Σε ευχαριστούμε, Κώστα Νίτσο

«Παλιά οι εφημερίδες έβγαιναν από ανθρώπους που είχαν αγωνιστεί για έντιμη και καθαρή δημοσιογραφία. Σήμερα τη θέση τους έχουν πάρει όργανα της κεφαλαιοκρατίας που ενδιαφέρονται να πλουτίσουν» είπε ο Κώτσας Νίτσος με δυνατή φωνή | ΑΠΕ – ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Το δημοσιογραφικό σινάφι κατηγορείται -δικαίως πολλές φορές- για μικροψυχία και ματαιοδοξία. Καμιά φορά όμως, έστω και αργά, αναγνωρίζει τις αδιαμφισβήτητες αξίες. Μια από αυτές τις εξαιρέσεις αποτέλεσε και η προχθεσινή βράβευση του 95χρονου παλαίμαχου δημοσιογράφου και αντιστασιακού Κώστα Νίτσου από την Ενωση Συντακτών, η οποία τον τίμησε με την υπέρτατη διάκριση, δίνοντας του το μετάλλιο «Ξενοφών» («πρώτος ρεπόρτερ στην Ιστορία»).

Ο Κώστας Νίτσος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που κατέκλυσαν την αίθουσα για να τον τιμήσουν | ΑΠΕ – ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Πέρα από τα παράσημα, τους ύμνους και τα μπράβο, προχθές δύο κόσμοι, αυτός της δημοσιογραφίας και αυτός του θεάτρου, συναντήθηκαν για να πουν πρωτίστως ένα «ευχαριστώ» σε μια εμβληματική προσωπικότητα.

Για τους μικρότερους το όνομα Νίτσος δεν λέει πολλά. Κομμουνιστής, αντάρτης πόλης τα χρόνια της Κατοχής, ενώ εργαζόταν στην εφημερίδα «Εμπρός», πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αρχισυντάκτης και διευθυντής των «Νέων» σε μια αρκετά διαφορετική εποχή της δημοσιογραφίας και δημιουργός του «Θεάτρου», ενός από τα πιο προοδευτικά και έγκυρα πολιτιστικά περιοδικά. Εκδόθηκαν τριάντα τεύχη μέχρι τον Δεκέμβριο του 1966, καθώς το 31ο το πρόλαβε η δικτατορία, η οποία κατέστρεψε τα εναπομείναντα αντίτυπα του 30ού τεύχους που είχε αφιέρωμα στον Λόρκα. Το περιοδικό, στο οποίο έγραφε η καλλιτεχνική αφρόκρεμα της της εποχής (από τον Νίκο Εγγονόπουλο μέχρι τον Κάρολο Κουν) επανακυκλοφόρησε το 1973 και σταμάτησε να εκδίδεται το 1981 όταν ο Κώστας Νίτσος ορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Υπήρξε επίσης διευθυντής της -εμβληματικής για την Ιστορία του Τύπου- εφημερίδας «Αδέσμευτη Γνώμη» που εκδόθηκε ως απεργιακό φύλλο κατά τη μεγάλη απεργία των δημοσιογράφων τον Μάιο του 1975. Μιας απεργίας που υπήρξε ο καταλύτης και για την έκδοση της «Ελευθεροτυπίας». Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει, με δικό του σχολιασμό, τα «Θεατρικά Απαντα» του Γιάννη Ρίτσου.

Από αγωνιστές

«Ο έντυπος Τύπος θα ζήσει. Η έντυπη δημοσιογραφία δεν έχει τίποτα να φοβάται από τα ηλεκτρονικά μέσα, που καλώς υπάρχουν. Παλιά όμως οι εφημερίδες έβγαιναν από ανθρώπους που είχαν αγωνιστεί για έντιμη και καθαρή δημοσιογραφία. Σήμερα τη θέση τους έχουν πάρει όργανα της κεφαλαιοκρατίας που ενδιαφέρονται να πλουτίσουν» είπε ο ίδιος προχθές με δυνατή φωνή, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους παρευρισκόμενους που κατέκλυσαν την αίθουσα για να τον τιμήσουν.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, παρέδωσε το μετάλλιο στον παλαίμαχο δημοσιογράφο κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «ένα φωτεινό παράδειγμα της δημοσιογραφίας αλλά και για έναν άνθρωπο με ήθος και επάρκεια, που δρούσε πάντα με γνώμονα το καλό της πατρίδος».

«Στα δικά μου μάτια ο Κώστας Νίτσος μπορεί να θεωρηθεί συνεχιστής ανθρώπων όπως ο Νιρβάνας, ο Τερζάκης, ο Παπαδιαμάντης, ο Χουρμούζιος, ο Κονδυλάκης, ο Βάρναλης. Ανθρωποι που συνδύασαν τη λογιοσύνη με τη δημοσιογραφία, την καλλιέργεια των γραμμάτων με τους αγώνες για τη Δημοκρατία» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας για τον «ίσκιο των προγόνων που ελέγχουν τους νεότερους, αυτών που ξέρουν γράμματα και έχουν ήθος, αυτών των πατεράδων που μας κρίνουν και μας ζυγίζουν». Ο υπουργός αποκάλυψε πως ο Νίτσος του είπε «σε αφήνω να έρθεις στην εκδήλωση, γιατί είσαι δημοσιογράφος» (είχε δηλώσει πως δεν επιθυμεί την παρουσία πολιτικών στην εκδήλωση) και τον ευχαρίστησε για την τιμή να τον αναγνωρίζει ως δημοσιογράφο και τώρα που είναι -προσωρινά, όπως είπε- πολιτικός.

Πρωτοπόρος

«Ο Νίτσος ήταν ο πρώτος που ίδρυσε μια έντυπη σχολή θεάτρου, προετοιμάζοντας ουσιαστικά την ίδρυση πολλά χρόνια αργότερα των θεατρικών σχολών σε όλη τη χώρα. Η ύλη που διδάσκεται σήμερα στο πανεπιστήμιο σε αυτές τις σχολές είναι αυτή που είχε προβλέψει ο ίδιος» τόνισε από τη πλευρά του ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. «Αν δεν υπήρχε ο Νίτσος δύσκολα τα τραγούδια μου θα έφταναν στον λαό» έχει πει για αυτόν ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Ως διευθυντής δεν συγχωρούσε λάθη, γκάφες και αγραμματοσύνη, αλλά μπορούσε μπροστά σε αυτά να κλείσει τα μάτια πολλές φορές. Δεν τα έκλεινε μπροστά στην ανεντιμότητα, στην αναίδεια, στην προκλητικότητα, στον κιτρινισμό. Υπερασπιζόταν με πάθος τους συντάκτες του από την εργοδοσία, γι΄ αυτό και οι συντάκτες τον αγαπούσαν, αισθάνονταν ότι τους προστατεύει» είπε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος που κατέθεσε, μεταξύ άλλων, μια εικόνα: «Στη δικτατορία έβγαινε στο διάδρομο των “Νέων”, έβριζε τους συνταγματάρχες και στον συντάκτη που πήγαινε για τη σφραγίδα της λογοκρισίας φώναζε: “Χέσ’ τους!”».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης ο καθηγητής Φάνης Κακριδής, ο Κώστας Μητρόπουλος, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος Φανή Πετραλιά, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς, ο Γιώργος Διαλεγμένος και η Φώφη Κορίδη.

Ισως πάντως η πιο σημαντική παρακαταθήκη είναι τα λόγια του ίδιου του Νίτσου: «Καλός δημοσιογράφος είναι εκείνος που έχει ήθος, απεριόριστη μόρφωση και το φρόνημα μιας αποστολής».

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: