Μπάλα είναι και… ψηφίζει

Για να παίξει μπάλα μια χώρα, όπως και μια ομάδα, πρέπει να έχει γήπεδο. Κι εμείς της το φτιάχνουμε το γήπεδο. Καινούργιο. Αυτή είναι η αλήθεια». Γιατί έσπευσε ο Αντώνης Σαμαράς να βάλει το ποδόσφαιρο στην προεκλογική ατζέντα, «κλείνοντας το μάτι» σε όσους οπαδούς παρακολουθούν τις εξελίξεις με τα γήπεδα των αγαπημένων ομάδων τους; Η απάντηση είναι προφανής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλεται την τελευταία περίοδο από οπαδικά μέσα προσκείμενα στην ΑΕΚ, με αφορμή τις κινήσεις του δημάρχου της Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, αλλά και τις δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου. Και η φράση «εμείς φτιάχνουμε το γήπεδο» είναι η υπόσχεση που αρκετοί ποδοσφαιρόφιλοι εύχονται να ακούσουν από χείλη πολιτικού αυτές τις μέρες.

Η επικαιρότητα λοιπόν μοιάζει ιδανική για τέτοιους τυχοδιωκτισμούς. Ωστόσο η επιθετική -και ουχί κριτική- στάση μερίδας φίλα προσκείμενων Μέσων Ενημέρωσης στην ΑΕΚ και τους χειρισμούς του ισχυρού άνδρα της, Δημήτρη Μελισσανίδη, έχει κηρύξει τον «ανένδοτο» στον ΣΥΡΙΖΑ: Καλούν τους οπαδούς της ομάδας να «μαυρίσουν» την Κουμουνδούρου, ενώ καθυβρίζουν υποψήφιους βουλευτές της.

«Ολως τυχαίως» δε αυτές οι επιθέσεις έχουν ενταθεί στην προεκλογική περίοδο και ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις στελεχών για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του «ισχυρού άνδρα» της ΑΕΚ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης απέκτησε με ιδιαίτερα χαμηλό αντίτιμο τον χρυσοφόρο ΟΠΑΠ, ενώ θεωρείται στενός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά.

Μιας και το ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ είναι πολύπλοκο και οι εκατέρωθεν χειρισμοί τίθενται στην κρίση των πολιτών, αξίζει να σταθούμε στο πώς το αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη μερίδα του «οπαδικού» Τύπου.

Το «αγαπημένο» πρόσωπο για τα «οπαδικά» έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα είναι ο Αρης Βασιλόπουλος, δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας: «Κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο στην ΑΕΚ», «Φασισμός!», «έβαλε τα ΜΑΤ να βγάλουν τους εκατοντάδες οπαδούς της ΑΕΚ από το Δημοτικό Συμβούλιο», «δεν άντεξε τα συνθήματα κατά του Μαρινάκη [σ.σ. ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού] και αποχώρησε», «Εύγε, καμαρώστε τον», «παίζει με την ΑΕΚ, είναι για ψυχίατρο» είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα «χτυπήματα» της εφημερίδας «Αθλητική Ωρα των Σπορ».

Πρόκειται για την εφημερίδα που πλέον ανήκει στον (φερόμενο ως φίλο του Δημήτρη Μελισσανίδη) Κωνσταντίνο Γέρου και που έπειτα από διάφορες επιχειρηματικές ανακατατάξεις αντικατέστησε την ιστορική «Ωρα για Σπορ».

Επιθετικά πρωτοσέλιδα

Στις 5 Ιανουαρίου, όμως, εν μέσω επίσημα πλέον προεκλογικής περιόδου, τα επιθετικά πρωτοσέλιδα απέκτησαν ξεκάθαρη στόχευση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η «Αθλητική Ωρα των Σπορ» με πηχυαίο τίτλο «Ψεύτης και Εχθρός της ΑΕΚ» αναδημοσίευε αποσπάσματα από ανακοίνωση της «Original» στην οποία σημείωνε: «Οι εκλογές αυτές είναι πολύ κρίσιμες και όλοι θα ψηφίσουμε για τη ζωή μας και επειδή η δική μας ζωή είναι η ΑΕΚ, θα πρέπει να γνωρίζουμε ξεκάθαρα τι πρόκειται να κάνει το κόμμα αυτό [σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ] για το θέμα του γηπέδου μας».

