Απέτυχε η προσπάθεια φίμωσης της «Εφ.Συν.» από τη Χ.Α.

Δημήτρης Ψαρράς και Νικόλας Βουλέλης κάνουν δηλώσεις στις κάμερες, λίγο μετά τη δικαίωσή τους
Δημήτρης Ψαρράς και Νικόλας Βουλέλης κάνουν δηλώσεις στις κάμερες, λίγο μετά τη δικαίωσή τους | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Νίκη για την ελευθερία του Τύπου και τη μαχόμενη δημοσιογραφία αποτελεί η χθεσινή αθώωση του διευθυντή της «Εφημερίδας των Συντακτών», Νικόλα Βουλέλη, και του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά (μέλος της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας «Ιός») από την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της εξύβρισης σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Η μήνυση του προσωρινά κρατούμενου στον Κορυδαλλό, Ηλία Κασιδιάρη, αφορούσε τη δημοσιοποίηση στις 24 Δεκεμβρίου 2013 ενός βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος να υποδύεται τον αρχιφύλακα και να επιβλέπει το ξυλοκόπημα ενός κρατούμενου από δύο υποτιθέμενους αστυνομικούς.

Με ένα σκεπτικό που αποτελεί δεδικασμένο για την ελευθερία του Τύπου, η πρόεδρος του Β’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Χριστίνα Σαλάπα, σταθμίζοντας αμφότερους τους ισχυρισμούς, τόσο των κατηγορουμένων όσο και του μηνυτή, έκρινε ότι το επίμαχο βίντεο δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί «αρχείο» και κατ’ επέκταση θα πρέπει ο διευθυντής και ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» να απαλλαχθούν από την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Για το αδίκημα της εξύβρισης η πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ότι ο δημοσιογράφος «άσκησε αυστηρή κριτική για ένα δημόσιο πρόσωπο», και δη βουλευτή, στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού ελέγχου. «Σε καμία περίπτωση, δεν υπήρξε εξύβριση, αλλά ενημέρωση», σημειώνει η πρόεδρος στην αθωωτική της απόφαση.

Αντίθετα, την ενοχή των δύο κατηγορουμένων είχε εισηγηθεί νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας, Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος, δεχόμενος ότι η δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο «αποτελεί παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του Ηλία Κασιδιάρη, γιατί προέρχεται από το προσωπικό του αρχείο και αφορά αποκλειστικά ιδιωτικές στιγμές του μηνυτή και σε καμία περίπτωση δεν ανάγεται σε πολιτική δραστηριότητα».

«Δεν θεωρώ ότι είναι χάκερ ο κ. Ψαρράς. Η δικογραφία μοιράστηκε από την αστυνομία ή τις δικαστικές αρχές, για να μας χτυπήσουν πολιτικά και επικοινωνιακά οι αντίπαλοι του κόμματός μας» «Δεν θεωρώ ότι είναι χάκερ ο κ. Ψαρράς. Η δικογραφία μοιράστηκε από την αστυνομία ή τις δικαστικές αρχές, για να μας χτυπήσουν πολιτικά και επικοινωνιακά οι αντίπαλοι του κόμματός μας» | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ηλίας Κασιδιάρης: «Κάναμε πλάκα»

Το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε προέρχεται από το προσωπικό μου αρχείο, έχει γυριστεί στην οικία μου με τα αδέρφια μου και αφορά οικογενειακές μου στιγμές. Κάναμε πλάκα, αναπαριστούσαμε μια ταινία-παρωδία της δεκαετίας του ‘80, και έγινε σε διάστημα που δεν ήμουν βουλευτής. Με παρομοιάζει με βασανιστή και είχε ξεκάθαρο στόχο να με λοιδορήσει…», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, καταθέτοντας στο δικαστήριο ο μηνυτής Ηλίας Κασιδιάρης και πρόσθεσε:

«Για ποιο λόγο να αφορά την κοινή γνώμη, όταν κάνω πλάκα με τα αδέρφια μου; Θέλει να περάσει την άποψη ότι είμαι και φαιδρό πρόσωπο. Υπονοεί ότι είμαι τρελός. Στόχευε να εξυβριστώ ως προσωπικότητα και ως βουλευτής του τρίτου κατά σειρά πολιτικού κόμματος στη Βουλή».

«Δεν μπορώ να σας πω ποιος μου έδωσε το βίντεο. Κυκλοφορούσε μεταξύ χρυσαυγιτών» «Δεν μπορώ να σας πω ποιος μου έδωσε το βίντεο. Κυκλοφορούσε μεταξύ χρυσαυγιτών» | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δημήτρης Ψαρράς: «Πού είναι το αστείο;»

Από την πλευρά του, απολογούμενος ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς υποστήριξε ότι για τον μηνυτή δεν έχει χρησιμοποιήσει άλλους χαρακτηρισμούς «πέραν του ναζιστή».

«Πράγματι, ο κ. Κασιδιάρης δεν ήταν ούτε στη Ραφήνα ούτε στο Μεσολόγγι στις λαϊκές. Ηταν όμως ηγετικό στέλεχος. Σύμφωνα με την πρόταση Ντογιάκου, ήταν οργανωτής. Δεν θέλω να γελάσω. Η άλλη πλευρά λέει ότι το βίντεο είναι παρμένο από μια ελληνική ταινία […] Δεν πρόκειται για κωμωδία ούτε για Βέγγο. Στην ταινία ο βασανιζόμενος ανοίγει το παράθυρο και σκοτώνεται. Πού είναι το αστείο; Εμάς μας ενδιαφέρει ότι είναι ναζιστικό στέλεχος που μετέρχεται τη βία ως μέσο πολιτικής πράξης. Οσο για το οικογενειακό παιχνίδι, θέλω να πω το εξής: Είναι χρυσαυγίτες. Δεν είναι “τα αδέλφια μου και εγώ”, όπως είπαν. Χαιρετούν ναζιστικά. Εχω μελετήσει το πώς λειτουργεί αυτή η οργάνωση. Το θέαμα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτήν την οργάνωση. Κάνουν πρόβα 30άρηδες χρυσαυγίτες με αυτά που θα έκαναν στον δρόμο. Δεν θεωρώ ότι έχω υπερβεί το μέτρο».

«Από το κείμενο δεν νομίζω ότι θίγεται ο μηνυτής. Θίγεται από αυτά που κάνει στο βίντεο» «Από το κείμενο δεν νομίζω ότι θίγεται ο μηνυτής. Θίγεται από αυτά που κάνει στο βίντεο» | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νικόλας Βουλέλης: «Το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στο καθήκον των μέσων ενημέρωσης»

Απολογούμενος ο διευθυντής της εφημερίδας, Νικόλας Βουλέλης, υποστήριξε: «Τα κείμενα του κ. Ψαρρά είναι εμπεριστατωμένα πάντα. Το κείμενό του είναι πολύ προσεκτικό. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει τι συμβαίνει στη Χρυσή Αυγή. Από το κείμενο δεν νομίζω ότι θίγεται ο μηνυτής. Θίγεται από αυτά που κάνει στο βίντεο. Πρόκειται για κριτική που κάναμε στο συγκεκριμένο πρόσωπο».

Ο Νικόλας Βουλέλης τόνισε ότι η δημοσίευση του άρθρου εντάσσεται πλήρως στο πλαίσιο της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση. «Το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στο καθήκον των μέσων ενημέρωσης», υπογράμμισε, «να υποβάλλουν σε έλεγχο και κριτική τις πράξεις του μηνυτή και της οργάνωσής του. Και αυτά, σε μια συγκυρία όπου ο ίδιος και άλλοι βουλευτές του κόμματός του είναι υπόδικοι με βαρύτατες κατηγορίες. Ολόκληρη η Ελλάδα βοά από αυτά που αποκαλύφθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αρα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι δεδομένο για ένα ζήτημα που αφορά τη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας».

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: