Το ψηφιακό πλιάτσικο με τη Digea έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των «τροϊκανών»

Τρόικα2Ποιος πληρώνει τελικά για τις τηλεοπτικές συχνότητες; Η εύλογη απάντηση «κανείς» δεν ισχύει μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης από την Digea. Στην Ελλάδα εκπέμπουν περίπου 150 κανάλια χωρίς να γνωρίζει κανείς αν πληρώνουν το εύλογο τίμημα για τις συχνότητες. Παράδειγμα, το Mega στον ισολογισμό του αναφέρει πόσα πληρώνει για το ετήσιο τέλος; Οι άλλοι σταθμοί; Ταυτόχρονα, οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Επικρατείας για την είσπραξη του «ενοικίου» είναι για τη χρήση του 2010, όταν το λεγόμενο «αντάλλαγμα» ήταν ελάχιστο.

Η περίφημη «μεταρρύθμιση» στον χώρο της τηλεόρασης πλέον χαρακτηρίζεται όχι μόνο από την «προσωρινή νομιμότητα» λειτουργίας και εκπομπής των ιδιωτικών καναλιών, που δεν πληρώνουν για την άδειά τους, αλλά και από την υποχρέωση του Δημοσίου να πληρώσει για να έχουν τηλεοπτικό σήμα οι πολίτες. Το ψηφιακό μπάχαλο στην Ελλάδα επιβλήθηκε με νόμους και υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, καθ’ υπόδειξιν των ιδιοκτητών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η υποχρέωση της Digea να τοποθετήσει ψηφιακούς πομπούς μόνο σε 156 σημεία της χώρας, για να μην αναγκαστεί να κάνει ακριβές επενδύσεις, άφησε τη χώρα χωρίς τηλεοπτικό σήμα. Και τώρα οι δήμοι και οι περιφέρειες καλούνται να πληρώσουν με τα λεφτά των ελλήνων πολιτών για την εγκατάσταση αναμεταδοτών σε περίπου 900 σημεία σε όλη την Ελλάδα, για να καλυφθεί πλήρως η γεωγραφία της χώρας με τηλεοπτικό σήμα.

Το ψηφιακό πλιάτσικο έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των «τροϊκανών», οι οποίοι το 2010 απαιτούσαν να γίνει διαγωνισμός για τις ψηφιακές συχνότητες,  απαίτηση που βγήκε από το Μνημόνιο με παρέμβαση καναλαρχών και δεν αναφέρθηκε στη συνέχεια σε κάποια άλλη μνημονιακή σύμβαση! Ο κ. Τόμσεν δεν εξήγησε ποτέ αυτήν τη δημιουργική αμφισημία σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως οι συχνότητες. Στη συνέχεια, πλήρωσαν τα σπασμένα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που κατέβαλαν 383 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο…

Τα ιδιωτικά κανάλια, μετά τη μετατροπή του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό με την εκπομπή μέσω της Digea, πληρώνουν ακριβό ενοίκιο στην ιδιωτική εταιρεία και δεν θέλουν να πληρώνουν κανένα τέλος για την κατοχή των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Επιπλέον, στις περιοχές που δεν έχει σήμα η Digea, για τους παραπάνω λόγους, θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο για την εκπομπή των ιδιωτικών καναλιών με ψηφιακό σήμα, αφού θα πρέπει να πληρωθεί με λεφτά των πολιτών η εγκατάσταση αναμεταδοτών.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: