕΡΤ καλύτερη από πριν». «Τι αλλάζει; Έχουμε όλες τις εγγυήσεις ότι θα γίνει μια ΕΡΤ πλουραλιστική και ανεξάρτητη. Θα το καταλάβει ο κόσμος. Όμως για πολιτισμό και ψυχαγωγία χρειαζόμαστε χρόνο». Τα προηγούμενα δύο χρόνια έχει δώσει τόσες πολλές συνεντεύξεις, ώστε έχει γίνει εξπέρ. Ξέρει να προτάσσει το σημαντικό και να πετάει τα περιττά.

Ο κόσμος γύρω είναι χαρούμενος. Και πολύ εξυπηρετικός. «Θα σε πάω εγώ» μου έλεγαν και με οδηγούσαν μέσα από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους. Αν και υπήρχε ανησυχία από πολλούς για την όσμωση των προηγούμενων της ΝΕΡΙΤ με τους νεοφερμένους αγωνιζόμενους της ΕΡΤ, φαίνεται ότι η συνεργασία στην πράξη δεν κήλυσε άσχημα. Κανένα επεισόδιο δεν σημειώθηκε, καμία προστριβή δεν έγινε γνωστή. Οι παλιοί είναι λίγο μαγκωμένοι, κάπως σκεπτικοί, οι νεοφερμένοι πιο εξωστρεφείς, εκδηλωτικοί, ορισμένοι λίγο φασαριόζοι. Θα μπορούσες να τους ξεχωρίσεις απ’ αυτό.

Μου λέει ο Μιχαλίτσης: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν δομές και διαδικασίες για να λειτουργήσει η ΕΡΤ. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει διεύθυνση προμηθειών, οργανική μονάδα. Βρήκαμε ένα άτομο. Το Δημόσιο όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως μια ιδιωτική εταιρεία. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει, έχει υποχρέωση να κάνει διαγωνισμούς, διακηρύξεις. Δεν βρήκαμε δομές που να μας επιτρέπουν να λειτουργήσου με την ΕΡΤ με νόμιμο τρόπο».

«Υπάρχουν ελλείψεις; Το προσωπικό επαρκεί; Δεν είμαι σε θέση να πως ακόμη», μου λέει, «δεν έχει ολοκληρωθεί η διορία για την προσέλευση. Όμως ξέρω ότι υπάρχει έλλειψη σε ανθρώπους που δουλεύουν στις ‘γεννήτριες χαρακτήρων’ (σ.σ.: οι τεχνικοί που ανεβάζουν τα ‘σούπερ’ στην οθόνη). Εκπαιδεύουμε χειριστές υπολογιστών γι’ αυτό και γίνεται μια προσωρινή ανακατανομή. Δεν έχουμε κομμώτριες, δεν έχουμε ενδυματολόγο».

Τα στούντιο; Στο Ραδιομέγαρο από τα πέντε λειτουργούν τα δύο λόγω έλλειψης βαρδιών. Στην Κατεχάκη από τα τέσσερα τα δύο καταστράφηκαν όταν το κτήριο δόθηκε στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, το άλλο έχει κατεστραμμένο το μάστερ κοντρόλ, άρα λειτουργεί μόνο ένα.

Φεύγοντας από το γραφείο του, συναντάω τον Παναγιώτη Τσούτσια. Στο ραδιόφωνο, στην παλιά ΕΡΤ, προϊστάμενος πολιτικού πλέον. Είναι εμφανές ότι η σύσκεψη έχει τελειώσει. Πάμε μαζί προς την αίθουσα σύνταξης. Όλο το πολιτικό είναι συγκεντρωμένο στο γραφείο του, σε ένα κουβούκλιο από τζάμι, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα μεγαλύτερο κουβούκλιο από τζάμι. Συνταντώ τον Κώστα Καρίκη, παλιό φίλο, ευγενικό άνθρωπο, πλέον αρχισυντάκτη στο κεντρικό δελτίο. Οριακά βρίσκει χρόνο να μου πει «έλα, κάτσε» και με αφήνει σύξυλη να πάει αλλού. Καταλαβαίνω.

Στο γραφείο του γενικού διευθυντή Κώστα Χαλβατζάκη η σύσκεψη έχει τελειώσει, η πόρτα είναι ανοιχτή, όμως μέσα υπάρχει ακόμα πολύς κόσμος, όρθιοι όλοι. Το μεγάλο θέμα είναι η καταγγελία της Νέας Δημοκρατίας και πώς θα απαντήσει η ΕΡΤ. «Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι είχε κληθεί ο Καραγκούνης και εκ των υστέρων ειδοποίησε ότι δεν θα ‘ρθει». Ωραία. Ο γενικός γράφει την ανακοίνωση και γύρω γίνεται χαμός. Το μεγάλο θέμα είναι να κρατηθούν οι ισορροπίες. Έχουν καταλάβει ότι το ειδησεογραφικό δεν πρέπει να «μπατάρει» από τη μία μεριά και προσπαθούν να το συγκρατήσουν.

Τολμάω να πω «πρώτη μέρα είναι, πανηγυρικό κλίμα έχει όλο το πρόγραμμα, κανείς δεν κρίνεται από την πρώτη μέρα». Γυρνάνε, με κοιτάνε και δεν λένε τίποτα. Ακούω τον Σταύρο Καπάκο: «Γιατί δεν βάλανε όλη την ανακοίνωση της Ν.Δ.; Για να γλιτώσουμε 30 δεύτερα; Αυτό ήταν; Στο κεντρικό θα τη βάλουμε όλη». Όμως η πιο χαρακτηριστική ατάκα ήρθε μετά. Μιλώντας στο κινητό ο Χαλβατζάκης, προφανώς με κάποιον υπεύθυνο εκπομπής, ακούγεται να λέει: «Δεν θέλω δύο υπουργούς. Όχι, δεν θέλω δύο υπουργούς. Τον έναν να βγάλεις». «Και οπωσδήποτε Ν.Δ.» συμπληρώνει ο Καπάκος. Πριν φύγω, παρατηρώ πόσο ήρεμος παραμένει ο Πάνος Χαρίτος και πόσο επαγγελματίες ήταν οι υπόλοιποι. Δεν τους ήξερα και όλους.

Κατευθυνόμενη προς το μπαρ, πέφτω πάνω στον προϊστάμενο πολυμέσων, Ίντερνετ κ.λπ., τονΒασίλη Βασιλόπουλο. «Φυγή προς τα εμπρός, κοινωνία» μου λέει, σαν να απαντάει στην προηγούμενη σκηνή. Δηλαδή τι; «Η ΕΡΤ πρέπει να ασχοληθεί με την κοινωνία» λέει. «Στο σάιτ είναι ανύπαρκτη, όμως αυτοί είναι οι εργοδότες μας». «Πώς πας;» ρωτάω. «Μου χρειάζεται μια βδομάδα για να διορθώσω αυτό το σάιτ και ένας μήνας για να φτιάξω νέο» απαντάει με αυτοπεποίθηση – το ηλεκτρονικό έχει άλλους κώδικες.

Η τηλεόραση είναι αλλιώς. Όπως μου είπε ένας τεχνικός που είναι σε θέση να γνωρίζει, η ΝΕΡΙΤ κληροδότησε στην ΕΡΤ μόνο 4 μονοκάμερα συνεργεία, και άλλους τόσους ηχολήπτες, παρότι οι εικονολήπτες φτάνουν τους 15. Δεν φτάνουν με τίποτα -η ΝΕΡΙΤ έδινε δουλειές σε εξωτερικά συνεργεία. Ελπίζει ότι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, ανάλογα και με τις ειδικότητες που θα έρθουν. Τα αυτοκίνητα βαν για τις εξωτερικές μεταδόσεις είναι πέντε, λειτουργούν μόνο τα δύο, τόσα χρειαζόταν η ΝΕΡΙΤ. Συν τα δύο βαν που στέλνουν δορυφορικό σήμα -το οποίο πάντως κοστίζει.

Αντιλαμβάνομαι σταδιακά ότι με όποιον και να μιλήσω έχει να μου πει μια ιστορία, μια φρέσκια ιστορία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που αξίζει να γραφτεί. Από το τεχνικό τμήμα, από το τμήμα των δημοσιογράφων, από τη διοίκηση. Από το τμήμα προγράμματος δεν συνάντησα κανέναν.

Όπως υπολογίζεται, 800 άτομα της παλιάς ΕΡΤ δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Μέχρι προχθές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον περί τα 1.800 άτομα, όπως υπολογίζεται δεν πρόκειται να υπερβούν τα 2.000, έναντι 2.650 της παλιάς ΕΡΤ. Για τρία κανάλια (συν την ERT World), έξι ραδιοφωνικούς σταθμούς (συν τους περιφερειακούς), για το σάιτ, για δύο ορχήστρες και μία χορωδία. Πάει το μυαλό μου σε κάτι τύπους που υποστηρίζουν «μικρό και ευέλικτο κράτος», που παπαγαλίζουν ότι «το STAR λειτουργεί με μόλις 500».

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά να φύγω, ο ήλιος έπεφτε, πάνω στην εξέδρα είχαν τοποθετηθεί οι καρέκλες και τα όργανα και παραπέρα τα ηχεία. Οι τεχνικοί έκαναν πρόβες για τα ηχητικά. Καλώδια, πολύπριζα, κορδέλες- μην -περνάτε- από ‘δω. Εκεί ήταν που έγινε η μεγάλη συναυλία λίγο αργότερα, την Πέμπτη το βράδυ. Η επιστροφή έσβησε το «μαύρο» και η 11η Ιουνίου από θλιβερή επέτειος αυταρχικού λουκέτου έγινε μέρα μνήμης και χαράς. Και μέρα που δείχνει ότι οι αγώνες που δίνονται ορισμένες φορές κερδίζονται.

*Αναδημοσίευση από «Αυγή» της Κυριακής. Α. ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ)

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: