Το λάθος μήνυμα της δικαιοσύνης

Η δουλοπαροικία έχει καταργηθεί επισήμως στην Ευρώπη. Ωστόσο ο ορισμός της, η μετατροπή του ανθρώπου σε εξάρτημα του κτήματος όπου ζει και δουλεύει, η πιο ακραία μορφή εκμετάλλευσης της εργασίας, αποτυπώνεται γλαφυρά στην υπόθεση της Χαλανδρίτσας Αχαΐας ή της νέας «Μανωλάδας» όπως ήδη βαφτίστηκε.

Η αιματηρή επίθεση εναντίον των μεταναστών εργατών γης από το Μπανγκλαντές στα φραουλοχώραφα τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα είχε σφραγιστεί με τη δικαστική απόφαση-χάδι εναντίον των «πιστολέρο» εργοδοτών και μάλιστα για τις δευτερεύουσες κατηγορίες. Δεν καταδικάστηκαν -αφού επί της ουσίας δεν δικάστηκαν- για το σκέλος της εμπορίας ανθρώπων. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει τον φάκελο για να εξετάσει εάν συντρέχει λόγος αναίρεσης, τελικά όμως οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν αμετάκλητα.

Αυτή η απόφαση έστειλε το μήνυμα ότι η «μαύρη», απλήρωτη εργασία, υπό συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μένει ατιμώρητη. Από τότε («Εφ.Συν.» 31/7/2014) η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είχε επισημάνει ότι «οι δικαστικές αποφάσεις, ιδίως οι ποινικές, δεν ορίζουν μόνο την τύχη των ανθρώπων που δικάζονται, αλλά νοηματοδοτούν κοινωνικές συμπεριφορές, καθορίζουν το μέγεθος της κοινωνικοηθικής (απ)αξίας μιας πράξης. Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση για τη Μανωλάδα δεν αφορά μόνο τη Μανωλάδα, αλλά όλες τις Μανωλάδες της Ελλάδας».

Ηταν σαφές λοιπόν ότι θα ακολουθούσαν και άλλες Μανωλάδες. Το περιστατικό στη Χαλανδρίτσα έχει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά. Δεν πρόκειται απλώς για άλλη μια υπόθεση με ρατσιστικό πρόσημο. Τα θύματα από τη Ρουμανία -πολίτες χώρας της Ε.Ε.- δουλεύουν υπό αδιανόητες, απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, δέχονται πυροβολισμούς από τους εργοδότες και προφανώς δεν πληρώνονται.

Ο ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας πριν από δύο χρόνια είχε κατηγορηθεί και συλληφθεί πάλι για το ίδιο αδίκημα, ενώ τότε είχε ελευθερωθεί μια 20χρονη Ρουμάνα, που με τη βία και με απειλές την εξανάγκαζαν να εργάζεται επί 14ωρο καθημερινά, χωρίς πληρωμή, ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη. Παρ’ όλα αυτά ο 51χρονος εξακολουθούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Επειτα από την υπόθεση της Μανωλάδας, η προηγούμενη κυβέρνηση υποσχέθηκε να βάλει τάξη στην ασυδοσία των «δουλοκτητών», το σχετικό νομοσχέδιο έμεινε όμως στο επίπεδο της διαβούλευσης. Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρόν για τη νέα κυβέρνηση, ακόμα και αν «πληγεί» η παραγωγή. Αρχίζει και η περίοδος συγκομιδής της φράουλας…

Πτηνοτροφείο της αποκτήνωσης

Νέα υπόθεση «Μανωλάδας», με θύματα αυτή τη φορά μετανάστες από τη Ρουμανία, οι οποίοι κρατούνταν «φυλακισμένοι» σε δωμάτια-κελιά μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας, συγκλονίζει από προχθές την κοινή γνώμη μετά τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της κι ενός συμπατριώτη των μεταναστών που τους «υποδεχόταν» στην Ελλάδα, ενώ καταζητείται ακόμη ένας Ρουμάνος που τους προσέγγισε στην πατρίδα τους υποσχόμενος πλουσιοπάροχες αμοιβές.

Οταν όμως όσοι τον πίστευαν έρχονταν εδώ, οι σύγχρονοι «δουλέμποροι» τους πετούσαν σε ένα κτίριο χωρίς θέρμανση, τους ανάγκαζαν να ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες και παράλληλα να εργάζονται δίχως ξεκούραση, χωρίς να πληρώνονται και υπό την απειλή των όπλων, τα οποία δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν για να τους εκφοβίζουν είτε πυροβολώντας στον αέρα είτε δίπλα από τα πόδια τους.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες όταν δύο Ρουμάνοι που είχαν έρθει από τη χώρα τους στις αρχές Ιανουαρίου κατάφεραν να ξεφύγουν και να έρθουν στην πρεσβεία τους στην Αθήνα όπου και κατήγγειλαν τις συνθήκες δουλείας. Ακολούθως ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές και οι έρευνες ανατέθηκαν στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία σε επιχείρηση που έκανε προχθές το πρωί συνέλαβε τον 51χρονο ιδιοκτήτη της πτηνοτροφικής μονάδας και τον 41χρονο Ρουμάνο που τους παραλάμβανε, ενώ απελευθερώθηκαν άλλοι επτά υπήκοοι Ρουμανίας, που ήταν θύματα των «δουλεμπόρων».

Το εντοιχισμένο χρηματοκιβώτιό των δουλεμπόρων |

Κατά τη διάρκεια της έρευνας σε εντοιχισμένο χρηματοκιβώτιο βρέθηκε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ εκτός από τα χρήματα κατασχέθηκαν επίσης ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ένα πιστόλι με 90 φυσίγγια, δύο κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού.

Σε βάρος των συλληφθέντων αλλά και του καταζητούμενου Ρουμάνου σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και της παράβασης της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων, και χθες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πάτρας.

Οι υποσχέσεις

Οπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, ο Ρουμάνος που καταζητείται, εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική κατάσταση των συμπατριωτών του και υποσχόμενος νόμιμη εργασία στη χώρα μας, με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό, απέσπασε τη συναίνεσή τους και τους έπεισε να ταξιδέψουν στη χώρα μας για να εργαστούν στην επιχείρηση ιδιοκτησίας του 51χρονου στην Αχαΐα.

Υπό την απειλή των όπλων εργάζονταν οι φυλακισμένοι μετανάστες |

Κατά την άφιξή τους στην Πάτρα, τους παρέλαβαν οι δύο συλληφθέντες και τους έβαλαν σε ένα «παράπηγμα» όπου ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής, με ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ στη συνέχεια τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση. Οση ώρα μάλιστα εργάζονταν τούς επιτηρούσαν συνεχώς και αρκετές φορές ο 51χρονος ιδιοκτήτης είχε μαζί του μια καραμπίνα ή πιστόλι και όποτε διαπίστωνε ότι δεν «απέδιδαν» όσο επιθυμούσε δεν δίσταζε να πυροβολήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 51χρονος ιδιοκτήτης τον Φεβρουάριο του 2013 είχε κατηγορηθεί και συλληφθεί πάλι για το ίδιο αδίκημα αλλά και για εισφοροδιαφυγή, καθώς απασχολούσε οκτώ εργάτες ανασφάλιστους. Τότε είχε ελευθερωθεί μια 20χρονη Ρουμάνα, που κρατούνταν με τη βία και με απειλές και την οποία εξανάγκαζαν να εργάζεται επί 14ωρο καθημερινά, χωρίς πληρωμή -αν και της είχε τάξει αμοιβή 500 ευρώ-, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη. Παρ’ όλα αυτά ο 51χρονος εξακολουθούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: