Δημοσιογραφία: «πρόσφυγας» στο WEB

Στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσωπικοί λογαριασμοί, δημοσιογράφοι, μοίρασαν μερικές εκατοντάδες φορές τους όρους «λαθρομετανάστες», «μετανάστες» και «παράνομοι μετανάστες».

Τις τελευταίες ημέρες, η μοίρα εκατοντάδων κατατρεγμένων συναντήθηκε στα νερά της Μεσογείου με την ναυαγισμένη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης. Η θλιβερή εικόνα ενός ναυαγού μέχρι να αποκτήσει την πρέπουσα δημοσιογραφική περιγραφή, περιπλανήθηκε από την οργή μέχρι την άγνοια και από την αδιαφορία έως τον ρατσισμό. Έτσι προέκυψαν κειμενο-λεζάντες για κάθε ενδιαφερόμενο, εκτός της ακριβούς περιγραφής της συγκλονιστικής αυτής είδησης.

Αναζητώντας πληροφορίες, ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να μην έπεσε επάνω στη λέξη πρόσφυγας. Σίγουρα την διέκρινε από τη λέξη μετανάστης που εμπεριέχει στην ελληνική, μια μεγαλύτερη δόση ελεύθερης βούλησης μετακίνησης, κατά το πανανθρώπινο αυτό δικαίωμα όπως το ορίζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Έλληνας γνωρίζει ότι ο πρόσφυγας σχεδόν ταυτίζεται με τον κατατρεγμένο. Με αυτόν που εκδιώκεται – δραπετεύει από την πείνα και τη δυστυχία. Αυτόν που κινδυνεύει από πολέμους και δικτατορικά καθεστώτα.

Η συζήτηση στα δημοσιογραφικά γραφεία πάντως δεν έχει τελειώσει. Είναι λαθρομετανάστες ή παράνομοι μετανάστες; Είναι παράτυποι ή εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια με παράτυπο τρόπο; Ποια είναι τα δικαιώματά τους αυτή τη στιγμή και ποια στο άμεσο μέλλον; Έχει υποχρεώσεις η Πολιτεία μας απέναντί τους ή τα «Δουβλίνα» και η «Σένγκεν» την απαλλάσσουν από κάθε ευθύνη;

Οι εύκολες απαντήσεις προέκυπταν μόνον για τις ιστοσελίδες. Εκεί οι μετανάστες παραδοσιακοί εκδότες και οι πρόσφυγες, για ένα μεροκάματο, δημοσιογράφοι, υπηρετούσαν τους κανόνες του Μέσου. Τα tags ήταν «μετανάστες», «λαθρομετανάστες» και «πρόσφυγες». Η χρήση τους οδήγησε σε trends με την παραπάνω σειρά. Βλέπετε, ο συντάκτης στο web πρέπει να υπηρετεί τις λέξεις κλειδιά για να ανταποκρίνεται στις υποδείξεις της μηχανής αναζήτησης. Μπορεί να γράψει ένα εξαιρετικό κείμενο αλλά με χαρακτηριστική λεξιπενία (λόγω και της γλώσσας) να επιχειρήσει να το κάνει συμβατό στις μηχανές. ‘Άλλωστε δείχνει να γράφει για τις μηχανές αναζήτησης και όχι για τους ανθρώπους. Διαλέγει τίτλους δολώματα, δραματικές φωτογραφίες και ξεχνά να προσθέσει ουσία, επιχειρήματα, αξίες και λίγο… ανθρωπισμό.

Την ίδια ώρα, στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσωπικοί λογαριασμοί, δημοσιογράφοι, Μέσα και κόμματα, μοίρασαν μερικές εκατοντάδες φορές τους όρους «λαθρομετανάστες», «μετανάστες» και «παράνομοι μετανάστες».

Μια πρόχειρη έρευνα στο twitter έδειξε ότι οι περισσότεροι χρησιμοποίησαν τον όρο «μετανάστες» έναντι του «πρόσφυγες». Τα δε συναισθήματα των χρηστών δείχνουν να μοιράζονται.

Ποσοστά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Μετανάστευσε και η δεοντολογία;

Ασφαλώς υπήρξαν εξαιρετικά ρεπορτάζ και αξιόλογη αρθρογραφία. Ωστόσο, υπήρξαν και οι πιο φθηνές προσεγγίσεις. Ο ρατσισμός ξέβρασε πνιγμένα συναισθήματα από ορισμένους και έτσι σε κανάλια, ιστοσελίδες και εφημερίδες είδαμε να κυριαρχεί η πρόθεση να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της «μεταναστευτικής μόλυνσης». Δεν είναι τυχαίο πάντως. Η άνοδος της ακροδεξιάς και η σπασμωδικές κινήσεις – ούτε καν πολιτικές – επί του μεταναστευτικού, έχουν δώσει λόγο ακόμη και σε όσους κηρύττουν ότι «πρέπει να πνίγονται πριν αποβιβαστούν». Πολιτικές δυνάμεις στη Μεγάλη Βρετανία, κυβερνήτες στην Αυστραλία, φιλόδοξοι φασίστες στην Ενωμένη Ευρώπη, δηλώνουν, ευθαρσώς πλέον, την απέχθειά τους σε μετανάστες.

Απέναντί τους η δημοσιογραφία δεν αντιτάσσει τίποτε από τα δομικά στοιχεία της, παρά μόνον κριτική ή τεκμηρίωση ποιότητας, «εκδοτικής γραμμής». Η ηθική της δημοσιογραφίας όμως, ήταν πάντοτε οι κώδικες δεοντολογίας και τα σοβαρά δυτικά ΜΜΕ που αναγνωρίζουν την αξία της δημοσιογραφικής αποστολής διαδηλώνουν την απαρέγκλιτη τήρησή τους. Υπεραμύνονται των ανθρωπιστικών αξιών και του δημοσίου συμφέροντος. Καλούν την Ευρώπη να αλλάξει ρότα πριν βυθίσει και άλλα πλοιάρια με πρόσφυγες. Δεν προσέχουν τα tags γιατί δεν γράφουν για τις μηχανές, αλλά για τους ανθρώπους. Διαθέτουν στους πολίτες – χρήστες στο web υψηλής ποιότητας περιεχόμενο.

Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα δυστυχώς κατάντησε να λέει ΝΑΙ SEOλα!

* Ο Βασίλης Βασιλόπουλος είναι δημοσιογράφος, διδάσκων στον Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» (QJNT).

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: