Ένα ακόμη πλήγμα για τους εργαζόμενους η τροπολογία για τον ΟΜΕΔ

Ο εργατολόγος Τάσος Πετρόπουλος μιλά στο Κόκκινο για την τροπολογία που επαναφέρει την μονομερή προσφυγή εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε μνημονιακό νόμο που την απαγόρευε.

http://stokokkino.gr/mp3.php?id=podcast/petropoulos17-10-14.MP3&w=400&h=23

 «Ανέτρεψε με επαίσχυντο τρόπο την απόφαση του ΣτΕ, ουσιαστικά καταργείται η δυνατότητα συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στην Ελλάδα», σημείωσε ο Τ. Πετρόπουλος.

Χθες στη Βουλή, υπήρξε αντιπαράθεση στη συζήτηση για την εργασιακή διαιτησία και τον αναβαλλόμενο φόρο.

«Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας σας υποχρέωσε να πάρετε πίσω τη μνημονιακή υποχρέωση να ακυρώσετε τη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία, ο κ. Βρούτσης, αντί να κάνει διαβούλευση και να συζητήσει στη Βουλή το θέμα αυτό, φέρνει μία τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί όπως είναι» παρατήρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου. «Επαναφέρετε λοιπόν τη μονομερή προσφυγή, αλλά υποχρεώνετε τον διαιτητή να μελετήσει την εξέλιξη των ασθενέστερων επιχειρήσεων του κλάδου, την πρόοδο στη μείωση του κενού ανταγωνιστικότητας και του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, δίνετε δικαίωμα έφεσης στην εργοδοσία και δίνετε τη δυνατότητα να κριθεί η υπόθεση από ένα όργανο στο οποίο την πλειοψηφία θα έχουν ανώτατοι δικαστές και όχι οι διαιτητές του ΟΜΕΔ.»

«Εισάγετε τριπλό βαθμό δικαστικού ελέγχου της απόφασης» συμπλήρωσε αργότερα και ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ).

– See more at: http://left.gr/news/ena-akomi-pligma-gia-toys-ergazomenoys-i-tropologia-gia-ti-diaitisia#sthash.l6UlwSQL.dpuf

Ανακοίνωση της ΕΤΕΡ
(ν)τροπολογιών συνέχεια
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας απαιτεί την απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε η Κυβέρνηση και ουσιαστικά θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στο έργο που καλείται να εκτελέσει ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).Για άλλη μια φορά η συγκυβέρνηση καλείται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων και ενώ υποστηρίζει ότι εκσυγχρονίζει το θεσμό της Διαιτησίας στην ουσία οδηγεί στην κατάργησή του, όπως προστάζουν τα συμφέροντα που πραγματικά υπηρετεί.

Με τα νέα διαδικαστικά και λειτουργικά εμπόδια που εισάγει στο θεσμό της διαιτησίας του ΟΜΕΔ διαμορφώνονται νέες συνθήκες, οι οποίες πρακτικά θα καθιστούν αδύνατη την ύπαρξη συλλογικών ρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί, επισήμως, τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων με μία και μοναδική κατεύθυνση, την προς τα κάτω ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και την αντικατάσταση εργαζομένων με προϋπηρεσία από νεο-προσλαμβανόμενους.

Πρόκειται για μια τροπολογία που θα οδηγήσει στην αναστολή των όποιων συλλογικών ρυθμίσεων, εξαιτίας των πολύπλοκων και μονόπλευρα αυστηρών προϋποθέσεων στη λήψη απόφασης και τη δυνατότητα συνεχών προσφυγών στον ΟΜΕΔ και στη δικαιοσύνη, καθιστώντας στην ουσία τις διαδικασίες αναποτελεσματικές.

Απαιτούμε να γίνει σεβαστή η απόφαση 2307/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και να πάψουν επιτέλους όλες οι αντισυνταγματικές πολιτικές και οι νόμοι που δημιουργούν στρατιές από ανέργους και εργαζόμενους-ομήρους.Είναι ηλίου φαεινότερο πως τα «success story», τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και η «έξοδος από τα μνημόνια» αποτελούν απλά ρητορικές φούσκες που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των ανέργων, των ανασφάλιστων, των μισθωτών και των συνταξιούχων.Χρέος αποτελεί για όλη την εργατική τάξη η ανατροπή αυτών των πολιτικών και εκείνων που τις πρεσβεύουν.

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: