Η αλαζονεία της διαπλοκής

Του Δημήτρη Τρίμη
Προχθές το πρωί στις εννέα, στα δικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, πραγματοποιήθηκε με την επείγουσα διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων η εκδίκαση της αγωγής του καναλιού STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) εκ μέρους και της Ενωσης των καναλαρχών εθνικής εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) εναντίον των ομοσπονδιών και των σωματείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, τα οποία τόλμησαν να απεργήσουν καταγγέλλοντας το νέο «πραξικόπημα» στη Βουλή, δηλαδή το σκανδαλώδες ντιλ της συγκυβέρνησης με τα ΜΜΕ της διαπλοκής, εις βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών της κοινωνίας και βεβαίως των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Μέσα.

Προφανώς η είδηση δεν είναι ότι οι βαρόνοι της ενημέρωσης επιδιώκουν πάση θυσία να θέσουν εκτός νόμου τις απεργίες, και αύριο, αν οι συνθήκες και οι συσχετισμοί τους το επιτρέψουν, να καταργήσουν εντελώς τα συνδικάτα και κάθε τι συλλογικό. Αλλωστε, μαζί με την τρόικα και τις μνημονιακές κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις των κυρίαρχων ΜΜΕ έχουν ήδη καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επιβάλλουν τις όλο και πιο φτηνές, αναξιοπρεπείς και ανασφάλιστες «ελαστικές σχέσεις εργασίας» και προφανώς τη «μαύρη» και απλήρωτη δουλειά.

Η είδηση, λοιπόν, από το δικαστήριο ήταν άλλη: Με απερίγραπτο θράσος οι καλοπληρωμένοι δικηγόροι των καναλαρχών ζητούσαν από την πρόεδρο του δικαστηρίου να αποφασίσει ότι η απεργία είναι παράνομη, καταχρηστική και να απαγορευτεί διά παντός η επανάληψή της, διότι με αυτές τις «πολιτικές απεργίες» (έτσι τις χαρακτήρισαν για να τις απαξιώσουν) των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των άλλων εργαζομένων στα διαπλεκόμενα Μέσα, ο ελληνικός λαός στερείται του δικαιώματός του στην ενημέρωση. Οι κατηγορούμενοι συνδικαλιστές των σωματείων του Τύπου και το ακροατήριο ξέσπασαν σε γέλια, αναρωτώμενοι αν οι άνθρωποι της διαπλοκής είναι εκτός πραγματικότητας, αυθεντικοί βλάκες ή απλώς υπογραμμίζουν με μαύρο χιούμορ την παντοδυναμία τους.

Ποιος στοιχειωδώς ενημερωμένος πολίτης τις προηγούμενες μέρες δεν κατάλαβε ότι όλα τα κυρίαρχα ΜΜΕ (ηλεκτρονικά και έντυπα) εξαφάνισαν από την Παρασκευή, 1/8/14, το βράδυ (που κατατέθηκε στη Βουλή η σκανδαλώδης υπέρ της διαπλοκής τροπολογία) έως και την ώρα της δίκης την είδηση, το περιεχόμενο της συγκεκριμένης νομοθετικής κυβερνητικής παρέμβασης, αλλά και την αντίθετη φωνή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων; Το σύστημα της διαπλοκής, ενθαρρυμένο μετά το τελικό ντιλ με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που ψηφίστηκε προχθές, τολμά να εμφανίζεται ως ο εγγυητής της πλουραλιστικής, δημοκρατικής και έγκυρης ενημέρωσης της κοινωνίας, ενώ συστηματικά παραπλανά τους πολίτες και κρύβει επιμελώς την αλήθεια, με πρωτοφανή αλαζονεία, κατά παράβαση κάθε συνταγματικής και δημοσιογραφικής αρχής, τσαλαπατώντας στοιχειώδη δημοκρατικά ήθη και κάθε έννοια πολιτικού και νομικού πολιτισμού.

Για τον λόγο αυτό επιτρέψτε μου να ξαναδημοσιεύσω τη χθεσινή ειρωνική μου αναφορά (ας πούμε ανοιχτή επιστολή) που απηύθυνα -με τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα- προς τους επικεφαλής μάγους-συναδέλφους δημοσιογράφους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, των Μέσων απόκρυψης της αλήθειας, στον βωμό των σκοπιμοτήτων και των συμφερόντων των αφεντικών τους: «Εύγε στα διευθυντικά στελέχη των εφημερίδων του κ. Μπόμπολα, του κ. Ψυχάρη, της οικογενείας Αθανασιάδη, των κυρίων Μπενέκου και Σκαναβή αλλά και όλων των ηλεκτρονικών διαύλων Αλαφούζου, Κυριακού, Βαρδινογιάννη, Κοντομηνά, Μπόμπολα, Ψυχάρη, Μαρινάκη, Χατζηνικολάου, Αναστασιάδη, Γιαννακόπουλου, Λεωτσάκου, Φιλιππόπουλου κ.ο.κ. (πλην του ραδιοσταθμού Κόκκινο και της ERTopen), που κατάφεραν να ε ξ α φ α ν ί σ ο υ ν την είδηση περί ύπαρξης της ντροπολογίας που καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση και τα σωματεία του Τύπου και των ΜΜΕ».

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: