Ερώτηση στην Κομισιόν του Παπαδημούλη για την επιστολή – κόλαφο της EBU

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραπτή ερώτηση κατά προτεραιότητα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, σχετικά με την συνεχιζόμενη κυβερνητική παρέμβαση στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, την ΝΕΡΙΤ. H ερώτηση γίνεται μετά και από καταγγελία της Eυρωπαϊκής EBU, με επιστολή προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για την αιφνίδια αλλαγή της διαδικασίας διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, που θα βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η EBU εκφράζει έκπληξη και απογοήτευση “που αυτοί οι κανόνες έχουν αλλαχθεί εν μια νυκτί, χωρίς την κατάλληλη δημόσια διαβούλευση και συζήτηση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πρακτική στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις νομικές δικλίδες ασφαλείας για να εξασφαλιστεί μια ανεξάρτητη και πλουραλιστική σύνθεση των εποπτικών οργάνων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.”

Ο Δ. Παπαδημούλης ζητεί από την Κομισιόν να αναλάβει δράσεις για την θεσμική διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, που επιτελούν δημόσια υπηρεσία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στις 12.08.2014, η EBU εκφράζει την βαθιά ανησυχία της για την αιφνίδια αλλαγή της διαδικασίας διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 05.08.2014. H επιλογή γίνεται από την διάσκεψη των προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου, με απλή πλειοψηφία, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού. Σύμφωνα με την EBU, η διαδικασία αυτή δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ από πολιτικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν (2009/C 257/01, ημερομηνία 27.10.2009), η εποπτεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης “θα είναι αποτελεσματική μόνον εάν πραγματοποιείται από ένα εξωτερικό οργανισμό ανεξάρτητο από τη διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα”. Είναι προφανές ότι η απαίτηση αυτή δεν ικανοποιείται, αφού τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου διορίζονται ουσιαστικά από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Ποιά είναι η θέση της Κομισιόν για την θεσμική διασφάλιση από πολιτικές παρεμβάσεις στην δημόσια ραδιοτηλεόραση;

  • Αναγνωρίζεται πως στο θέμα του φορέα της ΝΕΡΙΤ στην Ελλάδα, οι κυβερνητικοί χειρισμοί δημιουργούν σοβαρά προβλήματα αδιαφάνειας και πολιτικής εξάρτησης, που αντιβαίνουν στις βασικές αρχές της δημόσιας υπηρεσίας;

  • Ποιές ενέργειες κρίνονται αναγκαίες, ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και διαφάνεια στην λειτουργία των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών φορέων;

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: