Αμείλικτα ερωτήματα για τη «φυγή» του 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ από την Ελλάδα

Γιάννης Στουρνάρας
Αμέλεια, βλακεία ή δόλος; Μπορεί να μην αποδειχτεί ποτέ. Το βέβαιο είναι ότι επεστράφη στους δανειστές ένα ποσό το οποίο έπρεπε να βρίσκεται στα διαθέσιμα του ΤΧΣ.

Αμείλικτα ερωτήματα εγείρονται για το πώς μεθοδεύτηκε η «φυγή» από την Ελλάδα του 1,2 δισ. ευρώ που είχε συνεισφέρει το Δημόσιο για τη «διάσωση» των τραπεζών. Το ΤΧΣ έστειλε στον EFSF το σημαντικό ποσό κάτω από τη «μύτη» της κυβέρνησης, ενώ τα χρήματα αυτά είναι πλέον αντικείμενο της γενικότερης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τους «θεσμούς», προσθέτοντας έναν ακόμα «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών.

Ποιος «μερίμνησε» να επιστρέψει -ως μη όφειλε- η χώρα το επίμαχο ποσό στον EFSF; Τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη ρευστότητα της οικονομίας εν όψει της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις. Σε μια δύσκολη συγκυρία που η χώρα μετράει τα… ρέστα της για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και δανεικά, κάποιοι θεσμικοί φαίνεται ότι οξύνουν το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση η οικονομία της χώρας φαίνεται να είναι πλέον αιχμάλωτες του Εκτακτου Μηχανισμού και του ευρωσυστήματος, από το οποίο έχουν δανειστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περίπου 104 δισ. ευρώ (τα 65 από τον ELA με στοιχεία Φεβρουαρίου)

Η ομάδα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group) έστειλε ήδη το μήνυμα, δηλώνοντας αναρμόδια για το θέμα. Παρέπεμψε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου επέστρεψε το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ που είχε απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή «έδειξε» τον βασικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μέσω του οποίου ο κ. Ντράγκι ασκεί πολιτική, ανάλογα με τα «σήματα» που λαμβάνει από αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Το ποσό του 1,2 δισ. που… ξενιτεύτηκε κατά λάθος (;) θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα ακόμα στοιχείο τής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης και σε κάθε περίπτωση η εκταμίευσή του θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συζητήσεων και κυρίως από τα μέτρα που θα προτείνει η Ελλάδα για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το 1,2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να είχε διεκδικήσει από τον προηγούμενο Αύγουστο ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

*Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ των Κώστα Τσάβαλου, Αρτέμιδος Σπηλιώτη στη σελ. 3 της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί. 

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: