Ο ευέλικτος κύριος Καρακούσης

«Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε γιατί οι απόψεις του κ. Αντώνη Καρακούση παρουσιάζουν τόση ευελιξία…»

Ο κύριος Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής και από τους κύριους αρθρογράφους του «Βήματος» μας έχει μπερδέψει πολύ τον τελευταίο καιρό. Προσπαθούμε πολύ αλλά… αδυνατούμε να τον παρακολουθήσουμε, καθώς επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία στις απόψεις και στις εκτιμήσεις του, γεγονός που προκαλεί εντύπωση ακόμα και στους φανατικότερους αναγνώστες της εφημερίδας. 

Μια μόλις βδομάδα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο κύριος Καρακούσης αρθρογραφεί προκειμένου να ξεκαθαρίσει «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ασκέρι». Μεταξύ άλλων, στο άρθρο που δημοσιεύεται στις 6 Φεβρουαρίου ο διευθυντής του Βήματος υποστηρίζει ότι «η συγκρότησή της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης, επαρκούς κατανόησης των διαχρονικών ελληνικών προβλημάτων διακυβέρνησης». Επαινεί τον πρωθυπουργό για την επιλογή του να τοποθετήσει στο Υπουργείο Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη και εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπουργοποίηση των Δραγασάκη, Βαλαβάνη και Κοτζιά.

Ο «ενθουσιασμός» του βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στα πρόσωπα καθώς: «η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε από την πρώτη στιγμή με θέσεις, αντιλήψεις και επιχειρήματα που όχι μόνο δεν είναι εύκολα μαχητά, αλλά αντίθετα διαπερνούν την κοινωνία, μπορούν να προβληθούν εκτός των συνόρων, να γίνουν κατανοητά και να επηρεάσουν ακόμη και πολίτες άλλων χωρών».

Η πίστη του στις ικανότητες του κ. Βαρουφάκη δεν κράτησε για πολύ, καθώς στις 29 Μαρτίου τουιτάρει για να εκφράσει τη μεγάλη του εντύπωση που η κυβέρνηση ανέμενε αποτελεσματική διαπραγμάτευση από τον κύριο Βαρουφάκη.

Στις 12 Φεβρουαρίου επιχειρηματολογεί για να πείσει τους αναγνώστες του ότι «οι Βρυξέλλες θα συμβιβαστούν» καθώς «το ευρωπαϊκό δημοκρατικό ιδεώδες, η κουλτούρα, οι αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν επιτρέπουν αποκλεισμούς. Η  κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική τάξη δεν έχει άλλη επιλογή, πέρα από αυτή της ενσωμάτωσης του κ. Τσίπρα και κατ’ επέκταση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές διαδικασίες» και να προβλέψει ότι «πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες η τρέχουσα διαπραγμάτευση δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ένα συμβιβασμό».

Ένα μήνα αργότερα ο διευθυντής του Βήματος φανερά ενοχλημένος και θυμωμένος διατρανώνει ότι «η Ελλάδα τα έδωσε όλα, δεν έχει άλλα κ. Σόιμπλε». Με επιχειρηματολογία και φρασεολογία που θα ζήλευε και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ελληνικής κυβέρνησης, υπενθυμίζει τη στάση της Ελλάδας -που σήμερα λοιδωρείται- αμέσως μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου και το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στη διαγραφή των χρεών της Γερμανίας το 1953.

Στο πύρινο άρθρο του επιτίθεται στη σημερινή Γερμανία που «συμπεριφέρεται όπως κάθε ευεργετημένος. Αυτοανακηρύσσεται σε μέγα εχθρό και τιμωρό μιας χώρας και ενός λαού που έχει φερθεί με τον ευγενέστερο δυνατό τρόπο» και κατηγορεί Βερολίνο και Φρανκφούρτη για υποκρισία, μεροληψία και αντιδημοκρατικότητα. Κλείνει, μάλιστα, το άρθρο με ένα «ηρωικό»… «ως εδώ και μη παρέκει» και υπενθυμίζει σε Μέρκελ και Σόιμπλε ότι ο «ελληνικός λαός δεν τους πιστεύει πια, ούτε αντέχει τα κελεύσματά τους. Έχει αποφασίσει να πορευθεί χωρίς φόβους και απειλές».

Το αντιγερμανικό μένος του κ. Καρακούση κράτησε μόλις δύο βδομάδες, καθώς στις 27 Μαρτίου σε άρθρο του με τίτλο «Ο κ. Τσίπρας στην κόψη του ξυραφιού» επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι «αν εντός των επόμενων ημερών δεν τα βρει με τους εταίρους και δεν άρει το παρόν χρηματοδοτικό αδιέξοδο, τότε θα πράγματα θα εξελιχθούν κατά ανεξέλεγκτο τρόπο» προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, τον πρωθυπουργό ότι  «οφείλει να γνωρίζει πως αν δεν υπάρξει χρηματοδοτική διέξοδος, η χώρα θα αντιμετωπίσει κρίση χειρότερη της προηγούμενης». Ο κύριος Καρακούσης αρέσκεται σε εντυπωσιακά κλεισίματα. Μόνο που αυτή την φορά δεν τα βάζει με τους Γερμανούς αλλά με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Ο κ.Τσίπρας δεν έχει πια την πολυτέλεια του χρόνου. Τον ξόδεψε δυστυχώς σε αγώνες άγονους και πλέον κινείται στην κόψη του ξυραφιού».

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε γιατί οι απόψεις του κ. Καρακούση  παρουσιάζουν τόση ευελιξία. Θέλουμε πάντως να ελπίζουμε ότι αυτό δεν έχει σχέση να κάνει με το γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο που αφορά τις συχνότητες των καναλιών και τα χρέη των ιδιοκτητών τους. Το γεγονός πάντως ότι με το θέμα καταπιάνεται, εμφανώς ενοχλημένος, και ο κ. Πρετεντέρης στα Νέα μας βάζει σε υποψίες.

Στέλλα Βρεττού

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: