O Παππάς ανακοίνωσε νομοθετικές βελτιώσεις για την ΕΡΤ…

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η συζήτηση για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920».
Με την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε  «με διάθεση συνθέσεων», κατά δήλωσή του, σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων για τις οποίες είπε ότι ανταποκρίνονται στο κλίμα της συζήτησης και στο πνεύμα των παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν από τα κόμματα και τους φορείς που είχαν κληθεί σε ακρόαση.

Μεταξύ άλλων, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός,

Η ΕΡΤ δύναται να ιδρύει θυγατρικές και άλλα νομικά πρόσωπα στην Επικράτεια. Όπως εξήγησε ο κ. Παππάς, η προσθήκη είναι αναγκαία κυρίως για να μην υπάρξει κανένα θέμα που αφορά ζητήματα ανταγωνισμού, σε σχέση με το γεγονός ότι η ΕΡΤ μπορεί να είναι και πάροχος δικτύου και πάροχος περιεχομένου για την ψηφιακή τηλεόραση.

Προβλέπεται ρητή υποχρέωση για την νοηματική, τον υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή για την αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με προβλήματα ακοής και όρασης. Με την προσθήκη αυτή που επιφέρει η κυβέρνηση, ανταποκρίνεται σε ζητήματα που τέθηκαν από την ΕΣΑμΕΑ.

Η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις παρατηρήσεις φορέων και ενώσεων καλλιτεχνών, προβλέπει ρητή υποχρέωση για διάθεση συγκεκριμένου ποσοστού για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και βιβλίων. Η ΕΡΤ θα διαθέτει κάθε χρόνο το 1,5% του ετήσιου κύκλου των εργασιών της για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και τη στήριξη εκδόσεων βιβλίων.

Στο νομοσχέδιο κατατίθεται προσθήκη η οποία αφορά την τύχη των συμβασιούχων. Η Κυβέρνηση έχει κάνει καθαρό ότι δεν μπορεί να υπάρξει στο νόμο η αναβίωση των συμβάσεων όπως γίνεται για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου αλλά επέρχεται βελτίωση σύμφωνα με την οποία η ΕΡΤ προσλαμβάνει το προσωπικό της με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καθώς και ορισμένου χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχη εμπειρία σε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μετά από δημοσίευση προκήρυξης και τήρηση των αρχών διαφάνειας, ισότητας, το νόμο 2190 κλπ. Επί της ουσίας η νομοτεχνική βελτίωση αφορά στη μοριοδότηση συμβασιούχων καθώς ήταν αίτημα να αξιοποιηθεί η εμπειρία τους.

Για το όριο του 25% που έμπαινε ως πλαφόν για τις εξωτερικές παραγωγές, έγινε κατανοητό ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για τη συγκρότηση αξιόλογου προγράμματος. Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση «οι αναθέσεις και οι παροχές αυτές γίνονται με όρους χρηστής διαχείρισης απόλυτης διαφάνειας και αξιοκρατίας στο πλαίσιο ισοσκελισμένων προϋπολογισμών αφορούν δε σε πρόγραμμα που ενισχύει το παραγόμενο πρόγραμμα από το προσωπικό της ΕΡΤ ΑΕ και στοχεύουν στην ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και των συντελεστών της».

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: