Αλέξης Τσίπρας: «Να κλείσει ο κύκλος της διαπλοκής μεταξύ Τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ»

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τον κύκλο της διαπλοκής μεταξύ Τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλοντας ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Κικολόπουλου είπε: «Δεν θα μιλήσω με όρους πολιτικής, θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών, αυτό δεν θα συμβεί. Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε εκεί είναι που μπορεί να δημιουργηθεί μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής. Μία παρασκηνιακή συναλλαγή που θα εξασφαλίσει στήριξη σε μία κυβέρνηση με αντάλλαγμα οικονομικές διευκολύνσεις. Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες. Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ. Εμείς έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιόν υποστηρίζει ο καθένας. Αν ένα κανάλι είναι υγειές, αν είναι νόμιμο, δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τις τράπεζες και με το κράτος, δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται. Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες έναντι κάποιων άλλων, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες. Από τότε έχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Όλες ανεξαιρέτως υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου που έπρεπε να ξεκινούν από το αυτονόητο από την προκήρυξη διαγωνισμού για την χρήση των συχνοτήτων αλλά καμία δεν το έπραξε. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις να μην γίνει τίποτε. Παράδειγμα ο βασικός μέτοχος, απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που μπορεί να είχαν την πρόθεση αλλά δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος. Όταν ανοίγεις μια κόντρα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου». Πρώτο βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι η διενέργεια ενός διαφανούς και αδιάβλητου διαγωνισμού για την χρήση των συχνοτήτων.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: