Μια απάντηση για τις …γίδες στην πλάτη της εκδοτικής εταιρείας των Σκαναβή-Μπενέκου

του Δημήτρη Τρίμη

Σήμερα το πρωϊ πρωτοκολλήθηκε στην ΕΣΗΕΑ μια επιστολή τριών συναδέλφων, εκπροσώπων των εργαζομένων μελών (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ) στον «Ελεύθερο Τύπο» οι οποίοι απευθύνονται στο Δ.Σ.της Ενωσης γράφοντας ότι «με έκπληξη διαβάσανε στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών άρθρο του μέλους του Δ.Σ της Ένωσης μας, και πρώην προέδρου της, κ. Δημήτρη Τρίμη με τίτλο «Με τη γίδα στην πλάτη ο Ελεύθερος Τύπος» που αναρτήθηκε στις 19-1-2015 (βλέπε δημοσίευμα: http://www.efsyn.gr/arthro/me-ti-gida-stin-plati-o-eleytheros-typos)».

Οσο και να με επιπλήττουν για «προληπτικές λογοκρισίες» και λοιπά βαρύγδουπα,  ο καθένας γνωρίζει ότι δεν υπαγορεύω σε κανένα να γράφει οτιδήποτε. Μπορούν όλοι να λενε ό,τι θέλουν όπου θέλουν, στα μέσα που εργάζονται ή όπου αλλου. Ομως το δικαίωμά μου, ως δημοσιογραφος στην εφημερίδα που εργάζομαι,  να κρίνω την ακρίβεια των δημοσιευμάτων τους και την πολιτική τους σκοπιμότητα, δεν θα το διαπραγματευτώ με κανένα. Και στη προκειμένη περίπτωση η «παραταξιακή εφημερίδα τους» γράφει εναντίον του προγράμματος της Αριστεράς συστηματικά και κατ’ επάγγελμα ανυπόστατες ΤΕΡΑΤΟΛΟΓΙΕΣ.

Ωστόσο, τους καταλαβαίνω απόλυτα και ας μου επιτρέψουν με την ίδια …έκπληξη κι εγώ να τους ρωτήσω: είναι δυνατόν καλοί μου φίλοι, συνδικαλιστές εκπρόσωποι των σωματείων του Τύπου, να αποφεύγετε να πείτε έστω και μια κουβέντα για το απόλυτα συνδικαλιστικό θέμα που μας έχει απασχολήσει κι εμάς στην ΕΣΗΕΑ και σας στην εφημερίδα και το οποίο γνωρίζετε πολύ καλύτερα απ’ όλους στη χώρα; Διότι το κύριο ζήτημα που έθεσα δημόσια με το κείμενό μου ήταν η οικονομική κατάσταση της εκδοτικής εταιρείας των αφεντικών σας και η περίεργη ασυλία που απολαμβάνει;  Εγραφα λοιπόν:

«Αλλά ας αφήσουμε τα αστεία ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσθέσει χαράτσια στον λαό κι ας δούμε την οικονομική και ηθική κατάσταση αυτού που εκτοξεύει τις φοβερές και τρομερές κατηγορίες κατά της Αριστεράς.

Οι διοικήσεις όλων των σωματείων του Τύπου έχουμε ερευνήσει ενδελεχώς την κατάσταση της εφημερίδας και βεβαίως έχουμε επανειλημμένα συγκρουστεί μαζί της, δηλαδή με το αφεντικό και συνιδιοκτήτη της, ένα πρώην στέλεχος του κ. Μπόμπολα ονόματι Αλέξης Σκαναβής (που, αν θυμάμαι καλά, τον είχαμε δει στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ).

Η εταιρεία του κ. Σκαναβή επιβιώνει χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες των νόμων, έχοντας φεσώσει κάπου με 5.000.000 ευρώ εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία κ.λπ. και έχοντας λάβει δάνεια άλλα κάμποσα εκατομμυριάκια από τις τράπεζες, τα οποία και με μαγικούς τρόπους τα… ανακυκλώνει, αναδιαρθρώνει, ανακεφαλαιώνει, επιμηκύνει κ.ο.κ. Ας αφήσουμε ότι το τυπογραφικό χαρτί τού το «προσφέρει» ο Μπόμπολας.

Εμείς, λοιπόν, οι εργαζόμενοι στον Τύπο είμαστε αυτοί που από καιρό τώρα έχουμε το δικαίωμα να λέμε και να γράφουμε ότι όντως έχουμε πιάσει τον Σκαναβή με μπόλικες γίδες στην πλάτη…»

Ακολουθεί η επιστολή των 3 συναδέλφων του Ελεύθερου Τύπου

Προς το ΔΣ                                                                            Αθήνα 20-1-2015

ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ            

 

 

 

Σχόλιο εκπροσώπων εργαζομένων Ελεύθερου Τύπου για το δημοσίευμα Τρίμη

Με έκπληξη διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών άρθρο του μέλους του ΔΣ της Ένωσης μας, και πρώην προέδρου της, κ. Δημήτρη Τρίμη με τίτλο «Με τη γίδα στην πλάτη ο Ελεύθερος Τύπος» που αναρτήθηκε στις 19-1-2015 (βλέπε δημοσίευμα: http://www.efsyn.gr/arthro/me-ti-gida-stin-plati-o-eleytheros-typos).

Αποτελεί ατόπημα το γεγονός ότι ο συνδικαλιστικός μας εκπρόσωπος απαξιώνει συνολικά τους εργαζόμενους, συναδέλφους του στον Ελεύθερο Τύπο, με φράσεις όπως: «…τις τελευταίες μέρες ο «Ελεύθερος Τύπος έχει περάσει, κατ’ εντολήν, μάλλον, του επικοινωνιακού επιτελείου της Δεξιάς, σε μια διαρκή επίθεση διαστρέβλωσης των απόψεων της Αριστεράς…». Δηλαδή θέλει να πει ότι οι εργαζόμενοι στον Ελεύθερο Τύπο εργάζονται υπό τις εντολές «του επικοινωνιακού επιτελείου της Δεξιάς», δεν κάνουν ρεπορτάζ, και απλά διαστρεβλώνουν τις απόψεις ειδικά της Αριστεράς; Ο Ελεύθερος Τύπος είναι αναμφισβήτητα εφημερίδα με παραταξιακή πολιτική τοποθέτηση, όπως πάρα πολλά άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι τον ισχυρισμό ότι είναι στην υπηρεσία του μεγάρου Μαξίμου, η απόσταση είναι τεράστια.

«Αφορμή» της επίθεσης Τρίμη στον ΕΤ, ήταν δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής (18-1-2015) με τίτλο «Χαράτσι ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές». Ο συντάκτης του Ελεύθερου Τύπου παράθεσε στοιχεία στο ρεπορτάζ του, και ακολουθώντας τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας επικοινώνησε πριν τη δημοσίευση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν είναι έτσι, και προέβη σε διάψευση του δημοσιεύματος, κάτι που αποτελεί μια φυσιολογική πολιτική απάντηση στο πλαίσιο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης, και της πολυφωνίας. Εξάλλου, τις διαψεύσεις ή επιβεβαιώσεις των ρεπορτάζ και των πληροφοριών, τις αναλαμβάνουν τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων. Πρώτη φορά, όμως, βλέπουμε συνδικαλιστή να αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο. Όταν μάλιστα κάτι τέτοιο γίνεται από πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, αποκτά άλλη βαρύτητα και, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί προσπάθεια προληπτικής λογοκρισίας δημοσιογράφων εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ένας τέτοιος –ουσιαστικά πολιτικός- ρόλος είναι ασυμβίβαστος με την ιδιότητα του συνδικαλιστή και ζητούμε να την καταδικάσετε.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων

ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ

Κώστας Πλιάκος, Μάκης Βουδούρης, Σοφία Βιδάλη

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: