Ενός «λάθους», μύρια έπονται

της Αντας Ψαρρά ( Εφημερίδα των Συντακτών )

«Πόσο κράτος δικαίου είναι άραγε το κράτος όπου όταν κάποιος παραβιάζει το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος, ο δικαστής τιμωρεί τους υπόλοιπους;»

Πόσο κράτος δικαίου είναι άραγε το κράτος όπου όταν κάποιος παραβιάζει το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος, ο δικαστής τιμωρεί τους υπόλοιπους. Αντί δε να διορθώσουν το άδικο και να σταματήσει μια εκδικητική συμπεριφορά που υπαγορεύτηκε και από την δημοσιογραφική υστερία, κάνουν το δεύτερο ακόμα πιο άδικο. Καταργούν όχι μόνο το νόμο αλλά και το κίνητρο για να σπουδάσουν οι κρατούμενοι που είναι και οι ανάσες ελευθερίας. Όταν ένα παιδί που είναι στη χρήση ζει μέσα στην αθλιότητα της φυλακής και προσέρχεται σε μια μονάδα απεξάρτησης με υπ’ όρον αποφυλάκιση, το πρώτο κίνητρο είναι η ανάσα ελευθερίας, οι καλύτερες συνθήκες στο φαγητό, στην καθαριότητα, στη φροντίδα και πολύ αργότερα έρχεται η στιγμή για να γίνει η θεραπεία του, κυρίαρχο κίνητρο για τη ζωή του.

Το ίδιο ισχύει και για τον κρατούμενο που θέλει να σπουδάσει. Όταν λοιπόν μια κατάφωρη αδικία για κάποιον κρατούμενο πάει να γίνει νέος νόμος για όλους, δια χειρός υπουργού Δικαιοσύνης, αυτό ισοδυναμεί πρακτικά με τιμωρία όλων των κρατουμένων που θέλησαν ή θα θελήσουν να σπουδάσουν. Κανένας κρατούμενος δεν έχει, τόσο ξεκάθαρο στο μυαλό του και στην θέλησή του, ισχυρό κίνητρο για εκπαίδευση που να μην χρειάζεται και μια ελάχιστη ανταμοιβή όπως αυτή της εκπαιδευτικής άδειας. Είναι αδιανόητη η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία για όλους τους κρατούμενους που θέλουν να σπουδάσουν. Είναι σαν να γίνεται η σκληρή απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού όπλο για μεγαλύτερη ακόμα καταστολή.

Κι όμως ο υπουργός και οι εισαγγελείς είχαν και έχουν τον τρόπο να δοκιμάσουν να εφαρμόσουν το νόμο για το Ρωμανό και να κρίνουν μετά ψύχραιμα τα όποια αποτελέσματα.  Όταν το δικαστήριο που τον δίκασε εξέτασε στα σοβαρά και επί ώρα να έχει η έφεσή του ανασταλτικό χαρακτήρα και όταν εγκληματίες με ανθρωποκτόνες ενέργειες ή για σεξουαλικά ή για οικονομικά εγκλήματα ακόμα και με 20 χρόνια κάθειρξη έχουν πετύχει αναστολή μέχρι το εφετείο, δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο ένας αναρχικός ληστής δεν μπορεί να ευεργετηθεί από το νόμο και πρέπει αντί γι αυτό να αλλάξει ο νόμος;

Τώρα δηλαδή που ασκήθηκε δίωξη για εγκληματική οργάνωση στο παρακράτος του ποδοσφαίρου μήπως θα αλλάξει ο νόμος και θα καταργηθεί το ποδόσφαιρο;

– See more at: http://left.gr/news/enos-lathoys-myria-epontai#sthash.adsnQ16p.dpuf

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: