Χειρότερο από φτωχός είναι να είσαι φτωχός και καταχρεωμένος!

Ερευνα της εταιρείας Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ αποκαλύπτει ότι για την πλειονότητα των νοικοκυριών τα χρέη και η αδυναμία έγκαιρης πληρωμής τους διευρύνθηκαν το 2014

Εγκλωβισμένα σε διπλή παγίδα φτώχειας και υπερχρέωσης είναι τα ελληνικά νοικοκυριά ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια Μνημονίου. Το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κάτω από το όριο της φτώχειας για έναν στους τρεις πολίτες, την ίδια στιγμή που τα χρέη εξακολουθούν να διογκώνονται με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται ομαλά και η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων από το Δημόσιο και τις τράπεζες να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια μισθωτών, ανέργων, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα στοιχεία νεότερης έρευνας, που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, είναι αποκαλυπτικά των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν για την καθημερινότητα και την οικονομική τους επιβίωση τα νοικοκυριά.

Από την έρευνα, που έγινε τηλεφωνικά την περίοδο 8-11 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 νοικοκυριών, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

● Τα εισοδήματα για την πλειονότητα των νοικοκυριών έχουν καθηλωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα ή κοντά στα όρια της φτώχειας. Με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ (714 ευρώ τον μήνα) δηλώνει ότι ζει το 34,4%, ενώ ένας στους τρεις έχει εισόδημα από 10.000 έως 18.000 ευρώ τον χρόνο. Το ποσοστό είναι πιο υψηλό για όσους έχουν από 2 μέχρι 4 μέλη στην οικογένεια. Τα στοιχεία αυτά, πάντως, αμφισβητείται κατά πόσο απηχούν τα πραγματικά εισοδήματα ειδικά μεταξύ ελεύθερων επαγγελματιών.

● Το 46,9% λέει ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του και το 55% δήλωσε ότι χρειάστηκε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, να δανειστεί ή να ζητήσει χρήματα από συγγενείς ή φίλους προκειμένου να πληρώσει υποχρεώσεις.

● Το 35,9%, δηλαδή αναλογικά πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, έχει στην οικογένεια τουλάχιστον έναν άνεργο. Από αυτό το ποσοστό μόνο 8,9% λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

● Οι συντάξεις, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, είναι αυτές που θρέφουν την οικογένεια. Για το 52% των νοικοκυριών αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος, ενώ για το 32,1% είναι ο μισθός και για άλλο 10% τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα.

● Για την πλειονότητα των νοικοκυριών τα χρέη και η αδυναμία έγκαιρης πληρωμής τους διευρύνθηκαν το 2014. Ενας στους τρεις (35%) καθυστερεί να πληρώσει την Εφορία, τις ΔΕΚΟ και τα τραπεζικά του δάνεια. Ωστόσο ως ποσοστό επί του συνόλου, το 72% δεν χρωστά στην Εφορία, το 86% δεν έχει χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και το 65% δεν έχει οφειλές σε τράπεζες.

Από όσους χρωστούν, περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκονται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το Δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες, δάνεια κ.λπ. λόγω αδυναμίας πληρωμής.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: