ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ευθύνες και λύση για την κρίση στην Ε.Σ.Η.Ε.Α.
Αθήνα, 19/10/2009
Έξι μήνες μετά τις εκλογές στην Ε.Σ.Η.Ε.Α και το Διοικητικό Συμβούλιο τη Ένωσης εξακολουθεί να αποτυγχάνει να «συγκροτηθεί σε σώμα», δηλαδή να εκλέξει Προεδρείο.
Αυτό γίνεται την ώρα που η κρίση έχει ξεσπάσει στον κλάδο: οι απολύσεις, η μείωση αποδοχών, η αμφισβήτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, η καθημερινή καταπάτηση κεντρικών αρχών της ανεξάρτητης άσκησης της δημοσιογραφίας, είναι καθημερινές δοκιμασίες για τους συναδέλφους. Κι όλα δείχνουν ότι επίκειται και νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων μας στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.
Η καθυστέρηση στη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, η πολύμηνη παράλυση του σωματείου που διαλύει, πέραν των άλλων, και την όποια Διασωματειακή Συνεργασία των εργαζομένων στην Ενημέρωση, αποτελεί παροχή πολύτιμης υπηρεσίας στους εργοδότες και το κράτος.
Tους δίνει τον αναγκαίο χρόνο για να προετοιμάσουν, χωρίς αντίσταση, τα σχέδια τους και να φορτώσουν το κόστος της κρίσης αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Η παροχή αυτής της «υπηρεσίας» υπογραμμίζει τις ευθύνες όλων των παρατάξεων και όλων των συναδέλφων που έχουν εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ευθύνες υπαρκτές για όλους, αλλά όχι ίδιες.
Η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για τη συγκρότηση του Προεδρείου. Προτείναμε δικό μας εκπρόσωπο, (είτε τον Μπ. Αγρολάμπο, είτε τον Αντ. Νταβανέλλο, είτε τη Φανή Πετραλιά), για τη θέση του Προέδρου. Όταν καταγράφηκε ο αρνητικός συσχετισμός (5 ψήφοι υπέρ – 4 κατά – 2 λευκά), προτείναμε για τη θέση του Προέδρου τη Νανά Νταουντάκη, που έχει εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο με άλλη παράταξη (τη «Μαχόμενη Δημοσιογραφία»). Δυστυχώς επαναλήφθηκε το ίδιο αποτέλεσμα (5 ψήφοι υπέρ – 4 κατά – 2 λευκά), αφού ακόμα και ο δεύτερος σύμβουλος της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας», ο κ. Ράμμος, αρνήθηκε να δώσει την κρίσιμη 6η ψήφο (σε στέλεχος της παράταξής του!!), που θα έλυνε το αδιέξοδο στην Ένωση.
Έξι μήνες μετά τις εκλογές, ο κύριος Σόμπολος –που θέλει να γίνει Πρόεδρος της Ενωσης με την ανοχή όλων μας- εξακολουθεί να μην τολμά να θέσει την υποψηφιότητά του για Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Γνωρίζει ότι θα περιοριστεί στις 4 ψήφους, των δικών του. Και εκβιάζει –με την παράταση της «ακυβερνησίας» στην Ένωση- απαιτώντας να τον ανακηρύξουμε Πρόεδρο με τη συμφέρουσα για τον ίδιο μέθοδο του «αναλογικού Προεδρείου».
Το «αναλογικό» είναι ένα φύλλο συκής για να έχουμε στην Ε.Σ.Η.Ε.Α μια νέα καταστροφική θητεία της συμμαχίας των παρατάξεων των κυρίων Σόμπολου και Τσαλαπάτη. Τα πεπραγμένα των δύο προηγούμενων διοικήσεων (π.χ. ο αποκλεισμός των νέων συναδέλφων από την Ενωση, τα «δομημένα ομόλογα» Καπράνου, η υπονόμευση της διασωματειακής Ενότητας) κάνουν απαγορευτικό κάθε τέτοιο «πειραματισμό» για όλες τις άλλες παρατάξεις. Εξάλλου η ψήφος των συναδέλφων τον περασμένο Μάιο κατήργησε, και σε ψήφους και σε έδρες, την «πλειοψηφία των 6»
συμβούλων των κυρίων Σόμπολου και Τσαλαπάτη, που οδήγησαν την Ένωση σε βαθιά κρίση και στην ανυπολυψία.
Όμως πέρα από τις παρατάξεις Σόμπολου – Τσαλαπάτη, βαριές ευθύνες ανέλαβαν και μέρος των εκπροσώπων της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας» (συγκεκριμένα η προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη, υπό τον κ. Ράμμο, «Δημοσιογραφική Συνεργασία»). Με τη στάση του ο κ. Ράμμος, απέκλεισε την υπαρκτή εναλλακτική λύση στους Σόμπολο – Τσαλαπάτη (επαναλαμβάνουμε, αρνούμενος να ψηφίσει για Πρόεδρο της Ε.Σ.Η.Ε.Α στέλεχος της δικιάς του «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας»!). Παρέχει έτσι σοβαρή υπηρεσία στο «παλαιό καθεστώς», στη βαθιά συντεχνία, αφού μόνο λόγω της
δική τους ψήφου παραμένουν ανοιχτές οι όποιες προεδρικές προοπτικές του κ. Σόμπολου -και ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται για τη Δημοσιογραφία την εποχή της κρίσης.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η Ένωση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο το οποίο δεν μπορεί να παραταθεί.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος» πρότεινε την προσφυγή στη βάση του σωματείου, τη συντεταγμένη πορεία σε ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Για να γίνει αυτό εφικτό –και να αποφύγουμε τον απόλυτο εξευτελισμό του διορισμού Διοίκησης από τα δικαστήρια- προτείναμε:
– Να κηρύξει το Διοικητικό Συμβούλιο Γενική Συνέλευση και ΕΚΛΟΓΕΣ, σε εύλογο διάστημα 2-3 μηνών.
– Και για να πραγματοποιηθούν καταστατικά και νόμιμα οι εκλογές, να συγκροτηθεί ένα «μεταβατικό» (αντιπροσωπευτικό ή ό,τι άλλο, λίγο μας ενδιαφέρει) Προεδρείο που θα οδηγήσει τον κλάδο συντεταγμένα και δημοκρατικά στις κάλπες, αναλαμβάνοντας ως τότε να υπερασπίζεται όσο γίνεται, χωρίς το άλλοθι της «ακυβερνησίας», τα συμφέροντα των δημοσιογράφων.
Σήμερα, αυτή η πρόταση είναι η μόνη λύση. Δυστυχώς, οι παρατάξεις των κ. Σόμπολου-Τσαλαπάτη την απέρριψαν, επιδιώκοντας -χωρίς ελπίδα- μια νέα «κυβερνητική» θητεία στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. Όμως η παράταση του αδιεξόδου παίρνει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις.
Καλούμε δημόσια όλες τις πλευρές να αντιληφθούν τις ευθύνες τους και να τροποποιήσουν τη στάση τους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να κλιμακώσουν την πίεση για λύση, για δημοκρατική διέξοδο στην Ε.Σ.Η.Ε.Α.
Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του κλάδου. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να αποφασίσουν για το μέλλον της Ένωσης. Απαιτούμε από όλες τις παρατάξεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. να σταματήσουν τον στρουθοκαμηλισμό και να υποβάλλουν την τακτική τους και το πρόγραμμά τους για την έξοδο από την κρίση των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας, στην κρίση όλων των συναδέλφων.
Η εσκεμμένη παράταση της διάλυσης στην Ε.Σ.Η.Ε.Α θα ισοδυναμεί πλέον με ανοιχτή υπηρεσία στους εργοδότες και στην κυβέρνηση.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