περισσότερες φωτογραφίες εδώ
από την Εύη Φυλακτού

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπρέγιαννη

Μια «Ρομαντζάδα» στην καρδιά της Αριστεράς ήταν η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του υποψήφιου βουλευτή στην Α’ Αθήνας, Νίκου Φίλη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Ρομάντσο στο χώρο του παλιού τυπογραφείου, στην γειτονιά της ΑΥΓΗΣ στην Ομόνοια.

Ακούγοντας τη λέξη Ρομάντσο, μια γλυκιά αναπόληση είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό. Όταν μιλάμε για εκδήλωση της Αριστεράς, όμως, τότε η αναπόληση βαραίνει από τη χρονική αίγλη που προδίδει τις σχέσεις της Αριστεράς με την κοινωνία, τις αξίες της συντροφικότητας, του ήθους, της πίστης σε ένα καθημερινό αγώνα δεκαετιών της Αριστεράς για την κοινωνική μετεξέλιξη.

«Θα είμαι εδώ»  δήλωσε, ο διευθυντής της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ και υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, Νίκος Φίλης δίνοντας το αποφασιστικό παρών στις πολιτικές εξελίξεις, από την πρώτη γραμμή του αγώνα για ένα καλύτερο συλλογικό αύριο, σε μια προεκλογική βραδιά, που σε τίποτα δεν θύμιζε κάτι τέτοιο. Ούτε υποσχέσεις με ατέρμονα «θα», ούτε σημαίες και συνθήματα. Εύκολα λόγια που γρήγορα ξεχνιούνται, δεν υπήρχαν άλλωστε έλειπε ακόμα και η «παραδοσιακή» ομιλία του υποψηφίου.

Αντίθετα ήταν μια βραδιά συντροφικότητας, ενότητας της Αριστεράς καθώς σε αυτή την συνάντηση παραβρέθηκαν εξέχουσες μορφές της διανόησης, του πολιτισμού, της δημοσιογραφίας, της πολιτικής και της δικής μας οικογένειας, της ΑΥΓΗΣ. Με λόγια ζεστά, που θύμιζαν περισσότερο συζήτηση φίλων καρδιακών, τίμησαν με την παρουσία τους: ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Πελεγρίνης, η αρχιτέκτονας υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Φιλίνη, ο δημοσιογράφος Κωστής Γιούργος, ο καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών, Κώστας Γαβρόγλου και ο καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών, Αριστείδης Μπαλτάς. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΑΥΓΗΣ, Λούλη Σταυρογιάννη.

Παραβρέθηκαν επίσης υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς καθώς και ο εκπρόσωπος τύπου, Πάνος Σκουρλέτης.

Η συζήτηση ανέδειξε την αισιοδοξία και τον πολιτικό διάλογο που γεννά ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας καθώς και την ξεχωριστή για το ήθος και τη συνέπεια επαγγελματική και πολιτική πορεία του Νίκου Φίλη, στη δημοσιογραφία και την Αριστερά με τη συστράτευση από πολύ νωρίς στους αγώνες της ενώ πλήθος ιδιαίτερα επαινετικών σχολίων ακούστηκαν για την εφημερίδα Η ΑΥΓΗ, την οποία διευθύνει.

Παγκόσμιο πρότζεκτ, την ημέρα των εκλογών, το πως θα φανταστούμε την Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο

«Η παρουσία στην εκδήλωση δηλώνει παρουσία στην συλλογική μάχη που δίνει ο λαός μας, με εμπροσθοφυλακή τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοκρατική ανατροπή, την πολιτική δημοκρατική αλλαγή, την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας» τόνισε ο Νίκος Φίλης στην ομιλία του. Αναφέρθηκε επίσης στο ρεύμα που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως η έκφραση της σύγχρονης Αριστεράς στη χώρα, που δεν χαϊδεύει αυτιά, αλλά αφουγκράζεται, ακούει την κοινωνία προτάσσοντας τη συνείδηση του διαλόγου.

Σημείωσε την «ανάγκη» όπως είπε, να δούμε τι σημαίνει συλλογικό καλό για τη χώρα μας» προσθέτοντας ότι «δεν γίνονται ξαφνικά οι άνθρωποι αριστεροί», αλλά αναζητούν από την Αριστερά μια εντιμότητα προθέσεων, ότι δεν είναι πιασμένη από τα μεγάλα συμφέροντα και ότι θα εφαρμόσει αυτά που λέει. «Αναζητούν την ικανότητα να διαμορφώσει μια συλλογική απάντηση στα εκατομμύρια ατομικά αδιέξοδα, αυτό είναι ένα στοίχημα».

Απηύθυνε τέλος κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης προς όλους, παλιούς και νέους συντρόφους και φίλους λέγοντας «αλλιώς διαπραγματεύεσαι αν έχεις πλειοψηφία σχετική και αλλιώς αν έχεις αυτοδυναμία στη Βουλή». Μια ισχυρή, αυτοδύναμη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις και αλλαγές στους υπάρχοντες εκλογικούς συσχετισμούς, θα είναι «η αρχή του νέου». «Τίποτα δεν θα είναι όμοιο μετά τις εκλογές».

Το μεγάλο στοίχημα τέλος, είναι «το πώς θα φανταστούμε την Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο, που την ημέρα των εκλογών θα γίνει ένα project για ολόκληρο τον κόσμο». Μια πειστική απάντηση σε αυτό απαιτεί συλλογική προσπάθεια και καθημερινή συμμετοχή.

Με αισιοδοξία, δύναμη και αποφασιστικότητα για την ιστορική Νίκη Ο Νίκος Φίλης κλείνοντας το χαιρετισμό του μίλησε για την δέσμευση της Αριστεράς, με την κοινωνία δηλώνοντας παρών: «Βγω δεν βγω, θα είμαι εδώ» είπε, στην πρώτη γραμμή του Αγώνα για Αξιοπρέπεια, Δικαιοσύνη και Δημοκρατία, για την ιστορική δικαίωση των οραμάτων ολόκληρων γενιών.