Μερικές φορές η ελαφρότητα καιροφυλακτεί και στα πιο σοβαρά εγχειρήματα, όπως η «Εφημερίδα των Συντακτών». «Κομματική σαβούρα» αποκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τον διευθυντή σύνταξης της «Αυγής» Σταύρο Καπάκο, υπεύθυνο της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας μας, ο κύριος Ασημακόπουλος στο άρθρο του στην «Εφημεριδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο», με αφορμή τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να αναλαμβάνει την θέση του γενικού διεθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης στη νέα ΕΡΤ.

Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να αποκαλέσουμε συνάδελφο τον εν λόγω αρθρογράφο. Λόγω ήθους και δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν μας επιτρέπεται να του επιστρέψουμε τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό. Αν ήταν δημοσιογράφος και δεν γνώριζε την επαγγελματική πορεία του Σταύρου, μπορούσε να την μάθει με ένα τηλεφώνημα, δεν είναι δα κόπος. Αν πάλι δυσκολευόταν να σηκώσει το τηλέφωνο, ας ρωτούσε έναν συνάδελφό του στην εφημερίδα όπου αρθρογαρφεί, ίσως και τον ίδιο τον διευθυντή του. Θα τον απέτρεπαν από το ολίσθημα.

Λυπούμαστε που ο εν λόγω αρθρογράφος δεν έχει ίχνος σεβασμού για μια ιστορική εφημερίδα όπως η «Αυγή». Εικάζουμε ότι δεν τον παίρνει να θεωρεί «σαβούρα» τον Γλέζο, τον Κύρκο, τον Βούλτεψη, τον Σοφιανό… Ας μείνουμε λοιπόν καλύτερα σε αυτούς με τους οποίους ο ίδιος έχει συνεργαστεί και είχαν επιτελικές θέσεις στην «Αυγή». «Κομματική σαβούρα» ο Αριστείδης Μανωλάκος, ο αείμνηστος Πότης Παρασκευόπουλος, η ψυχή του εγχειρήματος της «Ελευθεροτυπίας», ο Νικόλας Βουλέλης, σημερινός διευθυντής του εν λόγω κυρίου, και τόσοι άλλοι που τίμησαν και τιμήθηκαν από την «Αυγή».

Δυσκολεύομαστε να πιστέψουμε ότι ο εν λόγω αρθρογράφος κρίνει εξ ιδίων ή ότι πρόκειται για υποβολιμαίο δημοσίευμα. Μάλλον περί ελαφρότητος πρόκειται, αν και αυτή η δικαιολογία δεν επαρκεί, αφού ο συγκεκριμένος έχει καταφύγει και άλλες φορές σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί δεν συνιστούν άποψη. Αντιθέτως ευτελίζουν τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Αναμένουμε λοιπόν κάτι συγκεκριμένο, που να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «κομματική σαβούρα», αλλιώς όλη η ντροπή δική του, για να συνοδεύει το «άδειο ερμάριο» της συνείδησής του.

Ευχόμαστε από καρδιάς ο εν λόγω αρθρογράφος κάποτε να συνειδητοποιήσει, μάλλον εξ επιφοιτήσεως, αφού φαίνεται να αγνοεί τον ορθό λόγο, τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό τον οποίο εκστόμισε και να ζητήσει συγγνώμη από τον… καθρέπτη του. Γνωρίζουμε τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοί μας της «Εφημερίδας των Συντακτών» για να κρατήσουν όρθιο το αξιοζήλευτο εγχείρημά τους και είμαστε βέβαιοι ότι θα διαχωρίσουν τη θέση τους από τα σκουριασμένα ασημικά…

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

«Α»