Όταν τον περασμένο Μάρτιο ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός Π. Νικολούδης, επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος, παραδεχόταν στη Βουλή ότι «υπάρχει παντού η διαφθορά και η διαπλοκή», έκανε ειδική αναφορά στο γνωστό «αμαρτωλό» τρίγωνο, λέγοντας ότι η οικονομική ελίτ και τα ΜΜΕ προηγούνται της πολιτικής. H σχετική είδηση -τι έκπληξη!- πέρασε στα «ψιλά» των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης.

Και πώς να μη συμβεί κάτι τέτοιο, αφού η καίρια αυτή επισήμανση έθετε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και έθιγε την ουσία ενός από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Μια επισήμανση η οποία είναι, ωστόσο, απόλυτα συνδεμένη με τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως στην Ελλάδα «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες».

Η κυβέρνηση και αυτές οι κυρίαρχες ελίτ, οι ολιγάρχες δηλαδή της χώρας, συνέχισαν -παρά ταύτα- την αγαστή τους συνεργασία, συνεργασία που έχει καταστεί εμφανής από τον τρόπο με τον οποίο τα κυρίαρχα ΜΜΕ (ιδιαιτέρως τα τηλεοπτικά), υιοθετώντας την εγχώρια και την ξένη μνημονιακή προπαγάνδα, την προπαγάνδα των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων που έχουν, παρεμπιπτόντως, θησαυρίσει την περίοδο της λιτότητας, επιχειρούν να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη.

Δεν είναι, δε, διόλου τυχαίο ότι η σημερινή κυβέρνηση, τον Ιούνιο του 2013, έριξε «μαύρο» στη ΕΡΤ κι άφησε το μονοπώλιο της πληροφόρησης στα ιδιωτικά ΜΜΕ, ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το σε ποια κατεύθυνση θα όδευε η «ενημέρωση» της κοινωνίας…

Όμως, στις 25 Ιανουαρίου «το πάρτι» της διαπλοκής τελειώνει και, όπως έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους, θα προκηρυχθεί από μηδενική βάση διαγωνισμός για τις άδειες λειτουργίας των ΜΜΕ, θα επανεξεταστούν ιδιωτικοποιήσεις, η δε καταπολέμηση της ολιγαρχικής μέγγενης στην οικονομία θα είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς.