Ενημέρωση από το Μικτό Συμβούλιο

Αθήνα 22 / 06/ 09

Συνεδρίασε απόψε (για πρώτη φορά την ίδια τη μέρα της πρόσκλησής του) το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ως Απεργιακή Επιτροπή.

Το Μικτό Συμβούλιο ενέκρινε την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για 24ωρη απεργία με αφορμή την απόφαση για κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου και του CITY. Εξέφρασε επίσης τη διάθεση να υπάρξει κλιμάκωση και αναλυτικός σχεδιασμός των ενδιάμεσων στόχων και να μην αποτελέσει η κινητοποίηση αυτή μεμονωμένη κίνηση «για την τιμή των όπλων».

Διατυπώθηκε από πολλές πλευρές η εκτίμηση ότι με το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου και του CITY απειλείται να δημιουργηθεί «ντόμινο» σε όλο τον κλάδο. Ήδη αντίστοιχα ανησυχητικά μηνύματα μεταφέρθηκαν από την «Απογευματινή», ενώ στον Alpha ανανεώθηκε το «πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου». Επιπλέον, από πολλούς συναδέλφους εκφράσθηκε το παράπονο ότι ήδη στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε αντίστοιχα προηγούμενα (χωρίς όμως αντίστοιχη κινητοποίηση) με το κλείσιμο του Ξένιου ή αθλητικών φύλλων με μεγάλη ιστορία, τις επιχειρήσεις Τράγκα και  Καλοφωλιά, τις απολύσεις στο Skai TV κτλ.
Επισημάνθηκε επίσης ότι το σημερινό περιστατικό (με  νομικά κενά, χωρίς καμία εξέταση της δυνατότητας να διασωθεί έστω και τμήμα του ομίλου, χωρίς επιδίωξη – εξ όσων τουλάχιστον δηλώνεται – μεταπώλησής του κ.ο.κ.) αναδεικνύει τη μετατροπή των συντακτών και της δουλειάς τους σε αχρείαστο «αναλώσιμο είδος – ενώ αν κρίνουμε από την ανακοίνωση της πλευράς Αγγελοπούλου, επιχειρείται να μεταφερθεί στους δημοσιογράφους αλλά και σε όλη την κοινωνία η ευθύνη για αποτυχημένες διαχειριστικές επιλογές, που αναλήφθηκαν με πολύ θόρυβο
για την εξυπηρέτηση πρωτίστως πολιτικών και όχι «επιχειρηματικών» στόχων.

Στη συνεδρίαση, η ΠΟΕΣΥ μας ενημέρωσε ότι απεργία μέχρι τις 17.00 αύριο πραγματοποιεί και η ΕΣΗΕΜΘ, ενώ δίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο την ώρα της συγκέντρωσής μας οι Ενώσεις Συντακτών της Πάτρας και του Βόλου.

Η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Ελεύθερου Τύπου μας ενημέρωσε ότι η ΣΥΝΕΥΛΕΥΣΗ των εργαζομένων του ομίλου έλαβε την απόφαση να κινηθεί νομικά  εναντίον της εργοδοσίας και να «καταλάβει» τη συχνότητα του CITY μεταδίδοντας απεργιακό πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι αρνούνται να υπογράψουν οτιδήποτε και παραμένουν σε «διαρκή γενική συνέλευση» στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας ότι οι πάντες θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται μέχρι τις 31/8, εκφράζονται φόβοι ότι από την Παρασκευή θα τους απαγορευτεί η
πρόσβαση στον χώρο εργασίας, όπου ήδη κατασκευάζονται μπάρες.

Κατά τις πρώτες ώρες της απεργίας εκφράσθηκε από την ιδιοκτησία ορισμένων εφημερίδων η πρόθεση να κυκλοφορήσουν αύριο, καθώς δεν συμμετέχει στην απεργία, με βάση τα όσα ξέρουμε έως τώρα, η ΕΤΗΠΤΑ (τεχνικοί ημερήσιου Τύπου). Το ενδεχόμενο αυτό έχει προς το παρόν απομακρυνθεί, με την εξαίρεση της Καθημερινής και της Ναυτεμπορικής που προσπαθούν να τυπωθούν μόνο για τους συνδρομητές, καθώς και της Απογευματινής που μέχρι τις 22.00 διαμήνυε ότι θα εκδοθεί κανονικά. Επίκειται νυκτερινή κινητοποίηση των ομάδων περιφρούρησης της
ΕΣΗΕΑ στα τυπογραφεία του Κορωπίου.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν τη σημασία του διασωματειακού συντονισμού και της προοπτικής του Συνδικάτου Τύπου ενώ από ορισμένα μέλη του Μικτού διατυπώθηκε η πρόταση να παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό οποιοιδήποτε δημοσιογράφοι έχουν γράψει ή επεξεργασθεί χειρόγραφο μετά τις 17.00 (ώρα έναρξης της απεργίας).

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης απεργίας είναι ότι έχει κηρυχθεί αυτόματα, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικαστικών – καθώς, ούτως ή άλλως, κάθε απεργιακή κινητοποίηση σε οποιοδήποτε μέσο τα τελευταία χρόνια έχει κηρυχθεί παράνομη, όποτε προσέφυγαν στα δικαστήρια οι εργοδότες.

Με αυτή την έννοια, μεγάλη σημασία έχει η αθρόα συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην αυριανή (23/6) κινητοποίηση (συγκέντρωση στις 12.00 στην Ακαδημίας 20, πορεία και κατόπιν ανοιχτή συνέλευση-συζήτηση στον 1ο όροφο των γραφείων της Ένωσης, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα). Η επιτυχία της αυριανής κινητοποίησης αποτελεί το πρώτο μεγάλο ορόσημο που αντιμετωπίζουμε.

Επίσης προτάθηκε η σύγκληση το αμέσως προσεχές διάστημα συνελεύσεων εφ’ όλης της ύλης σε κάθε Μέσο, όπως ήδη συνέβη σήμερα  λ.χ. στο Έθνος.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ (ΩΡΑ 12.00) ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΜΕ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Advertisement