Κατέληγε δε λέγοντας ότι «στις 25 Γενάρη, ενάμισι εκατομμύριο Ενωσίτες θα πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν και θα πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι εναντίον μας στο θέμα του Γηπέδου. Τα ψέματα τελείωσαν».

Τα πρωτοσέλιδα υποστήριξης στον μεγαλοπαράγοντα της ΑΕΚ ωστόσο έγιναν πιο σαφή. Στις 9 Ιανουαρίου η ίδια εφημερίδα έγραφε: «Την ώρα που η ΑΕΚ δέχεται πολύπλευρη και συντονισμένη επίθεση, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, πάντα στο πλευρό της ομάδας».

Η ηγεσία της ΠΑΕ ΑΕΚ όμως μπήκε τις επόμενες ημέρες πιο «χοντρά» στο παιχνίδι, επιτιθέμενη αυτή τη φορά στον Νίκο Φίλη, διευθυντή της εφημερίδας «Αυγή», και νυν υποψήφιο βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οργανωμένο σχέδιο που κατευθύνεται από κέντρο με μεγάλη πολιτική, επιχειρηματική, δικαστική και αυτοδιοικητική δύναμη για να μην κατασκευαστεί το γήπεδο της ΑΕΚ» κατήγγειλε η ΠΑΕ.

Αφού μάλιστα ο Νίκος Φίλης απάντησε στην ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ και αναφέρθηκε σε «μαφιόζους» της Νέας Φιλαδέλφειας και υπενθύμισε ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου που δέχτηκε επίθεση στη Λιβύη. Η διοίκηση της ΑΕΚ τον χαρακτήρισε στον επίσημο λογαριασμό της στο facebook «μπουχέσα», χαρακτηρισμό που αναπαρήγαγε κατά γράμμα η «Αθλητική Ωρα των Σπορ».

Στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Ετσι θα την προσκυνάτε όλοι», έγραφε η εφημερίδα ότι «Αυτή την ΑΕΚ τρέμουν οι μπουχέσες και τα αφεντικά τους» και συμπλήρωνε ότι «θέλουν να εμποδίσουν το γήπεδο για να διώξουν τον Μελισσανίδη και να εξυπηρετήσουν την εγκληματική οργάνωση που χαϊδεύουν συνέχεια».

Και ξαφνικά ο Αντώνης Σαμαράς θυμήθηκε το ποδόσφαιρο, μετά την εκποίηση του ΟΠΑΠ. Το κεντρικό διαφημιστικό μήνυμα της Ν.Δ. δείχνει τον πρόεδρό της να μιλά σε παιδιά για κάποιο… γήπεδο και τα διαβεβαιώνει ότι «εμείς το φτιάχνουμε το γήπεδο. Καινούργιο» |
Στην αντίπερα όχθη, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να συναντηθεί με παλαίμαχους της ΑΕΚ, αλλά οι δηλώσεις του για τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο ποδόσφαιρο προκάλεσαν την εμφανή δυσφορία της διοίκησης της ομάδας |

Τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της 9ης Ιανουαρίου, την επομένη της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με παλαιμάχους και παράγοντες της ΑΕΚ. «Απογοήτευση της ΑΕΚ με Τσίπρα» ήταν ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ, ενώ μια μέρα μετά στο πρωτοσέλιδο υπήρχε δήλωση για τον Αρη Βασιλόπουλο από έναν εκ των συμμεχόντων στη συνάντηση, τον Στέλιο Σεραφείδη, που φέρεται να διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Δ. Μελισσανίδη: «Πρόκειται περί μεγάλου κ…! Δεν μπορεί να περιφρονείς μία ομάδα όπως η ΑΕΚ. Μια ομάδα προσφυγιάς! Δεν μπορεί το κωλ… αυτό, ο οπαδός του ΟΣΦΠ να έρχεται και να μας λέει τέτοια πράγματα. […] Είναι καθοδηγούμενος!».

Την επιχειρηματολογία της «Ωρας» ακολουθεί κατά πόδας στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα aek365.com, την οποία διαχειρίζεται ο δημοσιογράφος Κώστας Κετσετζόγλου, με την ιδιοκτησία της όμως να παραμένει άγνωστη και «καλά περιφρουρημένη» με ειδικό λογισμικό, που προστατεύει τους «περίεργους».

Η ιστοσελίδα την ημέρα συνάντησης Τσίπρα και παλαιμάχων αναπαρήγαγε σε διάφορες παραλλαγές την ανακοίνωση των παλαιμάχων των οποίων ηγείται ο Σ. Σεραφείδης, ενώ δεν ανήρτησε τις δηλώσεις του Λάκη Νικολάου, σύμφωνα με τις οποίες «ο Τσίπρας θέλει να γίνει το γήπεδο».

Τα «ανώνυμα» μηνύματα

Τον «τόνο» όμως στην εν λόγω ιστοσελίδα δίνουν τα σχόλια αναγνωστών, που δημιουργούν «κλίμα». Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο σχολίαζαν ανώνυμοι την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία λάμβανε σαφείς αποστάσεις από τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο ποδόσφαιρο. «ΟΥΣΤ ΡΕ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΕ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΓΡΗ» έγραφε ένας αναγνώστης. «Παιδιά έχουμε πόλεμο. Αυτοί δεν πρόκειται να βοηθήσουν ποτέ για γήπεδο. Μαύρο και ξανά μαύρο».

Αναφορικά δε με το ρεπορτάζ όπου ολιγάριθμοι οπαδοί της ΑΕΚ φώναξαν συνθήματα στην ομιλία Τσίπρα στην Καλαμάτα, ένας αναγνώστης έγραφε: «Αύριο μιλάει ο Τσίπρας σε Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή. Οι Ενωσίτες αυτών των περιοχών να κάνουν έντονη την παρουσία τους ΠΑΝΤΑ σε κόσμια επίπεδα». Τα «κόσμια επίπεδα» πάντως δεν φάνηκαν να τηρούνται στην περίπτωση των Χανίων, όπου στα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, άγνωστοι έγραψαν συνθήματα όπως «Μόνο ΑΕΚ. Γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια».

Το σύνθημα «μαύρο στον ΣΥΡΙΖΑ» φαίνεται να είναι πάντως πολύ δημοφιλές σε ορισμένους κύκλους της ΑΕΚ, μιας και στο facebook έχουν ξεπηδήσει ομάδες με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: «Μαύρο στον Σύριζα από όλους τους αεκτζηδες και όχι μόνο», «ΑΕΚ Και ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ & ΠΟΤΕ Με Συριζα ΞΑΝΑ & ΜΑΥΡΟ Στον Συριζα=>Παντού» και «Ουτε μια ψήφος Αεκτζή στον Συριζα».

Η απορία είναι γιατί τώρα σε αυτές τις εκλογές τίθεται συντονισμένα το ζήτημα των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ. Γιατί όμως δεν απευθύνεται το ίδιο ερώτημα στους μέχρι τώρα κυβερνώντες; Γιατί δεν αναφέρονται στα οπαδικά αισθήματα του Αντώνη Σαμαρά; Γιατί δεν είδαν γήπεδο οι λάτρεις της ΑΕΚ επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν θυμώνουν με όσους πολιτικούς χρησιμοποιούν σε τηλεοπτικά σποτάκια την αγωνία τους για να προσελκύσουν ψήφους;

Τα ρήγματα

Σταχυολογούμε μερικά χαρακτηριστικά σχόλια, που αναρτώνται σε forum οπαδών της ΑΕΚ:

● «Από το να διεκδικούμε το σωστό μέχρι τον ξυλοδαρμό έχει τεράστια διαφορά. Υπάρχουν και όρια. Ντροπή» (αναφέρεται στην επίθεση οπαδών την ημέρα των Θεοφανίων)

● «Ολοι εσείς που κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή, ελπίζω να μην το ρίξετε στους άλλους που δεν είναι διαπλεκόμενοι. για να τα λέμε όλα, ε»

● «Ναι ρε, ο Μελισσανίδης να βάλει ανθρώπους να δείρουν; Πού ακούστηκε, αστεία πράματα. Προβοκάτσιες!»

● «Επειδή η ΑΕΚ δεν έχει ουδεμία σχέση με τα όποια πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες, θυμίζουμε στους Ενωσίτες ποιος είναι η Ολυμπιακάρα… πρωθυπουργός… Ψήφο στην ΑΕΚ, ψόφο σε ΟΛΟΥΣ όσοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη μεγαλύτερη ιδέα του κόσμου… ΟΥΣΤ».

● Ενδιαφέρον είχε και η κατάληξη της διαφοροποιητικής ανακοίνωσης της Original Πάτρας: «Ας ψάξουμε τη λύση για το γήπεδο απ’το πρόεδρο της ΑΕΚ, κι όποιος νομίζει ότι οι κάλπες θ’ αλλάξουν τα πράγματα ας ψηφίσει καλύτερα για τη ζωή του».

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: