ΣτΕ: «Δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή η λειτουργία των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών σταθμών»

ΣΤΕ-1Ρητά και κατηγορηματικά το Συμβούλιο της Επικρατείας επαναλαμβάνει πως η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών δεν είναι πλέον συνταγματικώς επιτρεπτή και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να εκπέμπουν πρόγραμμα! Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με την 4420/2014 απόφασή του, υπενθυμίζει στην Πολιτεία πως είναι σε ισχύ η 3578/2010 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου, που έχει κρίνει πως οι παρατάσεις στο καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών αντίκεινται προς το Σύνταγμα και ειδικότερα προς τις συνταγματικές αρχές του Κράτους Δικαίου και της Ισότητας. Η νέα απόφαση του ΣτΕ καθιστά αναγκαία τη διαδικασία προκήρυξης αδειών σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Το δικαστήριο εξέτασε την προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού Super 8 ,της Δορυφορικής Τηλεόρασης Πελοποννήσου και της γερμανικής Torna Media GmbH, με έδρα το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, για πρόστιμο που είχε επιβάλει το ΕΣΡ επί της μετάδοσης του «τυχερού τηλεπαιχνιδιού» «Night Quiz». Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις του ΣτΕ 3598/2014, 4165/2013, 1535/2012 και ΣτΕ εν Συμβουλίω 1258/2012 για τον σταθμό, ο οποίος είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 1998 για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, και κατά το άρθρο 17, παρ. 1 του ν. 2644/1988, σε συνδυασμό με το άρθρο 19 παρ. 3 του ν. 3051/2012, θεωρούνταν «ότι λειτουργεί νομίμως». Το ΣτΕ επαναλαμβάνει πως και τα δύο άρθρα κρίθηκαν με την 3578/2100 απόφαση της Ολομέλειας και επισημαίνει πως η «επ’ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως αντίκειται προς το Σύνταγμα και, ειδικότερα, προς τις συνταγματικές αρχές του Κράτους Δικαίου και της Ισότητας». Ειδικά στην περίπτωση του Super B κρίνει πως «αλυσιτελώς» ζητούσε τη διακοπή του προστίμου, αφού πλέον «η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού δεν ήταν συνταγματικώς επιτρεπτή και συνεπώς ο σταθμός αυτός δεν εδικαιούτο να εκπέμπει πρόγραμμα».

Αντισυνταγματική η λειτουργία και του ραδιοφώνου

studio radioΘυμίζουμε πως ανάλογη απόφαση υπάρχει από το Συμβούλιο και για το ραδιόφωνο. Το ΣτΕ έχει απορρίψει προσφυγή του ραδιοφωνικού σταθμού HIT FM του Νομού Ροδόπης ενάντια σε απόφαση του ΕΣΡ με την οποία ανακλήθηκε η προσωρινή άδεια λειτουργίας του. Στην απόφαση αυτή το ΣτΕ ανέφερε πως η νομοθετική ρύθμιση στον νόμο 2778/1999, με την οποία κρίθηκαν «νομίμως λειτουργούντες» οι σταθμοί που εξέπεμπαν την 1η Νοεμβρίου 1999, «θα ήταν συνταγματικώς ανεκτή εάν οι διαγωνιστικές διαδικασίες επρόκειτο να περαιωθούν συντόμως». Η κατάσταση αυτή, όπως τονίζεται, «κατέστη οπωσδήποτε αντισυνταγματική μετά την πάροδο τετραετίας από την έναρξη της ισχύος του ν. 2778 / 1999». Το ΣτΕ είχε κρίνει πως με την «επ’ αόριστον ανοχή παρακάμπτεται το πάγιο και εναρμονιζόμενο με το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος καθεστώς του ν. 2328 / 1995, κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών του Κράτους Δικαίου και της Ισότητας».

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: