Με τη Συσπείρωση Δημοσιογράφων «Δούρειος Τύπος» για να κάνουμε αναστροφή πορείας

dimosiografoi
Με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων «Δούρειος Τύπος» για την ανάδειξη – στις εκλογές της 17ης και 18ης Σεπτέμβρη – αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), συστρατεύομαι στον αγώνα που δίνει σταθερά και αταλάντευτα η συγκεκριμένη παράταξη για αξιοπρέπεια στους δημοσιογράφους και αλήθεια στην κοινωνία.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν εξελιχθεί σ’ ένα μεγάλο εργαστήρι κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε οι δημοσιογράφοι να είναι απόλυτα υποτακτικοί στην προώθηση της μνημονιακής προπαγάνδας. Στην εποχή που η πληροφορία είναι δύναμη και εξουσία, οι δημοσιογράφοι μετατρέπονται σε απλήρωτους σκλάβους, σε αναλώσιμα των εκδοτών-καναλαρχών και όσων αυτοί εκπροσωπούν και υπηρετούν. Η καταστροφική πολιτική που προωθείται την τελευταία 5ετία σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και της ίδιας της υπόστασης της χώρας μας που μετετρέπεται σε φέουδα ολιγαρχών και πολυεθνικών, δεν θα είχε τύχη αν ταυτόχρονα δεν γινόταν αυτή η εκκαθαριστική επιχείρηση στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Εφόσον λοιπόν τα βλέπουμε όλα αυτά δεν μπορεί να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η καταστροφή δεν είναι – ποτέ δεν ήταν – μονόδρομος. Υπάρχει και η αντίσταση, η ανάσχεση, η ανατροπή. Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων «Δούρειος Τύπος» όχι απλά έχει επιδείξη δείγματα γραφής αλλά έχει και μια μεγάλη πορεία δημιουργικής σύνθεσης της ανάγκης του «κάτι πρέπει να γίνει» με την προοπτική και το όραμα για μια άλλη πορεία. Η Συσπείρωση είναι η δύναμη που κρατάει ζωντανή την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ δίνοντας τους συγκεκριμένο περιεχόμενο, παραμερίζοντας και ακυρώνοντας μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες των άλλων. Με τη στάση των μελών της Συσπείρωσης στα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ μπαίνει φραγμός στην απαξίωση του συνδικαλισμού που συστηματικά προωθούν οι άλλες παρατάξεις. Η Συσπείρωση είναι ο πυρήνας ενότητας του κλάδου καθώς διασώζει έννοιες και αξίες όπως η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη.

Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πρέπει η Συσπείρωση να βγει δυνατή για να συνεχίσει την παρέμβασή της ακόμα πιο δυναμικά ακόμα πιο ουσιαστικά. Πρέπει να βγεί πρώτη και δυνατή ώστε η ΠΟΕΣΥ να είναι το οχυρό μας στον αγώνα για διάσωση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Εχουμε μπροστά μας την επιχείρηση ενταφιασμού του δικαιώματος στην απεργία, τη νομιμοποίηση του λοκ άουτ και τη νέα επίθεση στο λεηλατημένο ασφαλιστικό σύστημα, που αφορά πλέον άμεσα και τα ταμεία των ΜΜΕ, την πλήρη κατάλυση των εργασιακών σχέσεων με τα μπλοκάκια και την απλήρωτη-ανασφάλιστη εργασία. Το ζήτημα της ανεργίας, με το ποσοστό της στον κλάδο να ξεπερνάει το 40%, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Η Συσπείρωση διεκδικεί και προωθεί μέτρα ανακούφισης των ανέργων και ταυτόχρονα βάζει στο τραπέζι τη «ρήτρα απασχόλησης» για κάθε νέο δάνειο ή αναχρηματοδότηση δανείου που παίρνουν οι επιχειρήσεις του Τύπου.

Η ΠΟΕΣΥ, η ομοσπονδία των δημοσιογράφων, την τριετία που πέρασε έπαιξε αναντικατάστατο ρόλο στην προάσπιση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και της ίδιας της ενημέρωσης σαν αξία και σαν περιεχόμενο. Σήκωσε το βάρος της αντίστασης και της αντεπίθεσης στο κυβερνητικό πραξικόπημα στην ΕΡΤ δείχνοντας πως, ένα συνδικάτο μπορεί να βγει στην κοινωνία κάνοντας κοινό μέτωπο. Η ΠΟΕΣΥ με ενισχυμένη Συσπείρωση θα είναι πιο μαχητική και πιο τολμηρή. Θα είναι ο πυρήνας ανασυγκρότησης όλου του κλάδου, για την αποτροπή των νέων μνημονιακών και εργοδοτικών επιθέσεων που ετοιμάζονται.

Στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ συμμετέχουμε μαζικά. Αναδεικνύουμε τους μαχητικότερους συναδέλφους, με εντολή για αγώνα διαρκείας. Αποδοκιμάζουμε τους εκπροσώπους εργοδοσίας και κυβέρνησης, τους τεχνοκράτες των συντεχνιακών παζαριών, αυτούς που με κάλπικα λόγια μετατρέπουν την υποκρισία σε ιδεολογία.

Μαζί λοιπόν με τη Συσπείρωση Δημοσιογράφων για το ψωμί και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων της ενημέρωσης, για την αλήθεια στους πολίτες, για να δυναμώσει ο αγώνας για την ΕΡΤ. Για να εξουδετερώσουμε το φόβο και αυτούς που μας φοβίζουν.

Κυριάκος Ζηλάκος

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: