Παραμύθι χωρίς δράκο στον δεξιό Τύπο

Φαίνεται πως κάποιοι ξεβολεύονται με τη νέα μεταναστευτική πολιτική και καταφεύγουν σε φτηνά κόλπα, για να την υπονομεύσουν. Σε χτεσινό δημοσίευμα, ο «Ελεύθερος Τύπος» φοράει τα… μιλιτέρ του και επικαλείται πληροφορίες «αρμοδίων υπηρεσιών» για «στρατιές» Σύρων που βρίσκονται στην Τουρκία, περίπου 500.000, και περιμένουν «την ευκαιρία να περάσουν στην Ελλάδα». Κι αυτή η εκτίμηση είναι πολύ συντηρητική. Γιατί η «Καθημερινή» παραθέτει άλλες εκτιμήσεις που ανεβάζουν τον αριθμό όσων περιμένουν στην Τουρκία -για να μπουν στην Ελλάδα- σε 2,5 εκατομμύρια.

Μάλιστα, η εφημερίδα της φωτισμένης Δεξιάς επικαλείται εκτιμήσεις λιμενικών που αποδίδουν την υπαρκτή αύξηση της προσφυγικής ροής στη Λέσβο τον Μάρτιο στη νέα μεταναστευτική πολιτική, όπως δεν την έχει φανταστεί ούτε η αρμόδια υπουργός («ακούσαμε ότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της», εμφανίζονται να λένε οι πρόσφυγες σε συνεντεύξεις τους με τους λιμενικούς και μπαίνει κανείς στον πειρασμό να ρωτήσει σε ποια γλώσσα ή με ποιους μεταφραστές έγιναν αυτές…), ή στην εγκατάλειψη των (παράνομων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) επιχειρήσεων αποτροπής ή επαναπροώθησης.

«Ζητάμε οι επιχειρησιακοί πόροι του Λιμενικού να διατίθενται στη φύλαξη των συνόρων και όχι στη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών», δηλώνει ανώτατος λιμενικός στην εφημερίδα. Ενώ στον «Ελεύθερο Τύπο» οι συνοροφύλακες διαμαρτύρονται, επειδή μειώθηκε ο αριθμός των θέσεων φύλαξης στα κέντρα κράτησης στον Εβρο, ακολουθώντας τη μείωση των κρατουμένων (απελευθερώθηκαν όσοι κρατούνταν παράνομα).

«Πώς θα ανταποκριθούν τα κέντρα αύριο στις μεταναστευτικές ροές με μείωση 30% του αναγκαίου προσωπικού;», αναρωτιέται ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων. Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο: οι Σύροι -με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης- δεν κρατούνται, ενώ το διεθνές δίκαιο δίνει σε αυτούς και σε άλλους πρόσφυγες το δικαίωμα νόμιμης πρόσβασης στην Ευρώπη, κάτι που καθιστά οποιαδήποτε εμπλοκή συνοροφυλάκων ή λιμενικών σε επιχειρήσεις αποτροπής ή επαναπροώθησης προσφύγων παράνομη.

Καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως η κράτηση δεν είναι λύση, είναι το πρόβλημα. Στερεί πόρους από τη μόνη αποτελεσματική, λογική και ανθρώπινη πολιτική στο μεταναστευτικό (κέντρα υποδοχής, ανοιχτές δομές φιλοξενίας, ενταξιακές πολιτικές). Την ίδια στιγμή τροφοδοτεί με μαύρο χρήμα ένα όργιο κερδοσκοπίας με επίκεντρο τα κέντρα κράτησης, όπου ο τωρινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατήγγειλε πάρτι εκατομμυρίων με διάφορες συμβάσεις, για τις οποίες έχει διατάξει έρευνα.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: