Για πρώτη φορά οι εκλογές σε μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. To γεγονός και μόνον ότι η διεθνής επικαιρότητα μονοπωλείται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τη διαγραφόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει την υπόθεση εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη «συστημικότητα» της ελληνικής περίπτωσης, η οποία μάλιστα αναδεικνύεται σε αντιπαράδειγμα. Ο χειρισμός της οικονομικής κρίσης από τους Ευρωπαίους τραπεζίτες και τη γερμανική ελίτ όξυνε, και τείνει να μονιμοποιήσει τα χαρακτηριστικά της κρίσης ως κανονικότητα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς το οποίο βολόδερνε σε ποσοστά εκλογικής επιβίωσης κατορθώνει να αναδειχθεί σε αντίπαλο δέος για τα θηρία του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Το κόμμα αυτό ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αλλά η κρίση με παρεμφερή χαρακτηριστικά και με αντίστοιχη κινηματική αντίδραση ανέδειξε το «ξαδερφάκι» του ΣΥΡΙΖΑ Podemos στην Ισπανία. Ήρθαν έτσι τα πράγματα που οι βασικές παραδοχές του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2008, αυτές που φάνταζαν επιστημονική φαντασία θεωρούνται πλέον όχι βέβαια mainstream, αλλά τουλάχιστον αναδυόμενη εναλλακτική προς τη σημερινή πραγματικότητα. Η λιτότητα, το χρέος, η ανταγωνιστικότητα, έννοιες, φετίχ στην παγκόσμια σκηνή τα τελευταία 20 χρόνια, αμφισβητούνται πλέον ευθέως.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, στη μικρή Ελλάδα, εναποτίθεται μια τεράστια ευθύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι εμείς. Και έχουμε μπει στον χορό. Και αν είμαστε ειλικρινείς οτι ένας άλλος κόσμος είναι όντως εφικτός, δεν έχουμε παρά να το προσπαθήσουμε.