18o Αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Tvxs Ρεπορτάζ – Το 18o Αντιρατσιστικό φεστιβάλ: Γιορτή και πολιτική δήλωση


Για μια ακόμη χρονιά ανοίγει τις πύλες του το αντιρατσιστικό φεστιβάλ την Παρασκευή στις 4 Ιουλίου στην Πανεπιστημιούπολη. Των Σοφίας Μανώλη, Κωνσταντίνας Σπυροπούλου, Τάνιας Βουχάρα
Πώς βλέπουν όμως την πολύχρονη πορεία του φεστιβάλ οι διοργανωτές;

«Φέτος το φεστιβάλ ενηλικιώνεται» λέει στο Tvxs η Όλγα Λαφαζάνη, μέλος του συντονιστικού. «Μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά σε σχέση με το πρώτο φεστιβάλ που είχαν έρθει περίπου χίλια άτομα. Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ έχει μία συνέχεια, δημιουργεί κουλτούρα σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Χαράσσεται σαν εμπειρία και σε αυτόν που το στήνει και το συντονίζει και σε αυτόν που συμμετέχει», συμπληρώνει.

Το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις,προβολές που θα πυροδοτήσουν έναν προβληματισμό για το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας. Η κα Λαφαζάνη εκτιμά ότι παρά την αύξηση του ρατσισμού λόγω της κρίσης και με την άνοδο της Χρυσής Αυγής σημειώνεται ταυτόχρονα αύξηση του αντιρατσισμού.

Με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των κρατουμένων των φυλακών ο κος Χρήστος Βλάχος, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, υπενθυμίζει μιλώντας στο Tvxs τα αιτήματά τους, που αφορούν στις ειδικές επισκέψεις των κρατουμένων, στις φυλακές τύπου Γ’ και στο νόμο του 2013.

«Συμφωνώ με μία αντιρατσιστική στάση ζωής,θέτοντας όμως μία βασική παράμετρο: Είμαι ρατσίστρια με τους ρατσιστές» λέει η Μελίνα Κανά η οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ. Η τραγουδίστρια μιλάει στο Tvxs για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που την έχουν κινητοποιήσει όπως αυτό του λιθοβολισμού της κοπέλας, που έφυγε με τον αγαπημένο της, όπως και την κακομεταχείριση γυναικών και παιδιών για ρατσιστικούς και όχι μόνο, λόγους.

Μπορεί η τέχνη να «απαντήσει» στον ρατσισμό;

«Η Τέχνη διέπεται από συναισθήματα και μπορεί να απαντήσει σε θέματα ρατσισμού. Γι’ αυτό, οι καλλιτέχνες κάνουμε συναυλίες, καθώς μοιραζόμαστε αυτά τα συναισθήματα», καταλήγει η Μ. Κανά.

Στις συζητήσεις, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται θεματικές όπως η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη, ο ρατσισμός απέναντι στις μειονότητες, τους τοξικοεξαρτημένους και τα άτομα με αναπηρία, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των φυλακισμένων, τα ζητήματα της έμφυλης βίας, της ιθαγένειας και των απολύσεων την εποχή της κρίσης.

Στο μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό όπως η Μελίνα Κανά και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Φωτεινή Βελεσιώτoυ καθώς και σχήματα με παραδοσιακές μουσικές από Μαδαγασκάρη, Βουλγαρία, Αλβανία και Μπαγκλαντές. Τέλος, με όχημα τις κουζίνες του το φεστιβάλ μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε και ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του αντιρατσιστικού φεστιβάλ

Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: