Εμπρός της γης οι… φαντασμένοι αναρριχητές!

…Η αχόρταγη λιγούρα τους για εξουσία

του Απόστολου Λυκεσά
Πλήθυναν, μέχρι πνιγμού πια, τα ερωτήματα σχετικά με τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι έχοντας σχέση με την αριστερά, εν γένει, όση τα αποδημητικά χελιδόνια με τις φωλιές τους, την επισκεπτόταν δηλαδή μια φορά τον χρόνο, από ανάγκη για να συνεχίσουν την ξέφρενη πορεία στην οποία το ένστικτο μόνο τα οδηγεί, έχουν εγκατασταθεί τώρα με το έτσι θέλω στις τάξεις της και λειτουργώντας ως κακόβουλοι κούκοι, κατέλαβαν θέσεις στο κυβερνών κόμμα, σε κυβερνητικά κλιμάκια και πάνω από όλα σε κρατικές θέσεις.
Η πίεση των σχετικών ερωτημάτων, έλαβε αφόρητες διαστάσεις, μεγέθους ανάλογου αυτού που θα αισθάνθηκε ο Ηφαιστίωνας στα Γαυγάμηλα όταν έφτασε η στιγμή κατά την οποία αδυνατούσε πλέον να ανθέξει άλλο την πλημμυρίδα της εφόδου του ιππικού των Περσών και αναγκάστηκε να μηνύσει του Αλέξανδρου ότι χρειαζόταν την συνδρομή του πεζικού, μήνυμα στο οποίο ο Μέγας ανταποκρίθηκε αλλά η κίνηση στάθηκε αφορμή να χάσει την ευκαιρία να συλλάβει ή και να σκοτώσει τον Δαρείο. Θυμίζω ότι, παρεμπιπτόντως, αυτό το τελευταίο, πολύ τον θύμωσε ενώ η σωτηρία του συντρόφου του δεν τον χαροποίησε αναλόγως.
Μη φτάνοντας η ταπεινότητά μου ούτε στο νυχάκι του Ηφαιστίωνα και λυγίζοντας αδύναμος μπροστά στα φορτικά ερωτήματα απευθύνθηκα σε φίλο, εξαίρετο και ταπεινό, ζηλευτό κατακτητή σοφίας περί τα ανθρώπινα ο οποίος, επιπλέον, δεν κυνηγάει κανέναν Δαρείο, απασχόληση από την οποία θα τον έβγαζα οπότε θα μου το φύλαγε, οσότου μου σερβίριζε μια φρέντο εκδίκηση. Ήτοι, συμπυκνωμένη και παγερή. Πήγα.
Με δέχθηκε στο δώμα του αφού, νωρίτερα, είχε ζητήσει διήμερο για σκέψη και περαιτέρω εμβάθυνση. Είχε σαρδόνιο χαμόγελο, γεγονός ανησυχητικό ήδη και, αφού μου σέρβιρε έναν τέλεια βρασμένο καφέ με κάρδαμο, μου επέτρεψε να στρίψω τσιγάρο και να το ανάψω. Ετοιμαζόμουν ήδη για τα χειρότερα. Άπλωσε τις σημειώσεις του πάνω σε ένα κομψό σεκρετέρ από μαόνι αναντίστοιχο της φτώχιας του αλλά ανάλογο της ποιότητάς του και μου είπε:
«Καλέ μου φίλε. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τον θυμό και την αγωνία που συστρέφονται ως λιμασμένα φίδια στα σωθικά και στο θυμικό σύστημα των γνωστών σου που σου απευθύνουν το σχετικό ερώτημα. Ομολογώ ότι, οσαύτως, και η αφεντιά μου βρέθηκε σε πηγάδι σκοτεινό καθώς έστερξα τα αδιεξοδά σας. Κατέφυγα κι εγώ στην επικουρία φιλοσόφων και ιστορικών περασμένων αιώνων διότι ανάλογες στιγμές, όστις διατελεί με καθαρό νου και ταπεινότητα αντιλαμβάνεται το πεπερασμένο των δυνατοτήτων του. Εξάλλου παρά τον αναχωρητισμό μου έχω δει κι εγώ τα σημάδια του καλπασμού αυτών των υποκειμένων προς τις κορυφές της εξουσίας. Αν σας παρηγορεί όλους σας, βλέπω επίσης τις τούφες σκόνης και από τον καλπασμό με τον οποίο θα καταφύγουν, αν το φέρει ο χρόνος, στο αντίπαλο στρατόπεδο. Η θρασύτητα των ανθρώπων αυτών, η αχόρταγη λιγούρα τους για εξουσία, ο φόβος που παρουσιάζεται ως αποφασιστικότητα και η οσφυοκαμψία την οποία παρουσιάζουν πάντοτε ως τεχνογνωσία, όλα αυτά που τίθενται, αρχικά, δωρεάν στη διάθεση των κατόχων της εξουσίας δεν έχουν γιατρειά, δεν υπάρχει φάρμακο γι΄αυτή την πανώλη. Το μόνο που μπορεί να τους ανακόπτει είναι αν εσύ και όσοι σε ρωτούν δυνηθήτε να μην γίνεται σαν κι αυτούς, αριβίστες και αμοραλιστές. Δεν θα νικήσετε ποτέ και, σε εσάς απομένει αν θέλετε να στέκεστε παραταύτα απέναντι σε τούτη την ορδή. Κι αν σε παρηγορεί, μπορώ μόνο να σας διαβεβαιώσω ότι ακόμη κι αν εσείς λυγίσετε και γίνετε το ίδιο μούτρα με αυτούς, θα βρεθούν άλλοι να τους πολεμήσουν, να σας πολεμήσουν. Αυτό είναι αποδεδειγμένο. Μπορεί να σου φανεί περίεργο αλλά έχει μιλήσει γι αυτούς τους ανθρώπους με ενάργεια και φθάνοντας σε ανείδωτα ύψη και βάθη την ειρωνεία, ένας βαρώνος. Ναι, ένα βαρώνος! Ο Ο Paul Henri Baron D’ Holbach* ο οποίος έγραψε: «…η τέχνη της αναρρίχησης είναι η πλέον επίπονη. Η υψηλή αυτή τέχνη αποτελεί ίσως την πιο αξιοθαύμαστη κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος. Η φύση έχει μπολιάσει την καρδιά των ανθρώπων με αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμό και υπερηφάνια, που από όλα τα άλλα χαρίσματα είναι τα πιο δύκολο να καταπατηθούν….(αλλά). Μ’ όλες αυτές τις ηρωικές (του) προσπάθειες, τις μάχες, τις νίκες, ένας επιτήδειος αυλικός τελικά διακρίνεται και φτάνει στο απαιτούμενο σημείο αναισθησίας το οποίο τον οδηγεί στην εξουσία, στις τιμές και στα μεγαλεία εκείνα που αποτελούν το αντικείμενο φθόνου των ομοίων του αλλά και το αντικείμενο του δημόσιου θαυμασμού».
Μου διάβασε κι άλλα από τις σημειώσεις του ενώ το τσιγάρο μου που τελείωνε δεν έκαιγε μόνο τα ακροδάχτυλά μου αλλά την ψυχή μου. Σιώπησα, και η σιωπή με έκανε να φαίνομαι δειλός. Οπότε μίλησα, κομπιάζοντας, τρίβοντας αμήχανα τα δάχτυλά μου, και του αντέτεινα με ασυγκράτητη νευρικότητα, στα όρια της αγένειας, λες και έφταιγε για κάτι: «…ναι, αλλά εδώ μιλάμε για την αριστερά το κέρατο μου το τράγιο…αυτό δεν καταπίνεται…με τίποτα».
Γέλασε τότε, σαν τον Κόμη Δράκουλα, όταν εύχαρις ακούει τα ουρλιαχτά των λύκων μέσα στην σκοτεινιά του Μαύρου Δάσους και είπε: «Ο κισσός μπορεί να ανέβει τον κόκκινη σημαία σου με την ίδια ευκολία που θα ανέβαινε σ’ ένα όρθιο σκουπόξυλο στη γωνία. Τουλάχιστον μην κάνεις την σημαία σου σκουπόξυλο και όσο μπορείς να την ξεχορταριάζεις». Δεν ξέρω αν εννόησα καλώς αλλά έσπευσα αμέσως και ξέθαψα από το υπόγειο του πατρικού αγροτικού σπιτιού δρεπάνια και κλαδευτήρια πράγμα το οποίο έδωσε χαρά στον πατέρα μου, τις συμβουλές και οδηγίες του οποίου για τέτοιες εργασίες δεν θα ξεχάσω ποτέ.

*Paul Henri Baron D’ Holbach (1723 – 1789),αθεϊστής, εκπρόσωπος του αιώνα των Φώτων, έργα του κάηκαν στα σκαλιά του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά προλάβε πριν πεθάνει να δει την πτώση της Βαστίλλης. Το δοκίμιό του «Η Τέχνη της Κοινωνικής Αναρρίχησης – Δοκίμιο προς Χρήση των Αυλικών», κυκλοφόρησε σε μια κομψότατη έκδοση από την «Άγρα», στη σειρά «Ο Άτακτος Λαγός», μετάφραση Βάνα Χατζάκη, Α έκδοση εκτός εμπορίου, Χριστούγενα 2008.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: