Ανοιχτή επιστολή προς τους άνεργους συναδέλφους από τους άνεργους υποψήφιους της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων

psomi_axioprepeiaΑγαπητοί συνάδελφοι,

Σας γράφουμε αυτή την επιστολή γιατί θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τις σκέψεις μας ενόψει των εκλογών της ΠΟΕΣΥ, που θα γίνουν στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου. Όπως μοιραζόμαστε τα τελευταία χρόνια την κοινή μας μοίρα – την κατάρα της ανεργίας. Βιώνουμε τη χρεοκοπία των ΜΜΕ στο πετσί μας. Την οικονομική αλλά και την ηθική.

Ανεργία. Τέλος επιδόματος. Φορολογία βάσει τεκμηρίων. Καμιά δουλίτσα με μπλοκάκι, πού και πού. Επίσχεση εργασίας. Επισφάλεια. Αυτασφάλιση με σφιγμένα τα δόντια. Για όσους έχουν το δικαίωμα. Για όσους έχουν -ακόμα- λεφτά. Τι θα γίνει αύριο; Τι θα γίνει του χρόνου; Και τα παιδιά;

Τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης και στήριξης. Δεν είναι αρκετό. Προφανώς. Τίποτα δεν είναι αρκετό σ’ αυτές τις συνθήκες. Πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι.

Βρήκες μια δουλίτσα. Απλήρωτη τελικά. Ίσως μάταιη. Ύστερα, πάει κι αυτή. Αλλά πρέπει να σταθείς όρθιος. Ενεργός, όχι άνεργος. Ή, τέλος πάντων, άνεργος και ενεργός μαζί.

Τα vouchers. Μηχανισμός ταπείνωσης. 913 αιτήσεις φέτος – και δεν είναι καν όλοι οι άνεργοι του κλάδου. Πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος, πιο αξιοπρεπής και ουσιαστικός. Αλλά προσώρας είναι μια κάποια λύση. Προσωρινή έστω. Για την επιβίωση. Όπως και κάθε τι άλλο που τριβελίζει το μυαλό σ’ αυτούς τους καιρούς.

Θα ρωτήσεις αν αξίζει τον κόπο να πάει κανείς να ψηφίσει. Θέσαμε πρώτοι εμείς το ίδιο ερώτημα στον εαυτό μας. Όχι απλώς αν αξίζει να ψηφίσει κανείς, αλλά αν αξίζει να βάλει υποψηφιότητα. Αν δεν μπουχτίσαμε από τις απανωτές ήττες. Ναι, ήττες, δεν θέλουμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση – πιο δύσκολη δεν γίνεται.

Αλλά δεν υπήρξαν μονάχα ήττες. Το μαύρο στην ΕΡΤ έφερε την ΕΡΤ open, όλη αυτή την κοσμογονία, και τη συνειδητοποίηση, και τον κόσμο στα κάγκελα. Κι αν προς στιγμήν φαίνεται να χάσαμε, να δείτε που η ΝΕΡΙΤ δεν θα είναι παρά μία παρένθεση, μια παραφωνία καταδικασμένη να ξεχαστεί.

Και το αδιέξοδο των εργοδοτών, που έχει γίνει πια φανερό. Θαλασσοδάνεια και διαπλοκή. Ο Τύπος που ξέραμε δεν υπάρχει πια, και μόνο εμείς, αν σταθούμε όρθιοι, θα μπορέσουμε κάποτε να τον ξαναστήσουμε στα πόδια του. Από την αρχή. Με αρχές. Με τη βοήθεια της κοινωνίας.

Πολλούς από μας το σύστημα τους πέταξε έξω ως υπεράριθμους. Με εντολές των τραπεζών. Με μνημονιακή αναλγησία. Άλλους πάλι τους πέταξε έξω το ότι δεν ήταν αρκετά πρόθυμοι και υπάκουοι. Πολλοί εξοντώθηκαν και για τους δύο λόγους: και υπεράριθμοι και ανυπάκοοι. Μη ρίχνεις λοιπόν ευθύνες στον εαυτό σου. Δεν φταις εσύ, φταίνε οι εργοδότες. Και η κυβέρνηση. Και τα μνημόνια.

Μ’ αυτές τις σκέψεις αποφασίσαμε να δώσουμε κι αυτή τη μάχη, και όλες όσες θ’ ακολουθήσουν μέχρι να αντιστραφεί η κατάσταση και να ανατραπεί ο εφιάλτης που ζούμε. Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν προτάσεις για έκτακτα μέτρα κατά της ανεργίας: Κίνητρα για την ίδρυση συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Αξιοπρεπής επανεκπαίδευση, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Φυσικά, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ρήτρα απασχόλησης για την ανανέωση των δανείων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις του Τύπου. Επίμονη καταπολέμηση της πολυθεσίας. Ελαχιστοποίηση των εισφορών στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για τους μακροχρόνια άνεργους. Αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αγκαλιάζοντας όλες τις μορφές εργασίας των δημοσιογράφων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Πίεση στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να τηρείται η εναπομείνασα εργατική νομοθεσία.

Αλλά ο βασικός λόγος που σου στέλνουμε αυτή την επιστολή δεν είναι για τα αιτήματα και τις προτάσεις. Είναι για να σου πούμε ότι πρέπει να μείνεις όρθιος / όρθια, ότι πρέπει να μείνουμε όρθιοι, να αντέξουμε, να αντεπιτεθούμε. Μαζί με την κοινωνία. Γιατί όλο αυτό που ζούμε, στο χέρι μας είναι να το τερματίσουμε. Και να ξεκινήσουμε έναν άλλο δρόμο. Δύσκολο, αλλά ωραίο. Με συνεργατικότητα και αλληλεγγύη.

Αν όλ’ αυτά σε βρίσκουν σύμφωνο / σύμφωνη, μη γυρίσεις την πλάτη στη δύσκολη μάχη των εκλογών για την ΠΟΕΣΥ, 17 και 18 Σεπτεμβρίου. Δεν θέλουμε να παραμείνουμε θύματα της κρίσης, θέλουμε να γίνουμε ο μοχλός για την υπέρβασή της. Με τη δική σου συμμετοχή. Όσο μπορεί ο καθένας.

Δεν είμαστε κάποιοι παράγοντες που αγορεύουν εκ του ασφαλούς, είμαστε μερικοί από σας. Στο ψηφοδέλτιό μας η αναλογία ανέργων προς εργαζομένους είναι -δυστυχώς- φίφτι φίφτι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης Συντακτών, ανάμεσα στους εκλεγμένους εκπροσώπους της παράταξής μας οι περισσότεροι είναι πλέον άνεργοι. (Προς το παρόν. Όχι για πάντα.)

Και μην ξεχνάς: Η ιδιώτευση και η παραίτηση είναι μια δεύτερη ανεργία.

Οι άνεργοι υποψήφιοι της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος
στις εκλογές για την ΠΟΕΣΥ, 17-18 Σεπτεμβρίου

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: