ΕΡΤ: Ένα πρώτο crash test της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

του Χάρη Σαββίδη
Το «μαύρο» στην ΕΡΤ αποδείχθηκε κομβική στιγμή της διακυβέρνησης Σαμαρά, σηματοδοτώντας την αφετηρία αποδόμησης του κυβερνητικού στρατοπέδου. Κομβικής σημασίας, όμως, δείχνει και ο τρόπος που θα διαχειριστεί το θέμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Την περίοδο της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον αγώνα των εργαζομένων, συμπορεύτηκε με τα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματά τους και υποσχέθηκε ότι θα τους δικαιώσει μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Τώρα λοιπόν οφείλει μία από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις να είναι η κατάργηση της απόφασης να κλείσει η ΕΡΤ: επιστροφή στο καθεστώς της 11ης Ιουνίου 2013. Το υποσχέθηκε και οφείλει να το πράξει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει και ότι η ΕΡΤ πριν το «μαύρο» ήταν η δημόσια τηλεόραση που η κοινωνία, το εργατικό και τα κοινωνικά κινήματα θα θέλανε. Όπως επίσης δεν μπορεί να ακυρώσει την πείρα που εκ των πραγμάτων προέκυψε από τον 18μηνο αγώνα των εργαζομένων.
Προφανώς θα πρέπει να ορισθεί νέα διοίκηση, στην οποία θα αποτυπώνονται οι συσχετισμοί που προέκυψαν από τον 18μηνο αγώνα και την λαϊκή ετυμηγορία. Η διοίκηση αυτή θα κληθεί να διαχειριστεί την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αλλά και να οργανώσει τη διαβούλευση, από την οποία θα προκύψει η δημόσια ραδιοτηλεόραση που υπηρετεί πραγματικά την κοινωνία και ανταποκρίνεται στους οραματισμούς της Αριστεράς.
Συμμετέχοντας 15 χρόνια στην οργάνωση εργαζομένων στα ΜΜΕ-μελών αρχικά του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι υπάρχουν αναλυτικές προγραμματικές επεξεργασίες σχετικά με τη δημόσια τηλεόραση. Δεν το λέω επειδή αυτές θα πρέπει να υιοθετηθούν κατά γράμμα αλλά ως απόδειξη ότι ιδέες υπάρχουν, όπως και άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Η απόφαση θα πρέπει να προκύψει ως προϊόν διαβούλευσης με κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και βέβαια τα υπόλοιπα κόμματα.
Το αντικείμενο της διαβούλευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει κάθε πτυχή λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης: Το σκοπό ύπαρξης, το μέγεθος, τη δομή, τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων, τη χρηματοδότηση. Λογικό είναι η συζήτηση να συνδεθεί με την διαδικασία αποκατάστασης της νομιμότητας σχετικά με τις άδειες εκπομπής των ιδιωτικών καναλιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες. Άρα η διαβούλευση μπορεί να ασχοληθεί με το σύνολο των κανόνων που θα διέπουν την ραδιοτηλεόραση στην εποχή του διαδικτύου.
Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι πρέπει να φτιάξουμε μια επιτροπή (ή πολλές και μάλιστα έμμισθες) που θα συνεδριάζει ατέρμονα για να μην καταλήξει ποτέ. Πρόκειται για ένα καυτό θέμα που αφορά την ουσία λειτουργίας της Δημοκρατίας, την ενημέρωση, την πνευματική καλλιέργεια και την ψυχαγωγία των πολιτών. Ο ρόλος των media στην εποχή της επικοινωνίας θεωρείται καταλυτικός. Είναι σπάνια στα παγκόσμια χρονικά η ευκαιρία που θα έχει ένα αριστερό κόμμα να θέσει τους κανόνες. Από τον Τσόμσκι μέχρι τον Έκο, και από τον Μπάφετ μέχρι τον Ασάνζ η διεθνής κοινότητα θα ενδιαφέρεται για το εγχείρημα και θα έχει άποψη για εκείνο που πρέπει να γίνει.
Για το λόγο αυτό είναι θανάσιμος ο κίνδυνος η διαβούλευση να πλατειάσει, σκοτώνοντας τελικά την ευκαιρία. Εντός ενός πολύ σφιχτού χρονοδιαγράμματος θα πρέπει η διαβούλευση να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση, βάση της οποίας θα τεθούν οι κανόνες και θα χτιστεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το σχέδιο μπορεί να αφορά την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ ή τη μετεξέλιξή της σε κάτι καινούριο. Μπορεί να περιλαμβάνεις λιγότερους, μπορεί και περισσότερους εργαζομένους. Μπορεί τους ίδιους, μπορεί και νέους. Θα ήταν λάθος το καινούριο να φορτωθεί τα λάθη του παλιού. Η απάντηση σε αυτό το λάθος, όμως, δεν είναι το «μαύρο». Θα πρέπει να επιλεχθεί εκείνη η αντικειμενική διαδικασία που θα επιτρέψει τη στελέχωση του νέου φορέα με τους πλέον κατάλληλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μοναδική ευκαιρία να δείξει πώς εννοεί μια αξιοκρατική διαδικασία, μακριά από λάθη και μεροληψίες που επί δεκαετίες σωστά κατήγγειλε ότι υπάρχουν.
Είναι επίσης μια μοναδική ευκαιρία να δείξει πως αντιλαμβάνεται ως αριστερό κόμμα μια κοινωνικά δίκαιη λύση ενός οικονομικού προβλήματος. Εφόσον όντως αποδειχθεί ότι η δημόσια τηλεόραση οφείλει να λειτουργεί με λιγότερους πόρους (δεν γνωρίζω την απάντηση σε αυτό), θα πρέπει και πρόνοια να υπάρξει για το μέλλον των ανθρώπων που έστησαν τη ζωή τους σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο και να μην σπαταληθούν χρήματα των χειμασμένων φορολογούμενων για να εισπράξουν παχυλές αποζημιώσεις τα golden boys των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σε τέτοια προβλήματα άριστη λύση δεν μπορεί να υπάρξει – αναζητείται ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός.
Είναι φυσικό οι άμεσα εμπλεκόμενοι να ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη δουλειά και το εισόδημά τους. Την κοινωνία, όμως, την ενδιαφέρει το καθεστώς που θα προκύψει για τη δημόσια τηλεόραση και συνολικά τη λειτουργία των media στην εποχή του διαδικτύου. Σωστοί κανόνες και ένα αποτελεσματικό εργαλείο δημόσιας παρέμβασης μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για τη Δημοκρατία στη δύσκολη περίοδο που περνάμε. Ακόμα και αν οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις δεν είναι εκείνες που περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο στο μεταξύ να έχει βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας των ΜΜΕ. Και αυτό δεν εξαρτάται από το ευρωπαϊκό “διευθυντήριο”. Περνά αποκλειστικά από το χέρι του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί ο λαός να του δώσει αυτοδυναμία.

ΥΓ Έχοντας ζήσει τον αγώνα της ΕΡΤ στις πρώτες ημέρες του από κοντά, συμμετέχοντας στον συντονισμό για την έκδοση του απεργιακού φύλλου των εργαζομένων στα ΜΜΕ, νιώθω ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση. Με συνεπαίρνει λοιπόν η ιδέα ότι σε λίγες ημέρες, ο άνθρωπος που μας αποχαιρέτισε από το μικρόφωνο με εκείνο το «ψυχή βαθιά», ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Νίκος Τσιμπίδας, αφού ακουστούν ο τσομπανάκος και ο εθνικός ύμνος, θα μας ανακοινώσει την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: