4 απολύσεις δημοσιογράφων για μία πρόσληψη …μάνατζερ

Του Απόστολου Λυκεσά (Εφημερίδα των Συντακτών)

Τι να τους κάνει τους δημοσιογράφους μια εφημερίδα όταν αποκτά νέο σύμβουλο; Κι ας φωνάζουν όσοι δεν καταλαβαίνουν περί διαπλοκής. Τέσσερις δημοσιογράφους απολύει η εφημερίδα «Μακεδονία» επειδή αρνούνται να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας αλλά προσλαμβάνει ως σύμβουλο οικονομικής ανάπτυξης τον πρώην αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Καπόν είχε παραιτηθεί μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για την υπόθεση των δανείων της ProtonBank (δάνεια ύψους 13 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ) ενώ εξακολουθεί να έχει θέση στο δημοτικό συμβούλιο αφού δεν παραιτήθηκε και από δημοτικός σύμβουλος. Τα ζητήματα και οι λόγοι «ηθικής τάξης» που του στέρησαν την αντιδημαρχία προφανώς δεν ισχύουν αναλαμβάνοντας μια τέτοια θέση σε ιδιωτική επιχείρηση και μάλιστα του Τύπου. Τώρα, όπως λένε οι γνωρίζοντες, «παίρνει στις πλάτες του» το ιστορικό για την Θεσσαλονίκη συγκρότημα τύπου και η προσπάθεια αναζωογόνησής συμπίπτει (συνοδεύεται ή ξεκινά;) με… απολύσεις.
Στελέχη της εφημερίδας διευκρινίζουν ότι ο κ. Καπόν θα αναλάβει την προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων αφού τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα και η ανάθεση αυτή συνοδεύεται από πλήθος σεναρίων για την ύπαρξη κρυφού για την ώρα επενδυτή που θέλει την εφημερίδα «καθαρή», εξ ου και οι απολύσεις. Όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω η εφημερίδα προσπαθεί απεγνωσμένα εδώ και καιρό να ενταχθεί στο άρθρο 99, τελεί σε προσωρινή προστασία από τους πιστωτές, η έφεση για ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα θα εκδικαστεί στις 18 Μαίου και το πρόγραμμα των 8 εκατομμυρίων που είχε τελικά υπογράψει ο Νότης Μηταράκης (ενίσχυσης σε ιδιωτική επιχείρηση που είχε εγκριθεί από την Κομισιόν στα τέλη του 2012 και εκταμιεύτηκε, σταδιακά από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2014) δεν ήταν αρκετό για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και αποζημιώσεις παλαιών εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονται στο …περίμενε .
Παράλληλα με την πρόσληψη του κ. Καπόν, όλοι θυμήθηκαν ότι ο ιδιοκτήτης της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ» (Γιάννης Ρήγας) είχε πάρει δάνειο, από την ProtonBank ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, συμπτωματικά την περίοδο που και ο κ. Καπόν έπαιρνε το δικό του από την ίδια τράπεζα της οποίας μέλος του δ.σ. είχε χρηματίσει νωρίτερα. Η υπόθεση του δανείου αυτού του κ. Ρήγα είχε απασχολήσει το 2011 την κοινή γνώμη όταν είχε αποκαλυφθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εντοπίσει πως το επίσημο εισηγητικό είχε γίνει με δύο μήνες καθυστέρηση σε σχέση με την εκταμίευση το δανείου που είχε γίνει αυθημερόν.
Στους τέσσερις δημοσιογράφους (Μπάμπης Μπίκας, Κώστας Κεκελιάδης, Βασίλης Πάγκαλος και Κώστας Σιαμέλης) οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε καθεστώς απόλυσης (με προειδοποίηση) γιατί δεν υπογράφουν ατομικές συμβάσεις περιλαμβάνεται και ένα μέλος του δ.σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης το συμβούλιο της οποίας συναντήθηκε με την εκπρόσωπο του εργοδότη Βίκυ Σουλοπούλου η οποία όμως εμφανίστηκε ανυποχώρητη στην απόφαση. Σύμφωνα με νομικούς υπάρχει σαφής λόγος ακυρότητας της απόφασης αυτής αφού υπάρχει έγγραφη προειδοποίηση για την υπογραφή της ατομικής σύμβασης αλλά αυτά μοιάζουν λεπτομέρειες.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: