Είμαι ακραίος αριστερός

 Μουλόπουλος Βασίλης

 

Ξέρετε τι συμβαίνει με τις μόδες, έρχονται και παρέρχονται, εμφανίζονται, εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται. Τον τελευταίο καιρό της μόδας στην πολιτική (παρατηρεί ο Ιταλός δημοσιογράφος Roberto Robecchi) έχει γίνει η λέξη «ακραίος», η οποία χρησιμοποιείται για να προσδιορισθεί μια Αριστερά που έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos.

Ακραία Αριστερά είναι λοιπόν ο ορισμός με τον οποίον ονοματίζεται; για να τη διαχωρίσουν από την άλλη Αριστερά. Την «καλή».

Η Αριστερά δεν χρειάζεται επιθετικούς προσδιορισμούς, αλλά επειδή η λέξη έχει πολυφορεθεί και έχει αλλοιωθεί το νόημά της ας μπούμε στο παιχνίδι.

Αναλύοντας το λεξιλόγιο των mainstream μίντια (ελληνικών και ευρωπαϊκών) και των οργανικών διανοουμένων των οικονομικοπολιτικών κέντρων εξουσίας (ελληνικών και ευρωπαϊκών) η «ακραία» Αριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που προκαλεί σεισμό τις αγορές, τρομοκρατεί την Ευρώπη, γκρεμίζει τα χρηματιστήρια, δυναμιτίζει το ευρώ, προκαλεί πλημμύρες, ναυάγια, λιμούς και καταποντισμούς.

Είναι η «κακιά» Αριστερά. Κάτι παρόμοιο (αλλά όχι με την ίδια ένταση), συμβαίνει και με το Podemos στην Ισπανία, το οποίο μόλις άρχισε να προηγείται στις δημοσκοπήσεις έγινε και αυτό «ακραίο», με ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα «καταστρέψει τη χώρα».

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η «ακραία» Αριστερά -που δεν είναι πλέον περιθωριακή, αλλά πλειοψηφική προκαλεί πανικό στα κυρίαρχα κέντρα εξουσίας, τους χαλάει τη συνταγή. Δεδομένης όμως της ανάληψης της εξουσίας από αυτή την «ακραία» Αριστερά σε δύο χώρες της Ευρώπης, μήπως θα πρέπει να ξαναδούμε τον όρο «ακραία»;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (και του Podemos, απ’ όσα λίγα γνωρίζω) δεν περιέχει τίποτε περισσότερο απ’ όσα ήδη έχει ειπωθεί, εφαρμοσθεί, θεωριτικοποιηθεί από τα δεκάδες προγράμματα της ιστορικής – παραδοσιακής – «καλής» Αριστεράς στις χώρες της Ευρώπης.

Έλεγχος στην ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς, δημόσιος έλεγχος στις στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, κοινωνικό κράτος, δημόσιες επενδύσεις ως μοχλός ανάπτυξης, προστασία της εργασίας, πάταξη της φοροκλοπής και της φοροαπαλλαγής, δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Καταπολέμηση της φτώχειας, κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Κάποιος έχει το δικαίωμα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει, να επισημάνει τις δυσκολίες και να εκτιμήσει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι πρόκειται για αριστερές πολιτικές. Ότι είναι πολιτικές απόλυτα εναρμονισμένες με τις διαχρονικές αξίες της Αριστεράς. Τι το ακραίο υπάρχει σε αυτές, ομολογουμένως θα πρέπει να μας το εξηγήσουν. Τι το ακραίο υπάρχει στο να μην λιποθυμούν παιδιά από την πείνα, να μην πεθαίνουν ηλικιωμένοι από το κρύο, να μην χάνουν τα σπίτια τους οι οικογένειες.

Εγώ θεωρώ «ακραία» την «καλή» Αριστερά, εκείνη που εφαρμόζει με «υπευθυνότητα» τις πολιτικές της λιτότητας κλαίγοντας με μαύρο δάκρυ για τις καταστροφές που προκαλεί.

Και για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα και τις έννοιες των λέξεων, αν κάτι το καινούργιο υπάρχει στον ορίζοντα, δεν είναι αυτοί που υπόσχονται να τα αλλάξουν όλα για να μείνουν όλα ίδια, αλλά στην «ακραία» Αριστερά. Που δεν είναι και τόσο ακραία. Είναι απλώς Αριστερά.

ΥΓ.: Στο πρόγραμμα του Podemos υπάρχουν οι 35 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, σημαία της κυβέρνησης Μιτεράν, ο οποίος ουδέποτε χαρακτηρίστηκε, αν θυμάμαι καλά, ακραίος, ανεύθυνος, παλαβός.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: