Κατάργηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για τις συντάξεις – Αποκατάσταση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων και Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ

Την κατάργηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για τις συντάξεις, την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, εξήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΜΕΔ) καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, εξήγγειλε ο νέος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας, δεσμεύτηκε, επίσης, για την επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις απολύσεις, την κατάργηση του χουντικού, όπως τον χαρακτήρισε, νόμου για την πολιτική επιστράτευση των απεργών και την επαναφορά των αρμοδιοτήτων του οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

«Έχουμε συνείδηση του έργου που αναλαμβάνουμε» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ απαντώντας σε αναφορά του απερχόμενου Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ότι «οι πολιτικές κρίνονται εκ του αποτελέσματος» είπε ότι «και τα αποτελέσματα επηρεάζονται από τις προθέσεις» και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε εξαρτήσεις παρά μόνο τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την εντολή του ελληνικού λαού».

«Το κράτος έχει συνέχεια. Οι πολιτικές επιλέγονται. Οι δικές μας πολιτικές θα είναι στον αντίποδα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν έως σήμερα και έξω από τα όρια του στενού κορσέ των μνημονίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. Καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς το προσωπικό και τις υπηρεσίες του Υπουργείου και σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας θα αποτελέσει στο εξής «πρότυπο διαφορετικής λειτουργίας και θα σταθεί δίπλα στον πολίτη και στις ανάγκες του».

«Ότι περιλαμβάνεται στο email Χαρδούβελη προς την τρόικα και αφορούν το ασφαλιστικό τα όρια ηλικίας τους παλαιούς ασφαλισμένου και μειώσεις συντάξεων, για μας δεν υπάρχουν» σημείωσε από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Ο κ. Στρατούλης πρόσθεσε, ότι θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις των μνημονίων που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας, η ρήτρα θανάτου και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις ενώ θα επανεξετασθεί ο μαθηματικός τύπος για την απονομή του εφάπαξ, «ώστε να μην καταστεί απλό βοήθημα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δεσμεύτηκε επίσης, για επαναφορά της σύνταξης των 300 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους ομογενείς και την σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων, την οποία συνέδεσε «με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας». Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι την γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων αναλαμβάνει ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, εξήγγειλε νέες προσλήψεις κυρίως για τα τμήματα παροχών των ασφαλιστικών φορέων, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου και τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), «ώστε να βγαίνουν γρήγορα οι αποφάσεις και να μην παγιδεύονται χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες». Ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε επίσης και για την επαναπρόσληψη του προσωπικού του Υπουργείου που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Γιάννη Βρούτση για την ενημέρωση και την πληρότητα των φακέλλων που παρέδωσε, και σημείωσε ότι στο παρελθόν υπήρξαν πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις οι οποίες όμως ουδέποτε έλαβαν προσωπικό χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου όπως ο Ήλιος ο ‘Ατλας και η Εργάνη, ο κ. Στρατούλης είπε ότι θα διατηρηθούν και θα εξελιχθούν εφόσον διευκολύνουν το έργο των υπηρεσιών και τους ασφαλισμένους.

Στην τοποθέτησή του ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, καλωσόρισε τους νέους υπουργούς ενώ υπεραμύνθηκε του έργου του αναφερόμενος ιδιαίτερα στα νέα πληροφοριακά συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, την ενοποίηση της νομοθεσίας και την διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων.

Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε, ότι «κατά τα δυόμιση χρόνια της θητείας του υπηρέτησε με ευθύνη, και προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης». Είναι σημαντικό για έναν υπουργό ο οποίος διαχειρίστηκε το υπουργείο Εργασίας σε αυτές τις συνθήκες να φεύγει με το κεφάλι ψηλά και με καθαρή συνείδηση» ανέφερε.

Ο απερχόμενος υπουργός, ευχήθηκε τέλος επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία και προανήγγειλε ότι θα ασκήσει «χρήσιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση».

Στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας παρευρέθηκε και ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής. Ο κ. Κουρουπλής χαρακτήρισε «κρίσιμο» τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και ανέφερε ότι είναι άδικο να πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι την κρίση, ενώ έκανε λόγο για «έλλειμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον όπου ο πολίτης αυτής της χώρας θα αισθάνεται λιγότερη ανασφάλεια. Δεν χρειάζεται κόστος αλλά πολιτική βούληση πρόσθεσε και σημείωσε την αναγκαιότητα να αντιμετωπισθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροκλοπή. Ο χρόνος θα μας δικαιώσει ή θα μας διαψεύσει», κατέληξε.

Αποσπάσματα από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πάνου Σκουρλέτη κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής

«Εχουμε συνείδηση του δύσκολου έργου που αναλαμβάνουμε.

Δεν έχουμε εξαρτήσεις παρά μόνο τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την εντολή του ελληνικού λαού.

Το κράτος έχει συνέχεια. Οι πολιτικές δεν έχουν συνέχεια. Επιλέγονται. Οι δικές μας θα είναι στον αντίποδα των επιλογών που έγιναν.

Οι προθέσεις επηρεάζουν το αποτέλεσμα στην πολιτική.

Εμείς θα κινηθούμε στον αντίποδα των πολιτικών που επέβαλε ο στενός κορσές των μνημονίων.

Δεσμευόμαστε για τα εξής:

Θα επιχειρήσουμε να αποκαταστήσουμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις αρμοδιότητες του ΟΜΕΔ.

Θα επαναφέρουμε τις προστατευτικές νομοθεσίες για τον θεσμό των απολύσεων.

Καταργείται η επιστράτευση.

Θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Θα εξετάσουμε το θέμα των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που έχουν κλείσει.

Βασικός μας προσανατολισμός θα είναι η δημιουργία ενός διαφορετικού προτύπου για το υπουργείο Εργασίας το οποίο θα καλύπτει βασικές κοινωνικές ανάγκες».

Κ. Θεοδωρακάκος

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: