Αγωγές εναντιον δημοσιογράφων και υπουργοί

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ

Είχαμε τη γνωστή (παλιά) αγωγή του Νίκου Κοτζιά κατά του «Athens Review of Books». Και τώρα, μέσα σε μια μέρα, είχαμε την αγωγή του Γιώργου Κατρούγκαλου κατά του «Βήματος» και του Β. Χιώτη (500.000 ευρώ), καθώς και του Πάνου Καμμένου κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη (1.000.000 ευρώ). Τα στελέχη της κυβέρνησης, όπως και ορισμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες, φαίνεται να κοστολογούν την τιμή και την υπόληψή τους σε δυσθεώρητα ύψη.
Κανείς τους δεν αρκείται στην ηθική αποκατάσταση που παρέχει ένα δημοσίευμα επανόρθωσης ούτε καν στην αμεσότητα και την ταχύτητα μιας ποινικής δίκης. Ολοι καταφεύγουν σε αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, οι οποίες εκδικάζονται μετά από πολλά χρόνια, όταν το επίδικο αντικείμενο έχει προ πολλού λησμονηθεί. Για την ακρίβεια, οι «επώνυμοι» αισθάνονται υποχρεωμένοι να καταθέτουν παρόμοιες αγωγές ως επιχείρημα για το δίκιο τους. Τους εξαναγκάζει ο ίδιος ο ισχύων νόμος, ο οποίος μάλιστα δεν ορίζει ανώτερο όριο στα ποσά που ζητούνται ως αποζημίωση, αλλά μόνο κατώτερο όριο!
Ποιος θα πίστευε τον κ. Κατρούγκαλο, αν δεν κατέθετε μια παρόμοια αγωγή; ‘Η, ακόμα, αν ζητούσε μόνο ένα ευρώ; Το αποτέλεσμα είναι να την πληρώνουν τα μέσα ενημέρωσης με μικρότερη οικονομική επιφάνεια και να υποχρεώνονται να κλείνουν ή να αυτολογοκρίνονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη κάποιας αγωγής. Πώς να επιβιώσει, λ.χ., ένα περιοδικό σαν το «Unfollow», το οποίο δέχτηκε αγωγή του Δημήτρη Μελισσανίδη ύψους 500.000 και της Γιάννας Αγγελοπούλου ύψους 800.000 ευρώ; Αντίθετα, τα μέσα ενημέρωσης που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν σημαντικά «έκτακτα έξοδα» δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δυσφημούν ή να συκοφαντούν, εφόσον τα αναμενόμενα επιχειρηματικά ή πολιτικά κέρδη τους αντισταθμίζουν το ρίσκο μιας χαμένης αγωγής.
Θα περιμέναμε από τα στελέχη της κυβέρνησης, αντί να ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο των αγωγών, να προσχωρήσουν στην πάγια άποψη όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων και να τροποποιήσουν τον τυποκτόνο νόμο, ο οποίος υποτίθεται ότι θεσπίστηκε για να προστατεύσει τους απλούς πολίτες από τα πανίσχυρα μέσα ενημέρωσης και κατέληξε βραχνάς και φίμωτρο της δημοσιογραφίας, όπλο στα χέρια των ισχυρών. Η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σημαντικότερη από την υπόληψη των «επωνύμων». Ας το σκεφτεί αυτό ειδικά ο συνταγματολόγος κ. Κατρούγκαλος.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: