Κύριε Μόσιαλε, πόσα κανάλια έχει το BBC;

Το εύπεπτο αλλά λανθασμένο επιχείρημα, ότι θα εξοικονομήσει χρήματα κλείνοντας την ΕΤ1 (ως εκπομπή προγράμματος) χρησιμοποίησε την Τρίτη, μιλώντας χθες στη ΝΕΤ ο υπουργός Επικρατείας κος Μόσιαλος.
Ανέφερε μάλιστα ψευδώς ότι το BBC έχει μόνο δύο κανάλια, άρα γιατί εμείς να έχουμε περισσότερα. Καταρχήν ένα απλό χτύπημα στο ιντερνετ, που τόσο λέει ότι του αρέσει θα του έδειχνε ότι το BBC έχει οκτώ κανάλια
Από αυτά μάλιστα το πρώτο (BBC Οne) έχει διαφορετικό τοπικό πρόγραμμα σε συγκεκριμένες ώρες από διαφορετικά τοπικά στούντιο.
Τα κανάλια του BBC είναι πλέον όλα ψηφιακά. Ακολουθεί και αυτό την τάση που δημιουργεί σε όλες τις δημόσιες τηλεοράσεις η ψηφιακή τεχνολογία, για περισσότερες συχνότητες που δίνει έτσι τη δυνατότητα να εκπέμπεις από το «μπουκέτο» σου περισσότερα κανάλια
(βλέπε ZDF και ARD στη Γερμανία, που εκπέμπουν πλέον και από τρία έξτρα ψηφιακά κανάλια: ZDFinfo, ZDFneo, ZDFkultur και ΕinsPlus, EinsFestival, EinsExtra).
Το λογικό θα ήταν λοιπόν να σκέφτεται ο οποιοσδήποτε αρμόδιος, που ενδιαφέρεται για την αναδιοργάνωση-αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΕΡΤ, πως θα εκπέμψει περισσότερα κανάλια εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες της ψηφιακής τηλεόρασης και όχι λιγότερα.
Το λογικό θα ήταν επίσης από τη στιγμή, που ο κ. Μόσιαλος θέλει μια ανεξάρτητη από την εκάστοτε κυβέρνηση τηλεόραση να αναθέσει στην «ανεξάρτητη, διακομματική επιτροπή» την οποία επικαλείται, να του παρουσιάσει ένα σχετικό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και στη συνέχεια να υλοποιήσει αποφάσεις για κλείσιμο καναλιών. Εκεί θα περιέχονταν όπως συμβαίνει και στο BBC συγκεκριμένα στοιχεία για το τι κοστίζει το κάθε κανάλι τεχνικά, διοικητικά, λογιστικά, κτιριακά, από ανθρώπινο δυναμικό, από αγορασμένο ή παραγόμενο πρόγραμμα και στη συνέχεια με βάση αυτή τη λογιστική μελέτη να ακούσει πιθανές προτάσεις για συστέγαση εγκαταστάσεων, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, εξοικονόμηση πόρων στις παραγωγές.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να πει ότι με τη συστέγαση ΝΕΤ και ΕΤ1 εξοικονομείται το ΧΥ ποσό. Αλλά με το κλείσιμο του διακόπτη εκπομπής της ΕΤ1 το κόστος που εξοικονομείται είναι ελάχιστο. Αντίθετα όταν θα έρθει η πλήρης μετάβαση στην ψηφιακή εποχή η ΕΡΤ θα έχει ένα όπλο λιγότερο στα χέρια της.
Είναι προφανές λοιπόν ότι αυτό που στοχεύει ο κος Μόσιαλος δεν είναι απλά η αναλογική συχνότητα της ΕΤ1, όπως γράφτηκε από ορισμένους. Στην ψηφιακή εποχή οι συχνότητες θα πολλαπλασιαστούν. Γιατί λοιπόν βιάζεται να τελειώνει με την ΕΤ1; Και είναι βέβαια αστείο το επιχείρημα ότι θα κάνει οικονομία στο ρεύμα.
Αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει είναι η συρρίκνωση και απαξίωση της ΕΡΤ, έτσι ώστε και νέες μείωσεις προσωπικού να δικαιολογηθούν, αφού το προφανές και εύκολο επιχείρημα θα είναι ότι με ένα κανάλι λιγότερο θα πρέπει να μειωθεί και το προσωπικό της Αθήνας σχεδόν κατά το ήμισυ. Αλλοι στόχοι που θα έρθουν πιο κοντά είναι η έξοδος της ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά και πιθανώς και το μοίρασμα του ανταποδοτικού τέλους και σε άλλους παίκτες. Ηδη η αντίδραση της ΝΔ ήταν αποκαλυπτική, αφού παίρνοντας την πάσα από τον Η.Μόσιαλο ζήτησε μείωση του ανταποδοτικού τέλους.
 
Εργαζόμενος στην ΕΡΤ με προϋπηρεσία στο BBC
 
Advertisements

Follow Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος on WordPress.com

Εκλογική Διακήρυξη της “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ” (εκλογές για συνέδρους στην ΠΟΕΣΥ 17 και 18/9/2014 – Διαβάστε τη διακήρυξη πατώντας πάνω στην εικόνα)

Ψηφοδέλτιο εκλογών ΕΣΗΕΑ 2014 για την ΠΟΕΣΥ (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (Μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Σου στέρησαν τη δουλειά… Δεν μπορούν να σου στερήσουν Την Αξιοπρέπεια και Τη Φωνή! (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει – Η ΝΕΡΙΤ θα μείνει μια θλιβερή παρένθεση (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)

Να τους ανατρέψουμε από τα ΜΕΣΑ (μπορείτε να εκτυπώσετε πατώντας πάνω στην εικόνα)

Με ένα κλικ στην εικόνα κατεβάστε και τυπώστε τη Διακήρυξη της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος για το 2013 (μορφή: pdf)

Οι αφίσες της Συσπείρωσης

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Το ημερολόγιο ενός ανέργου

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: